Ulkomaat

Puheenvuoro: Velaton Ukraina olisi eu­roop­pa­lai­nen suurvalta – ex-presidentti Janukovitshin ökylinnan muuttaminen museoksi ei enää riitä korruption vas­tus­ta­mi­ses­sa

Suomalainen arkkitehtuuri innoitti Ukrainan presidenttiä Viktor Janukovitshia. Hänen klubitalonsa sai nimen Honka. Rakennus kuuluu nyt hyväntekeväisyyssäätiölle.
Ulkomaat 14.9.2019 8:00
Matti Posio

Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitshin yksityisresidenssiä Mezhihirjassa ei kehdattu näyttää ulkomaisille valtiovieraille. Nykyään korruptiolinna on osa kansallispuistoa. Ilman Venäjälle paenneen isännän edustamaa menoa Ukraina voisi olla vauras ja vahva, melkein G8-maa, kirjoittaa Matti Posio puheenvuorossaan.

 

Matti Posio

Suomen presidentti tekee virkamatkoja reittilennoilla ja nuukailee Kultarannassa ruokahävikkiä.

Toisesta ääripäästä on Ukraina, jossa Sauli Niinistö vieraili tällä viikolla antamassa tukensa virkaveli Volodymyr Zelenskyin korruptionvastaiselle uudistusohjelmalle. Sellaista todella tarvitaan.

Ukrainassa ex-presidentti Viktor Janukovitsh sai vuosituhannen alussa omistukseensa kommunistieliitin vanhan lomakeskuksen Mezhihirjan ja sinne yksityiskäyttöönsä komeita rakennuksia.

 

Myyttiset mitat saavuttaneeseen residenssikokonaisuuteen ilmestyivät tietenkin myös kylpyläkeskus savusaunoin ja tavallisin, urheiluhalli, metsästyskeskus, yksityinen eläintarha täynnä harvinaisia strutseja ja emuja, kookas golfkenttä sekä helikopterin laskeutumisalue. Lopulta kansan syrjäyttämä presidentti pakeni tukijamaansa Venäjän suuntaan.

Janukovits asui Mezhihirjassa pääministeri- ja presidenttivuosinaan 2002–2014. Hän väitti maksaneensa ylellisestä asumisestaan "huomattavan hinnan". Pakettiin kuului oma tie pääkaupunki Kiovaan noin 25 kilometrin päähän.

Sileää pintaa pääsi ohi ruuhkien, joissa kansa joutui hikoilemaan.

 

Entinen presidentti Viktor Janukovitsh esiintyy julkisuudessa enää Venäjällä. Kuva hänen Moskovassa pitämästään lehdistötilaisuudesta tämän vuoden helmikuulta.

Versailles-tyylisen puiston keskellä komeilee yhä ylisuurta suomalaista hirsihuvilaa muistuttava "Honka", Janukovitshin ajan klubirakennus.

 

 

Nykyään paikka toimii Ukrainan korruptiomuseona, ja ornamenttikoristeltuja salonkeja pääsee ihmettelemään opastetuilla kierroksilla.

Asu kuin Rooman keisari!

Janukovitshin tyyli oli hulppea ja mauton. Puutarhassa on megakokoisia tuoleja ja jättisohva, joille voi kiivetä istumaan kuin kuningas. On roomalaisia suihkulähteitä ja valkoisen hevosen patsas. Hyvin hoidetuissa lammissa kuhisee karppeja ja vesilintuja.

Kahviossa matkamuistomyyjä kaupittelee jääkaappimagneetteja, joissa lukee ukrainaksi: "Kunpa minäkin eläisin näin!"

 

Mezhihirjan puistosta on komeat näkymät Dnepr-joelle. Puutarhassa on ylellisiä patsaita ja istutuksia.

 

 

Ulkomaisille valtiovieraille presidentin valtiollista residenssiä ei koskaan näytetty. Korruptio ja mauttomuus olisi ollut liian ilmiselvää jopa usein sinisilmäisille länsieurooppalaisille.

Janukovitshin paettua Ukraina valitsi presidentiksi suklaatehtailijana vaurastuneen, mutta isänmaallisen Petro Poroshenkon. Kun uudistukset eivät edenneet, hänet vaihdettiin tänä keväänä maan suosituimmassa tv-sarjassa Kansan palvelija presidenttiä esittäneeseen tv-tuottajaan.

Entinen näyttelijä Zelenskyi tietää, että hänen on tehtävä loppu valtion varojen varastamisesta ja hyödyntämisestä omiin bisneksiin. Yksi tv-sarjan ikimuistoisia kohtauksia on, kun presidentti turhautuu surkeisiin katuihin ja hankkii rahoituksen isolle teidenkunnostusohjelmalle. Kun johtajat alkavat toteuttaa ohjelmaa, jokainen siirtää aina työn – ja kymmenisen prosenttia saaduista varoista – edelleen seuraavalle alapuolellaan olevalle.

Lopulta presidentti tapaa tietyömaalla työnjohtajan, joka kertoo saaneensa pennosia, eikä raha riitä edes aukon paikkaamiseen.

Tv-sarja Kansan palvelija on absurdi itäeurooppalainen versio amerikkalaisesta House of Cardsista tai tanskalaisesta Vallan linnakkeesta. Muista sarjoista Kansan palvelijan erottaa, että se todella teki maalle presidentin. Viimeinen eli kolmas kausi sai loppuhuipennuksensa aivan viime kevään presidentinvaalien alla.

Koko sarja on katsottavissa YouTubesta ja ensimmäiset kaksi kautta myös tekstitettyinä Yle Areenasta.

Hajoava takamaa vai eurooppalainen valta

Sadun opetus on, että Ukraina on iso ja tiiviisti vauraaseen Eurooppaan kytkeytyvä valtio. Sillä on runsaasti luonnonvaroja ja inhimillistä pääomaa. Maan 45 miljoonaa asukasta nostavat sen kirkkaasti Puolan painoluokkaan.

Päätöskaudella Zelenskyin esittämä presidentti palaa vankilasta, jonne korruptoitunut seuraaja hänet toimitti. Ukraina on jakautunut 28 kvasivaltioon, joita paikallisoligarkit johtavat kuin kalifaatteja. Virkaansa palaava presidentti hakee rahoitusta Euroopasta maan yhdistämiseksi, mutta saa velkaantumisen takia kylmää kohtelua G7-ryhmän suurvaltajohtajilta.

Zelenskyin hahmon poistuttua yksi johtajista pöydässä toteaa: "Mitä tapahtuisi, jos nuo maksaisivat velkansa?" Toinen vastaa: "Pitäisi hakea yksi tuoli lisää."

Se on totta. Jos korruptio, valehtelu ja keskinäinen riita loppuisi, ja Venäjä lopettaisi sekaantumisensa, Ukrainasta voisi tulla vahva ja omillaan seisova eurooppalainen suurvalta.

Kansan palvelijassa presidentti keksii keinon, ja kansa kantaa Kiovan itsenäisyydenaukion Maidanin täyteen rikkauksia. Tosielämässä Zelenskyi tarvitsee nyt paljon enemmän kuin edeltäjänsä ensiaskeleen, Janukovitsin korruptiolinnan muuttamisen kaikille avoimeksi museoksi.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja, joka palasi juuri Ukrainasta.

MAINOS

Kommentoi

Sieltä löytyi hyvin vähän ei-korruptoituneita poliitikkoja Janukovichin aikaan ja nykyään länsimielistä esittävä Yulia Tymoshenko oli yksi pahimmista. Kunhan Venäjä ja USA lopettaisivat sekaantumisensa ensin, niin sitten voisi jotain tapahtuakin. Valitettavasti kohta valmistuva Nord Stream -kaasuputki saattaa olla vakava isku Ukrainan taloudelle. Venäjä ja keski-eurooppa kyllästyivät Ukrainan temppuiluihin kaasun jakelussa ja päättivät ottaa arvaamattoman välikäden pois pelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaasun läpivirtauksen loppuminen on lopulta Ukrainalle siunaus, kuten muukin Venäjästä riippuva taloudellinen aktiviteetti.

Viro on tästä hyvä esimerkki. Kun Venäjä pisti Viron bisneksensä poikki, niin Viron oli pakko lännettyä taloudellisesti. Tulos on tänä päivänä nähtävissä. Viron talous porskuttaa vahvasti surfaten modernisaation aalloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin Viro nöyristelee USAn jaloissa, dollareita valuu Tallinnaan. Itsenäisyyttä Virolla ei ole enää nimeksikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt taas naurattaa!

Viro on tänään itsenäisempi kuin se on koskaan historiassa ollut. Viron ongelmat ovat historiallisesti aina keskittyneet Saksaan ja Venäjään. Molempien ongelmien merkitys on jo kutistunut pieneksi, kun Viro on EU:ssa ja Natossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porosenko on joutumassa oikeuteen vajaan10miljardin euron kavaltamisesta, ja nämä rahat olivat länsimaiden "tukipaketteja" tälle rikoliselle oligarkille ja Obaman hallinnon ohjailemalle hallitukselle. Ukrainan korruptoituneisuutta tuskin auttaa, että sinne värvättiin kuvernööriksi Odessaan Georgian maanpakoon karanut ex-pressa Saakasvili. Tätäkin herraa kaivattaisiin kotimaahansa leivättömän pöydän ääreen korruptiosyytteisiin vastaamaan. Että se siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:00
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
6:00
Valoa luvassa kurjistuvalle elonkirjolle: ympäristöministeri Krista Mikkonen lupailee 42 miljoonaa euroa luonnon monimuotoisuuteen jo ensi vuonna
6:00
Oulu on suurista kaupungeista sairain: Perusterveydenhuollon kulut vertailun korkeimmat, asukasta kohden käytettiin viime vuonna 2519 euroa Tilaajille
22.10.
Ratavaurio sotkenut liikennettä: Intercity Tampereelta Ouluun on peruttu – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 8 tuntia
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image