Ulkomaat

Putin jyrisi Natosta vuosikymmen sitten – Tuleeko Münchenistä nyt tur­val­li­suus­po­liit­ti­nen pommi?

Vladimir Putin paalutti Venäjän ulkopolitiikan perusteet puheessaan Münchenissä kymmenen vuotta sitten. KUVA: DMITRY ASTAKHOV
Ulkomaat 16.2.2017 18:00
Seppo Ylönen

Vuosittain pidettävä Münchenin turvallisuuskonferenssi alkaa perjantaina ja jatkuu sunnuntaihin. Politiikan ykkösketjulaiset, huippututkijat ja kenraalit keskustelevat muun muassa Euroopan turvallisuustilanteesta Yhdysvaltojen vaalien jälkeen, energiahuollosta ja kybersodankäynnistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin hätkäytti kymmenen vuotta sitten puheellaan Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Puhetta pidettiin paluuna kylmän sodan sanankäyttöön.

Putinin puhe on jälkikäteen tarkasteltuna hyvin paljastava. Sieltä löytyvät perustelut Venäjän viime vuosien aggressiiviselle ulkopolitiikalle.

Putin puhui yksinapaisesta maailmasta, jonka Yhdysvallat oli luonut itselleen Naton avulla.

– Vaikka kuinka kaunistelisimme tätä termiä, se viittaa loppujen lopuksi tilanteeseen, jossa on yksi auktoriteettikeskus, yksi voimakeskus ja yksi päätöksentekokeskus, Putin kuvaili pitkän puheensa alkupuolella.

Putinin mukaan Yhdysvallat on ylittänyt omat kansalliset rajansa kaikilla mahdollisilla tavoilla.

– Tämä on tietenkin äärimmäisen vaarallista. Se johtaa siihen, ettei kukaan tunne olevansa turvassa, Putin sanoi.

Putin varoitti, ettei YK:ta saa sodan ja rauhan kysymyksissä korvata Natolla tai EU:lla.

– Sodat tai paikalliset ja alueelliset konfliktit eivät ole vähentyneet, Putin sanoi. Neljä vuotta aikaisemmin Yhdysvaltain johtama koalitio oli hyökännyt Irakiin ilman YK:n valtuutusta.Erityksen jyrkkää kieltä Putin käytti kuvaillessaan Naton laajenemista Venäjän rajoille. Varsovan liittoon kuuluneet Venäjän lähimaat liittyivät Natoon kahdessa aallossa, vuosina 1999 ja 2004.

– Naton laajeneminen on vakava provokaatio, joka vähentää keskinäistä luottamusta. Meillä on oikeus kysyä, ketä vastaan se on suunnattu, Putin sanoi.

Putin muistutti Naton saksalaisen pääsihteerin Manfred Wörnerin lupauksesta vuodelta 1990: ”Se tosiasia, että me emme aio sijoittaa Naton armeijaa Saksan alueen ulkopuolelle, antaa Neuvostoliitolle vahvan turvallisuustakuun”.

Putinin puhetta seuranneina vuosina Venäjä pilkkoi Georgialta Abhasian ja Etelä-Ossetian näennäisesti itsenäisiksi valtioksi, kaappasi Krimin itselleen ja repäisi Itä-Ukrainan pois Kiovan otteesta.

Myös Etyj-järjestö sai osansa Putinin madonluvusta.

– Etyj yritetään muuttaa vulgaariksi instrumentiksi, joka edistäisi yhden maan tai yhden maaryhmän ulkopoliittisia tavoitteita, Putin väitti.

Putin viittasi tällä Etyjin vaalitarkkailijoihin, joita järjestö on lähettänyt varsinkin Neuvostoliiton hajoamisessa syntyneisiin tasavaltoihin.Venäjän presidenttiä ärsytti Etyjin työssä myös kansalaisjärjestöjen rooli.

– Nämä organisaatiot ovat muodollisesti itsenäisiä, mutta niitä rahoitetaan tiettyä tarkoitusta varten ja siitä syystä ne ovat hallituksen kontrollissa.

Omassa maassaan Putin suitsi muutama vuosi myöhemmin ulkomaista rahoitusta saavat kansalaisjärjestöt lyömällä niihin ”ulkomaisen agentin” leiman.

Jos jollekulle jäi puheen kestäessä epäselväksi, millaista roolia Vladimir Putin on maalleen suunnitellut, päätti hän puheensa historian pikaoppituntiin.

– Venäjä on maa, jonka historia ulottuu yli tuhannen vuoden päähän. Venäjä on lähes aina hyödyntänyt etuoikeutta harjoittaa itsenäistä ulkopolitiikkaa. ... Me emme aio muuttaa tätä traditiota tänäänkään, Putin vakuutti.

Putinin puheen englanninkielinen versio on luettavissa Washington Postin sivuilla: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/02/12/AR2007021200555.html

MAINOS

Kommentoi

Katsoin itse tämän puheen suorana BBC:n kautta ja täytyy myöntää, että se oli vaikuttava. Etenkin puheen lopussa mm. jenkit, olisiko etummaisena ollut juuri McCain sekopäisin. Kosovo oli paha ennakkotapaus ja Cia ja Bush Irakissa. Siitähän se sitten taas lähti rullaamaan. Putin oli täsmälleen oikeassa ja saa varmasti lännestäkin tukea arvioilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ,varsin järkeenkäypää jos sattuu olemaan diktaattori ,joka pelkää demokratiaa ,vaaleja , kansan valtaa,joka voi vaihtaa päättäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otapa huomioon, että suurin osa venäläisistä kaipaa vahvaa johtajaa.
Mitä taas tulee esim USA:n demokratiaan ja kansan valintamahdollisuuksiin, heh, heh.
Viimeksi Clinton ja Trump, tosi valintamahdollisuus ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno mies tuo Putin sanoo asiansa suoraan eikä kyyristele ja mielistele niinkuin euroopan hupiukot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljastaa korttinsa , helppo varistautua siltä varalta ,että herra päättää tehdä typeryyksiä oman valtansa pönkittämiseksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pätkisputte laskettelee jälleen tapansa mukaan omiaan.
Venäjä on maa, minkä historia ulottuu vain iivana julman päiviin 1500-luvun puoliväliin.
Sen jälkeen se on ollut piikkinä naapuriensa lihassa kaikissa ilmansuunnissa.
Historiallista venäjää jatkaa nykyään tynkäneuvostoliitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image