Ulkomaat

Puigdemontin vastaus ei ratkaise Katalonian kriisiä, yhteentörmäys yhä lähempänä

Carles Puigdemont kirjoitti jo toisen kerran tällä viikolla Espanjan hallitukselle. KUVA: ANDREU DALMAU
Ulkomaat 19.10.2017 11:54
Seppo Ylönen

Aluejohtaja Carlos Puigdemont uhkaa viedä Katalonian itsenäisyysjulistuksen Katalonian parlamentin äänestykseen, jos Espanja ei suostu neuvotteluihin. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy tarjoaa Katalonialle uusia vaaleja ja uhkaa autonomian lakkauttamisella..

Katalonian ja Espanjan poliittinen tennisottelu jatkaa entiseen tahtiin. Takarajoja tulee ja menee.

Viimeisin, Espanjan hallituksen asettama umpeutui kello 11 Suomen aikaa. Mariano Rajoyn hallitus halusi yksiselitteisen vastauksen siihen, julistiko Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont 10. lokakuuta Katalonian itsenäiseksi vai ei.

Puigdemont kyllä antoi reilu viikko sitten mainitun itsenäisyysjulistuksen, mutta pani sen seuraavassa lauseessa jäihin.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont vastasi Espanjan hallituksen kysymykseen torstaiaamuna suurin piirtein samalla tavalla kuin maanantaina. Puigdemont haluaa neuvotella Espanjan keskushallituksen kanssa Katalonian tulevaisuudesta. Maanantaina Puigdemont antoi neuvotteluille aikaa kaksi kuukautta.

Uusi uhkaus Puigdemontilta

Nyt Puigdemont kovensi äänensävyään maanantaista.

Hän sanoi yhden sivun kirjeessään, että jos Espanja ei suostu neuvotteluihin ja ottaa perustuslain artikla 155:n käyttöön, jäissä oleva itsenäisyysjulistus viedään Katalonian alueparlamentin äänestykseen.

Katalonian 135-jäsenissä alueparlamentissa itsenäisyysmielisillä on 72 paikkaa.

Paine Puigdemontia kasvoi Katalonian itsenäisyysrintaman sisällä sen jälkeen, kun kaksi tunnettua itsenäisyysaktivistia vangittiin kansanäänestystä edeltävien tapahtumien vuoksi.

Artikla 155 antaa hallitukselle oikeuden mitätöidä joko kokonaan tai osittain Katalonian itsehallinnon. Sitä ei ole aktivoitu kertaakaan sen jälkeen, kun demokraattisen Espanjan perustuslaki hyväksyttiin vuonna 1978.

Pääministeri Mariano Rajoyn ehdotti keskiviikkoiltana, että Puigdemont julistaisi Katalonian ennenaikaiset aluevaalit. Se estäisi Rajoyn mukaan artikla 155:n käyttöönoton.

Artikla 155:n aktivointi olisi hyppäys tuntemattomaan.

Lokakuun ensimmäisen päivän itsenäisyyskansanäänestyksessä oli jo väkivaltaisia yhteenottoja. Muualta Espanjasta lähetetyt poliisit mukiloivat ison joukon äänestäjiä. Espanja oli julistanut kansanäänestyksen laittomaksi.

Vaaleja tarjotaan ratkaisuksi

Vaalit ovat olleet viime päivinä vahvasti esillä Katalonia-kriisiä koskevissa keskusteluissa.

Katalonian ennenaikaisia vaaleja on vaatinut ennen muuta Espanjan parlamentin neljänneksi suurin puolue Ciudadanos, joka on perustettu nimenomaan Kataloniassa. Se on myös Katalonian alueparlamentin toiseksi suurin puolue ja Espanjan yhtenäisyyden voimakas puolestapuhuja.

Puigdemontille vaalit eivät ole houkutteleva vaihtoehto, sillä viime aikojen gallupeissa hänen keskustaoikeistolainen PDeCAT-puolueensa ei ole pärjännyt erityisen hyvin. Nousussa sen sijaan on Junts pel Sí -itsenäisyysrintaman toinen puolue, vasemmistolainen ERC.

Tosin Katalonian nykyisessä poliittisessa kaaoksessa on mahdoton tietää puolueiden voimasuhteita.

Jos Kataloniassa järjestetään vaalit, on tärkeää tietää, missä järjestyksessä se tapahtuu. Rajoy esittää, että Katalonia luopuu itsenäisyysjulistuksesta ja panee sen jälkeen vaalit pystyyn.

Toinen vaihtoehto on, että Katalonia julistaa ensin itsenäisyyden alkaneeksi ja pitää sitten vaalit "uudessa tasavallassa".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

33
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
29
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
28
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
24
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
21
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
19
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image