Ulkomaat

Presidenttinä Trump tarvitsee joko vahvan avus­ta­ja­kun­nan tai nopeat opit

Donald Trump piti voitonpuheensa kannattajilleen Hilton-hotellissa Manhattanilla.
Ulkomaat 9.11.2016 12:44
STT

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kiitospuhe aamulla Suomen aikaa noudatti perinteistäkin perinteisempää linjaa. Lavalla oli vaalikampanjan elämöinnin sijasta maltillisesti käyttäytyvä vanhempi herrasmies.

Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius luonnehtii esiintymistä "ensimmäiseksi normaaliksi puheeksi, joka ei poikennut kaavasta".

– Tällaisia puheita voittajat ovat pitäneet tähän asti. Puhe oli maltillinen ja rakentava ja siinä mainittiin kaikki perinteiset asiat, kuten amerikkalainen unelma ja veteraanit.

Trump kiitti myös vastustajaansa Hillary Clintonia, vakuutti olevansa kaikkien amerikkalaisten presidentti ja vetosi kansakunnan yhtenäisyyden puolesta. Heleniuksen mukaan puheen perinteisyys oli perusteltua siksikin, että Trumpilla ei ole nyt kiire.

– Ei tarvitse enää shokeerata, sillä nyt on rauha maassa. Hän voi ottaa rennosti, eikä ole tarvetta hyökätä kenenkään kimppuun. Tämä oli ainoa järkevä veto.

Uuden presidentin ja hänen lähipiirinsä linjauksista muutoin ei Helenius uskalla veikata juuri mitään. Trump esikuntineen alkaa järjestäytyä, miettiä kabinettipaikkoja ja tehtäväjakoja. Republikaanisen puolueen ja Trumpin linjaerimielisyydet olivat ainakin voitonpuheen ajaksi unohdettu, joskin tulevan presidentin politiikan sisältö on vielä auki.

– Ilmeisesti nyt on kaikkien intressissä pelata yhteen. Voitosta kaikki haluavat päästä jaolle, Helenius naurahtaa.

Vahva avustajakunta voi olla tarpeen

Ketkä sitten muodostavat Trumpin sisäpiirin? Tätä voi olla liian aikaista arvioida, mutta Trumpin kanssa samalla puhujalavalla voittopuheen aikaan oli perheen lisäksi myös poliittisia tukijoita.

– He olivat kaikki vanhoja herroja, politiikan konkareita ja pelimiehiä, kuten huomattiin ja he ovat hyvillä hollilla, kun sisäpiirin paikkoja jaetaan.

Heleniuksen arvioissa näillä hollilla voisivat olla esimerkiksi Trumpin vahvana tukijana profiloitunut New Yorkin entinen pormestari Rudolph Rudy Giuliani ja entinen kongressin edustajainhuoneen puhemies Newt Gingrich.

Sisäpiirinsä avulla Trump alkaa hakea presidentillistä linjaansa. Helenius muistuttaa Trumpin asiantuntemuksen olevan sen verran heikkoa, että avustaja- ja sisäpiirillä, kuten myös varapresidentti Mike Pencellä, voi olla poikkeuksellisen paljon merkitystä.

– Jää kiinnostavaksi, miten vahvat persoonat häntä pystyvät mahdollisesti kuljettamaan. Muodostuuko esimerkiksi Pencelle, joka tuntee Washingtonin järjestelmän, merkittävä taustarooli.

Ulkopolitiikasta Trumpilla ei ole minkäänlaista kokemusta, eikä hän ole vaalikampanjan aikana osoittanut siihen erityistä kiinnostusta.

– Jos Trump aikoo tehtävästään selviytyä, hän tarvitsee joko todella vahvan avustajakunnan, jolla on paljon liikkumavaraa tai sitten hän ottaa lusikan kauniiseen käteen ja alkaa itse miettiä näitä asioita. Hänestä tuli nyt yhdessä yössä vapaan maailman johtaja, Helenius huomauttaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten Obama on selviytynyt kaudellaan? Amerikkalaisten mielestä ei mitenkään, ei mitään ole saatu aikaiseksi. Siksi Trumppi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

65
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
54
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
45
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
42
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
37
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image