Ulkomaat

Pre­si­dent­ti­ki­sa ravistelee Liettuan hallitusta: pääministeri eroaa pre­si­den­tin­vaa­lien tuloksen vuoksi

Gitanas Nausedan johto suli yön yli kestäneen ääntenlaskun aikana.
Ulkomaat 13.5.2019 8:43
Markus Kuokkanen

Ingrida Šimonyte ja Gitanas Nauseda voittoon Liettuan presidenttikisassa. Istuva pääministeri Saulius Skvernelis putosi pelistä – tulos voi johtaa hallituksen kaatumiseen.

Liettuan presidentinvaaleissa nähtiin sunnuntaina äärimmäisen tasainen tulos. Sekä Ingrida Šimonyte että Gitanas Nauseda saivat noin 31 prosenttia äänistä, ja Šimonyte voitti lopulta reilun parintuhannen äänen kaulalla.

Nämä kärkiehdokkaat kohtaavat toisensa vaalien toisella kierroksella, joka järjestetään 26. toukokuuta. Maanantaiaamuna kaikki vaalien äänet oli jo laskettu.

Nauseda on puolueista riippumaton ehdokas, joka on aiemmin tehnyt töitä muun muassa SEB-pankin asiantuntijana. Šimonyte puolestaan on kansanedustaja ja entinen valtiovarainministeri, joka ´kuuluu Kotimaan liitto - Liettuan kristillisdemokraatit -puolueeseen.

Presidentiksi oli ehdolla myös istuva pääministeri Saulius Skvernelis, joka edustaa Maanviljelijöiden ja vihreiden liittoa. Hän jäi kuitenkin kolmanneksi 20 prosentin äänipotilla, eikä pääse toiselle kierrokselle.

Istuva pääministeri Saulius Skvernelis jäi Liettuan presidentinvaaleissa kolmanneksi.

Tulos voi vaikuttaa hallituksen kokoonpanoon. Liettuan yleisradion mukaan pääministeripuolueen puheenjohtaja Ramunas Karbauskis sanoi ennen vaaleja, että Maanviljelijöiden ja vihreiden liitto saattaa lähteä hallituksesta, jos Skvernelis ei pääse toiselle kierrokselle ja eurovaalitkin menevät kehnosti.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Skvernelis ilmoitti sunnuntaina, että hän eroaa pääministerin tehtävästä heinäkuussa, koska ei päässyt toiselle kierrokselle.

Nykyhallitus on saanut kritiikkiä alkoholilakien kiristämisestä

Tutkijoiden mukaan pääministeri Skvernelisin tukijat ovat tyypillisesti maaseudulta tai pienituloisista ryhmistä. Pääkaupungin kaduilla moni nuori äänestäjä on tyytyväinen, ettei hän päässyt toiselle kierrokselle.

Šimonyteä äänestänyt Diana Manžurinaite kuvailee, että nykyhallituksen suuntaus on asettaa rajoituksia, kun taas Nauseda ja Šimonyte tuntuvat edustavan valinnanvapautta ja avarakatseisuutta.

Liettuan nykyhallitus on saanut kritiikkiä esimerkiksi alkoholilakien kiristämisestä.

Sekä Nauseda että Šimonyte puhuivat vaaleissa huono-osaisten aseman parantamisesta. Kun Šimonyte avasi ydinviestiään Lännen medialle vaalitilaisuudessa, hän kytki yhteen taloudellisen epätasa-arvon ja yksinkertaistavan populismin nousun.

Ingrida Šimonyte pääsi Liettuan presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

– Monessa maassa totuttiin siihen, että joka sukupolvi voi entistä paremmin. Nyt tätä käsitystä on ravisteltu. Se näkyy Britanniassa Brexitin tapauksessa sekä Yhdysvalloissa, jossa nuoret ovat kiinnostuneet varsin äärivasemmistolaisista ideoista, Šimonyte sanoo.

– Lasten ja menestyksestä paitsi jäävien ryhmien taloudellinen tasa-arvo vaikuttaa kaikkiin. Tämä osoittaa sen. Se on minun viestini.

Šimonyte elvyttäisi Baltian ja Pohjoismaiden yhteistyötä

Šimonyte sanoo myös, että hän haluaisi elvyttää Baltian maiden ja Pohjoismaiden yhteistyötä.

– Yhteistyö voisi olla vähemmän muodollista kuin nykyisin ja Baltian maat voisivat asettaa sen asialistaa nykyistä enemmän, hän visioi.

Liettuassa pidettiin presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä myös kaksi kansanäänestystä. Toisessa kysyttiin, sallitaanko liettualaisille jatkossa kaksoiskansalaisuus tiettyjen valtioiden kanssa.

Toinen aloite koski eduskunnan pienentämistä 141 edustajasta 121 edustajaan. Liettuan keskusvaalikomissio ei julkistanut vielä maanantaiaamuun mennessä kansanäänestysten virallisia tuloksia.

Ulkopolitiikka tuskin muuttuu

Toiselle kierrokselle päässeiden ehdokkaiden ei odoteta muuttavan Liettuan ulkopoliittista suuntaa.

Kolmanneksi tullut Saulius Skvernelis mainitsi kampanjan aikana, että Liettua voisi siirtää Israelin-lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, kuten Yhdysvallat teki. Näin Liettua siirtyisi Israeliin ja Palestiinaan liittyvissä kiistakysymyksissä kauemmas EU:n yleiseltä linjalta, lähemmäs Yhdysvaltain nykylinjaa.

Liettuan puolalaisvähemmistöä edustavan puolueen ehdokas Valdemar Tomaševski oli eri linjoilla kuin muut. Hän sanoi Liettuan yleisradion mukaan tv-väittelyssä, että kun ”Euroopan islamisaatio” etenee, Liettuan on parannettava suhteita Venäjään, joka on ”kristillisen sivilisaation” majakka.

MAINOS

Kommentoi

Eiköhän tätä yhteistyötä olla nähty jo 27 vuotta. Tulokset eivät ole Ruotsille ja Suomelle olleet mitenkään positiivisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:54
MTV Uutiset Livessä silminnäkijän haastattelu Hietalahden ampumakohtauksen tapahtumapaikalta
19:15
Vesilinnut vieraslajipoliiseina: Mustatäplätokosta voi tulla merimetson suosikkisaalis Tilaajille
19:00
Torihotellin työmaa-aita ahdistaa aittayrittäjiä – kaivuutyöt jatkuvat vielä pari viikkoa, betonitöihin päästään elokuussa Tilaajille
18:27
Helsingin keskustassa ammuttiin kahta henkilöä - Katso video tapahtumapaikalta
18:20
Räisälän ja Kervisen välinen lauttaliikenne keskeytetty huoltotöiden ajaksi
18:14
Puunkaatotyöt katkaisivat sähkölinjan Rovaniemellä ja kipinä sytytti maastopalon – pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaroituksesta
18:00
Ensi viikonlopuksi on Ouluun luvassa hellettä – kysyimme lääkäriltä, miten Qstock-kävijä voi tunnistaa ja välttää nestehukan Tilaajille
126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
93
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
38
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Sinähän eläke 850e luulet, että kaketsukin on huippua. Noh, ehkä sinunlaisille se on. Lue lisää...
Huipulla? Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image