Ulkomaat

Putin avasi suunsa Ukrainan ja Venäjän tilanteesta – syytti presidentti Poroshenkoa konfliktin suunnittelusta

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieritti syyn konfliktista Ukrainan niskoille. KUVA: PAVEL GOLOVKIN / POOL
Ulkomaat 28.11.2018 15:10
Katja Ihatsu, Reuters

"Se oli takuuvarmasti provokaatio", Putin sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi keskiviikkona ensimmäisen kerran Ukrainan ja Venäjän sunnuntaina puhjennutta konfliktia. Hän puhui asiasta sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti sijoittavansa lisää ohjuksia Krimin niemimaalle.

Putinin mielestä maiden välillä tapahtunut yhteenotto Kerchinsalmella oli Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon suunnittelun tulos, jolla Poroshenko yrittää nostaa suosiotaan ennen ensi vuoden vaaleja.

Venäjä otti kiinni kolme ukrainalaisalusta ja niiden miehistön ja syytti Ukrainaa luvattomasta tunkeutumisesta sen vesille. Ukraina on kiistänyt syytökset.

Konfliktin on pelätty kärjistyvän. Ukraina julisti maahan poikkeustilan ja sanoi pitävänsä Venäjän hyökkäystä todennäköisenä.

"Poikkeustila on liioittelua"

– Se oli takuuvarmasti provokaatio, Putin sanoi Moskovassa järjestetyssä talousfoorumissa.

Putinin mukaan ukrainalaisalukset loukkasivat selkeästi Venäjän rajaa. Hän syytti tapauksesta Poroshenkoa.

– Sen suunnitteli presidentti, joka valmistautuu vaaleihin. Hän on viidenneksi suosituin ehdokas, ja siksi hänen piti tehdä jotakin. Poikkeustila on tekosyy ja liioittelua, Putin sanoi.

Putinin mukaan Ukraina myös käyttää tapausta Venäjän vastaisen propagandan levittämiseen.

Takapakkia pakotekeskusteluun

Saksan ulkoministeriön tiedottaja sanoi keskiviikkona, että Venäjän vastaisten pakotteiden koventamista tulisi harkita tarkasti ja keskustelu niistä on vielä ennenaikaista.

Jotkut länsimaat ovat ottaneet esille mahdollisuuden tiukentaa Venäjän vastaisia pakotteita. Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona, että se toivoo Euroopan maiden harkitsevan kovempia pakotteita konfliktin takia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Ukraina ei tainnut tietää rajoja, mutta on se ennenkin käynyt venäjän puolella tuntejakin. Annetaan nyt selkata asiansa. Ukraina ja venäjä on samaa kansaa. Kyllä ne minutkin pidättäisi, jos veneellä seikkailisin venäjän puolella. Ihan normi käytäntö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat lähempänä oikeaa. Ukrainallehan, kun luopuu ydinaseistaan, länsi antoi turvatakuut Neuvostoliiton hajottua. Vuodesta 2014 asti olisi tarvittu lännen sotilaallista apua. Tosi on tämä ja se on kipeä velvollisuus, mutta lupaus olisi täytynyt pitää Angela Merkel ja Barack Obama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä hä Venäjä tunnustaa sota jatkuu jos Predisentia vaiheta,herää kysymys kummassa.Venäjällä vain Ukrainassa.Eurounio pitää julistaa sota ja Ukraina pitää tunkeutua syvälle Venäjä maaperälle silloin Venäjänkansaa syötää Putin omaa lientä joka vie tajun mies kylmenee.Tässä on Nato uskottavuudesta kysymys jokin tässä mätää Venäläiset myrkyttää Iso-Britaniassa ja pelaa semmoista peliä Pohjois-Korea tee.Tästä sodasta hyötyä väkiharvenee 10-180 miljoonalla Euroopassa.Euroopan Julista Sota Venäjällä Ei ole niin vahva kuin antaa ymmärtä kyllä Putinillekin tulee tosipaikka eteen kun lyödä kova kovaa vastaan.Mitä pikemmin sitä kivuttomampi Venäjän kansalle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiemmin kirjoitin komenttipalstalle, että kannattaa odottaa virallisia lausuntoja osapuolilta. Nyt on venäläisten lausunto sitten saatu.
Statement by Russia on the military incident in Crimea
Voltaire Network | Moscow (Russia) | 26 November 2018
The Foreign Ministry hereby issues a strong protest against the gross violation of the rules of peaceful passage in the territorial waters of ​​the Russian Federation in the Black Sea by Ukrainian naval ships, that took place on November 25, 2018. Russia has lodged a demand for an urgent UN Security Council meeting to discuss the current situation.
Russia has repeatedly warned the Kiev regime and its Western patrons about the danger of inflating artificial hysteria in connection with the Sea of ​​Azov and the Kerch Strait. Clearly, this is a well-thought-out provocation that took place in a predetermined place and form and is aimed at creating another hotbed of tension in that region and a pretext for stepping up sanctions against Russia. Clearly, all of this was also designed to distract attention from the domestic political problems that exist in Ukraine. This assumption is further corroborated by Kiev’s plans to impose martial law in the country, a move which is odious in the light of the upcoming presidential elections in the spring of 2019.
We are also outraged by the Ukrainian radicals unleashing another attack on Russia’s diplomatic missions, and the damage it caused. We demand that Kiev bring those responsible to justice and ensure the unconditional inviolability of the Russian Embassy and Consulate Generals in Ukraine in accordance with the Vienna Convention on Diplomatic Relations of 1961.
We are hereby issuing a warning to Ukraine that Kiev’s policy, pursued in coordination with the United States and the EU, that seeks to provoke a conflict with Russia in the waters of the Sea of Azov and the Black Sea is fraught with serious consequences. The Russian Federation will firmly curb any attempts to encroach on its sovereignty and security.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

FSB osaa tiedustelun. Paljastihan se Victoria Nulandin suunnitelmat Ukrainan uuden hallituksen kokoonpanosta CIA,n toimeenpaneman "Maidanin" verilöylyn edellä. Poroshenko on finito Kolomoiskyn tavoin. Ajan kysymys milloin Poroshenko häipyy, kun omaisuuden realisointi on jo käynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeä rajaloukkaus Ukrainalla.Välittömästi ankarat pakotteet ukrainalle ja käskijä valtio usa:lle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa, tekee ihan saman, jos mennään sinne veneillä seikkailemaan usa,n vesille. Meinaatteko että eivät pidätä.? Varmasti pidättävät, ja jokaisella maalla on oma käytäntö pidätystilanteissa. Ei näihin parane sekoilemaan mennä. Eihän ? eu, ja suomi mene sekoilemaan usa,n toimiinkaan, vai onko menty..? Sitähän minäkin.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se Poroshenko kova jäbä kun on saanut jekutettua koko FSB:n ja Putinin porukat kaappaamaan kaksi ukrainalaista tykkivenettä ja hinaajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alemmuuskompleksista kärsivä pikkupoika on kiukkuinen! Antakaa sille muumimuki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Venäjä tosiaan kykene kuin ohjuksia sijoittamaan ja uhkaamaan.
Kyllä Putiinin pitäisi mieluummin keskittyä Rostovin kellotehtaan muuttamiseksi tikitaaliseksi ja sillä kehua taitojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset tiettyyn paikkaan tai maa-alueelle sijoitettavat ohjukset eivät ole tätä päivää. Kymmeniä tonneja painavat ja hitaat ohjuslavetit on helppo paikantaa ja tuhota, kun ne voivat liikkua vain kantavia pääteitä pitkin. Tämä on jo nähty Syyriassa.

Ei jatkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä olet jämähtänyt 1960 luvulle. Jos kerran venäjän asearsenaali on heikko, mitä kummaa te sen naton perään sitten kuolaatte, pärjätään kai ilmankin.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän se sitten USA-NATO ohjuskilpi, joka on sijoitettu Itä Euroopan NATO-jäsenmaihin pikku pakkoa hyväksi käyttäen. Se kuulemma on tehty suojaksi IRAN,in ohjuksia vastaan jotka kuulemma uhkaa Eurooppaa ja jopa amerikkalaisia. Tietääkö porukat missä IRAN yleensä on ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoiskorea ja iran. Jo näissä on usa,lla kova paikka. Usa,n on tajuttava pysyä omilla laitumeillaan, ettei vahinkoa satu. Tullappas atlantin takaa tänne saakka uhoamaan. Kalliiksi se tulee. Venäjä on rikas maa, se pärjää koko natoa vastaan yhdellä kädellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän Suomenkin ruveta vastaamaan mahdollisiin Venäjän alueloukkauksiin yhtä kovakouraisesti kuin Venäjä nyt kurittaa Ukrainaa.
Vanhakantaiset äijät eivät osaa muuta kuin haastaa riitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko oli pidättää, ukraina teki tarkoituksella tämän. Te ette nyt oikein tajua. Ukraina on liitetty jo venäjään, hallinnan, helpomman hallittavuuden takia, kun on kaksi samaa maata, kaksi samaa kansaa, ei tarvita kuin yksi päättäjäkoneisto. He toimivat sentään oikein, toisin kuin sekava eu, jossa eu, päättää ja suomi vikisee,mutta suomellakin oma päättäjäkoneisto, se jos jokin on kallis, ja sekava. . Venäjä on viisas maa, ukraina ja venäjä on yksi ja sama kansa, ja alue.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

18:02
Sirkkoja, sipulia, hunajaa, säilykkeitä ja marmeladia – tätä kaikkea on tarjolla Likis-lähiruokatapahtumassa
18:02
Valkosipulit ja perunat kävivät kaupaksi Likis-lähiruokatapahtumassa – opiskelijoiden järjestämä tapahtuma keräsi ennätysmäärän myyjiä
18:00
Kiinnostus luontoon toi Hanhelan veljeksille 44 vuoden menestyksekkään elämänuran – Tuleva työpäivä suolla tai metsässä jännittää ja innostaa Heinoa ja Marttia edelleen Tilaajille
17:57
Bottas: Renkaita ei saanut kertaakaan valmiiksi
17:37
Singaporen F1-kisan aika-ajon kärkikolmikon kommentit
17:36
Aika-ajon ratkaisuhetket: Leclercille jo kolmas peräkkäinen paalu
17:14
Joensuu jälleen pesäpallon miesten Suomen mestariksi – Rautiaisen kunnari ratkaisi supervuorossa kotiyleisön edessä
62
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
55
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
28
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
21
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
21
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
17
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
11
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

137 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image