Ulkomaat

Prinssi Charles lupaa lopettaa kampanjoinnin tärkeiksi kokemistaan asioista kuninkaana – "En ole niin tyhmä"

Charles oli neljävuotias, kun hänen äitinsä Elisabeth nousi valtaistuimelle. Vuosi sitten heidät kuvattiin hevosvartioista vastaavan rykmentin kanssa.
Ulkomaat 8.11.2018 14:34
Lea Peuhkuri, Reuters

Britannian prinssi Charles sanoo lopettavansa kampanjoinnin tärkeiksi kokemistaan asioistaan sitten, kun hän on kuningas.

92-vuotiaan kuningatar Elisabeth II:n vanhin poika sanoo BBC:n haastattelussa, että monarkin rooli eroaa täysin hänen nykyisestä tehtävästään Walesin prinssinä.

– Ajatus siitä, että jatkaisin niin kuin tähänkin asti, jos nousen valtaistuimelle, on täyttä hölynpölyä. Koska nämä kaksi tilannetta ovat täysin erilaisia, Charles sanoo BBC:n dokumentissa.

Kun häneltä kysyttiin, jatkaako hän julkista kampanjointia, hän sanoi:

– En jatka. En ole niin tyhmä.

Charles täyttää ensi viikolla 70 vuotta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan prinssi Charles on puhunut paljon julkisuudessa muun muassa ilmastonmuutoksesta, luonnonsuojelusta ja arkkitehtuurista sekä vaihtoehtoisista hoitomuodoista.

GQ-lehden haastattelussa syyskuussa Charles sanoi, että hänen ongelmansa on se, että on niin monia taistelun arvoisia asioita.

Charlesia on kritisoitu siitä, että jos hän jatkaa samaan tahtiin hallitsijana, koko monarkia joutuisi vaaraan.

Prinssi tapasi ministereitä

Britanniassa on perustuslaillinen monarkia. Hallitsijalla on muodollinen rooli hallitusten muodostamisessa, mutta samalla hänellä on velvollisuus pysyä neutraalina. Hänellä ei ole käytännössä poliittista valtaa.

Prinssi Charles täyttää 70 vuotta 14. marraskuuta. KUVA: MICK TSIKAS / POOL

Kuningatar Elisabeth, jonka 66 vuotta kestänyt hallitsijakausi on Britannian pisin, ei ole koskaan puhunut julkisuudessa omista näkökannoistaan.

Prinssi Charles puolestaan ei ole salaillut mielipiteitään.

Vuonna 2013 paljastui, että edeltäneen yli kolmen vuoden aikana hänellä oli ollut 36 tapaamista hallituksen ministereiden kanssa.

Kaksi vuotta myöhemmin Britanniassa oikeus päätti, että hänen kymmenet kirjeensä ministereille voitaisiin julkaista. Charles käsitteli kirjeissä muun muassa asuntotilannetta maaseudulla, Irakin sotaa ja sairaalaruokaa.

– Hänellä on tietty maailmankatsomus, ja hän haluaa panna sen toimeen. Hän ei halua mukautua odotuksiin, kertoo elämäkerran prinssistä tehnyt Tom Bower Reutersille.

Oma hyväntekeväisyysjärjestö

Prinssi Charlesin kannattajat sanovat, että hän on edellä aikaansa monissa asioissa: esimerkiksi kampanjointi kertakäyttöistä muovia vastaan.

Charles perusti oman hyväntekeväisyysjärjestön Prince's Trustin vuonna 1976 tukeakseen apua tarvitsevia nuoria ihmisiä.

– Jos on sekaantumista huolehtia matalan tulotason asuinalueista niin kuin minä tein 40 vuotta sitten, niin sitten se on sekaantumista, josta olen ylpeä, Charles on sanonut.

Charles oli neljävuotias, kun hänen isoisänsä Yrjö VI kuoli ja hänen äitinsä nousi valtaistuimelle 25-vuotiaana.

BBC:n tunnin mittaisessa dokumentissa Charlesin vanhin poika William toivoo, että hänen isänsä viettäisi enemmän aikaa lastenlastensa kanssa.

– Kun hän sitten on paikalla, hän on loistava. Tarvitsemme häntä luoksemme niin paljon kuin mahdollista, William sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Onko Charles tosiaan aikeissa "ryhtyä kuninkaaksi" Elisabet 2:n jälkeen? Ja kuka sitten olisikaan maan ensimmäinen nainen? Ei voi olla tottakaan, nyt sattuu jo päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Ellu jatka vielä 10v. Muori on kovassa kunnossa ja ilmeisen järjissään myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
12:58
Eveliina Piippo taisteli hopeaa 10 kilometriltä – "Hirveän monta minuuttia ei olisi jaksanut elää siinä jännityksessä"
12:13
Seitsemän tähden liikkeellä seitsemän eduskuntavaaliehdokasta Pohjois-Suomesta – vaalipiireissä tähdätään täysiin listoihin
12:00
THL: Tarvitaan enemmän tietoa ihmisten sairauksista, jos jokaiselle suomalaiselle määritellään hinta – Työterveyshuolto korvauskriteereihin mukaan
12:00
Talouspolitiikan arviointineuvosto moittii hallitusta: Sote-uudistuksen säästöt yhä epävarmoja
11:55
Käräjäoikeus tuomitsi Oulussa kaupparyöstöjä tehneen miehen viiden vuoden vankeuteen
10:57
Valtteri Bottas hurautti ensimmäiset rallikilometrit Rovaniemellä, mestarikartturi uskoo formulakuskin rallitaitoihin – katso video Tilaajille
36
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
20
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
19
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
16
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
11
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen
8
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image