Ulkomaat

Professori Venezuelan op­po­si­tio­joh­ta­jan tun­nus­ta­mi­ses­ta: Suomi tukee Venezuelan vallanvaihtoa

Suomi tunnusti Venezuelan oppositiojohtajan Juan Guaidón maan väliaikaiseksi presidentiksi maanantaina. KUVA: Leonardo Munoz / EPA
Ulkomaat 10.2.2019 18:49
Maarit Uber

EU-maiden tuen oppositiojohtaja Juan Guaidólle voi nähdä poliittisena kannanottona.

Suomi tunnusti Venezuelan oppositiojohtajan Juan Guaidón maan väliaikaiseksi presidentiksi maanantaina. Näin siitäkin huolimatta, että Suomi tunnustaa lähtökohtaisesti vain valtioita, ei hallituksia.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin) erityisavustaja välitti tekstiviestillä Suomen kannan Ylelle.

– Kuten muutkin EU-maat, tukeakseen Venezuelan perustuslaillista prosessia, Suomi tukee Guaidóa Venezuelan vt. presidentiksi, viesti kuului.

Itä-Suomen yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Kati Kulovesi ei näe Suomen ilmoitusta Venezuelan hallituksen muodollisena ja oikeudellisena tunnustamisena vaan paremminkin poliittisena kannanottona.

– Tulkitsisin tämän ennemminkin vallanvaihdon prosessin tukemiseksi, Kulovesi sanoo.

EU-maiden rintamassa Suomen lisäksi EU-maista myös Ruotsi, Tanska, Espanja, Portugali, Itävalta, Hollanti, Saksa, Ranska ja Britannia ovat tunnustaneet parlamentin puhemiehenä toimivan Guaidón Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.

Tämä tapahtui sen jälkeen kun itsevaltaisen presidentin Nicolás Maduron hallinto ei ilmoittanut uusien vaalien järjestämisestä seitsemän EU-maan ryhmän antamassa määräajassa. Maduroa syytetään valtaan takertumisesta ja humanitaarisen kriisin aiheuttamisesta Venezuelassa. Presidentin eroa on vaadittu massiivisissa mielenosoituksissa.

Euroopan parlamentti ilmoitti jo aiemmin, että se pitää Guaidóa Venezuelan väliaikaisena presidenttinä. Guaidón aseman on tunnustanut yhteensä noin 40 valtiota.

Yhdysvallat on pitänyt esillä myös sotilaallisen väliintulon mahdollisuutta Venezuelassa. Maduron liittolainen Venäjä puolestaan pitää muiden maiden tukea Guaidólle sekaantumisena Venezuelan asioihin.

Öljyriippuvuus syvensi kriisiä

Venezuelan on saattanut kuilun partaalle talouskriisi, joka on johtanut elintarvike- ja lääkepulaan sekä hyperinflaatioon. Öljyvaltion talouden alamäki jyrkkeni kun öljyn hinta romahti vuonna 2014. Maan sisäinen tilanne oli sekava jo tätä ennen.

Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta, suuri osa heistä naapurimaa Kolumbiaan. Se on yli kymmenesosa Venezuelan väestöstä.

Kriisin purkamista hankaloittaa se, että Maduron joukot ovat estäneet humanitääristen avustuskuljetusten pääsyn maahan.

Venezuelan epäselvä sisäinen tilanne pitänee maan otsikoissa jatkossakin. Kriisiin rauhanomaista ratkaisua hakeva kansainvälinen kontaktiryhmä vaatii maahan uskottavia presidentinvaaleja mahdollisimman pian.

MAINOS

Kommentoi

Saddam Hussein, Pinochet, Mujahideen(Al-Qaida ja Taleban jatkumona), Poroshenko jne. USA se aina osaa tehdä hienoja ratkaisuja rauhanomaisen tulevaisuuden suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kahlehtinut itsensä anglo-amerikkalaiseen siionistiseen NWO maailmanvalloitukseen. Kahleet olisi syytä katkoa pikimmiten ennen kuin on liian myöhäistä. Menossa on osa "the grand shessboard-hallitustenvaihto ohjelmaa " , joka on edennyt lähi Idästä nyt Etelä Amerikkaan. Zbigniew Brzezinski loi parikymmentä vuotta sitten väkivaltaisen ja amerikkalaisten rahoittaman ja aseistaman lähi Idän öljyvaltioitten energiavarojen kaappauksen. "Viisi valtiota seitsemässä vuodessa" oli tavoite, minkä viimeisin valtio LIBYA tuhottiin jokunen vuosi sitten NATO-maitten pommituksilla. Myös "demokraattiset" Tanska ja Norja alistuivat väärin perustein aloitettuun tuhoamissotaan. Nyt kerätään jälleen väärin perustein NATO-joukkoja tukemaan Venezuelan vallankaappausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suomen kansa tukee vaikeuksiin joutunutta ystävyyskansaansa venezuelassa ja sen laillisesti valittua suurta ja viisasta johtajaa nicholas maduroa taistelussa kaikkialle vyöryvää imperialismia vastaan nyt ja ikuisesti, viva venezuela, viva nicholas maduro!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä kun ulkovallat rupeaa tekeen sisä politiikkaa tulos on sisällis-sota,seuraava vaihde on rauhan turva joukkojen lähettäminen ja väkivalloin valta otetaan.Näin sitten saadaan mieluinen johtaja jota osa kansasta kannattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisällissota olisi Venezuelassa joka tapauksessa edessä, tuskin 3 miljoonaa maasta paennutta ihmistä voi olla väärässä. Tämä kehitys tulee jatkumaan niin kauan kunnes kommunismi om maasta kitketty ja löydetty järjelllisempi ideologia hallita maata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on laittomuutta rakastavien rintamassa suuna päänä huutamassa jenkkimielisen vallankaappaaja-Guaidon puolesta. Miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maduro kaappasi vallan väärentämällä presidentinvaalin ja SYRJÄYTTI PARLAMENTIN!

Kansan valitseman parlamentin puhemies lienee Venezuelassa ainoa henkilö, joka rehellisesti voi sanoa takanaan olevan kansan kannatuksen. On outoa, että Suomessakin joku näkee Maduron olevan Venezuelan laillinen johtaja. Taistolaisaika ei kaikkien osalta ole näköjään vieläkään päättynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinusta siis on laillista mennä vaaleilla valittu presidentti vaihtanmaan ulkopuolisten toimesta? Jo on aikoiohin eletty! Kyllä se jenkki vielä menee ja tappaa Maduronkin, samoin Jeminissä ja Haitissa hallitsijat! Nehän osaa sen, itsenäisen maan hallitsijoiden tappamisen! Muistetaan vain Irak ja Libya ja montako pressaa on jenkit omassa maassaan tappaneet? Oikea sivistysvaltio, kyllä sitä kannattaa Soinin ja kumppanien ihannoida!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö Ranskan Le Pen samalla julistaa väliaikaiseksi presidentiksi kun nykyinen aiheuttaa kovasti levottomuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman tein Le Pen voisi julistautua ja tasapuolisuuden nimissä Usa ja Eu maat tunnustaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosialismi on tuhonnut Venezuelan täydellisesti. Ollaan nyt kerrankin selväsanaisia ja sanotaan se ääneen. Mitä enemmän mennään vasemmalle, niin sitä enemmän halutaan suurta keskushallintoa ja massiivista kontrollia. Kun mennään sosialismiin asti eli äärivasemmalle, niin näin siinä sitten käy kuten Venezuelassa eli mikään ei enää toimi. Venezuelan ongelma ei ollut se, että sosialismi olisi toteutettu väärin. Ehei suinkaan, vaan Venezuela toteutti sosialismin täydellisesti ja sen seurauksena maa on nyt tuhoutunut ja ihmisillä ei ole ruokaa eikä työtä.

Vasemmistolainen ajattelu ei ole tuonut tähän maailmaan mitään hyvää. Olemme saaneet vain tuhoa ja kuolemaan vasemmalta kuten Neuvostoliitto ja kansallissosialistinen Saksa. Myöskin aasiassa joka paikassa missä sosialismia kokeiltiin, niin kansa päätyi hallinnon keskitysleireille kuten Laos, Kambotza ja Vietnam. Etelä-Amerikan maissa jotka ovat kokeilleet sosialismia, niin tuloksena on ollut pelkkää kauhua ja kuolemaa.

Nyt kun Venezuelan sosialismi on kohta ohi ja Pohjois-Korea luopuu kommunismista, niin jäljellä on vain Kiina (kommunismi) ja Suomi, Ruotsi ja Tanska jotka enää ylläpitävät sosialismia. Vapaus se koittaa vielä meillekin. Koittakaa jaksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monelle vanhukselle on koittanut vapaus yksityiseen hoivakotiin joutuessaan. Vaan eivät taida enää nauttia markkinatalouden ihanuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rohovesorille, näinhän se on eu:sakin suuri keskushallinto ja massiivista kontrollia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratian rappion huipentuma on näköjään mennyt jo siihen ettei enää tarvita vaaleja. Päämies voidaan valita huutamalla. Eu:ssa on kyllä jo totuttukin siihen että päämiehiä ei valita vaalien kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julistetaan täälläkin vaikkapa Halla-aho tasavallan päämieheksi, kait se Yhdysvallat ja Eu tunnustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne voitas samalla pikaisesti nostaa oppositiosta sipilän tilalle koska muuallakin on näin helppoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valta vaihdetaan ilman vaaleja. Yhdysvaltain pakotteet ja kauppasaarto sen nälän on tuonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:23
Vaarallisen helleaallon ennustetaan jatkuvan ensi viikolle – ihmiset pyörtyilevät keskelle liikennettä Keski-Euroopassa
15:17
Aarnion asianajaja Leppiniemi: "Aarnio ilmoittautuu itse vankilaan", tuomio oli pettymys – Poliisi on ehtinyt etsintäkuuluttaa Aarnion
15:01
Liikennevaloja rakennetaan Bertel Jungin tiellä Tuirassa – työmaa aiheuttaa liikennehaittaa
14:55
Stora Enso suunnittelee Kiteen sahan sulkemista – 85 henkilötyövuoden vähennys
14:51
Gasum alkaa toimittaa nesteytettyä maakaasua Torniosta Ouluun Eastman Chemical Companylle
14:38
Aarnion istuttavaksi jää 10 vuoden tuomiosta noin 3 vuotta – Tuomio tuli hovioikeudessa 18 rikoksesta, osa syytteistä hylättiin
14:38
KaiCell Fibers etsii uutta toimitusjohtajaa – suunnattu osakeanti aloittaa uuden vaiheen Paltamon tehdashankkeessa
40
Suojeltu myllyrakennus puretaan Toppilassa – tilalle pitää rakentaa saman näköinen talo
33
Lippo ja Oulun kaupunki hakevat pesäpallon Itä–Länttä yhdessä – tavoitteena saada arvo-ottelu Raksilaan 2021 tai 2023
27
Hovioikeus on tuominnut Jari Aarnion 10 vuodeksi vankilaan huumetynnyreiden järjestelystä – määrättiin vangittavaksi heti
25
Isis-leirin naisten paluumahdollisuutta kammoksutaan oppositiossa – Suomen lähtökohtana on ettei aikuisia auteta
24
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
17
Parhaat paikat menivät heti kättelyssä – ruuhkat Muhoksen Suviseuroihin olivat niin pitkät, että portit päätettiin avata aiemmin
14
Muhoksen kunnanhallitus irtisanoo hallinto- ja talousjohtajan – kunta jätti myös tutkintapyynnön poliisille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Äly?laitteiden aiheuttama hiilijalanjälki.

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image