Ulkomaat

Presidentti Volodymyr Zelenskyin puolue otti parlamentin hallintaansa Ukrainan sun­nun­tai­sis­sa vaaleissa

Ukrainalaiset äänestivät sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Presidentti Zelenskyi aikaisti alun perin lokakuulle suunniteltuja vaaleja. KUVA: TATYANA ZENKOVICH / EPA
Ulkomaat 21.7.2019 22:36
Maarit Uber

Presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan palvelija -puolue oli saamassa sunnuntai-iltana ovensuukyselyjen mukaan lähes 44 prosenttia parlamenttivaaleissa annetuista äänistä Ukrainassa.

Tulos on linjassa eri tutkimuslaitosten vaalien alla puolueelle mittaamien kannatuslukujen kanssa.

Tulos on hurja puolueelle, joka perustettiin vasta viime vuonna ja jolla ei ole ollut aiemmin yhtään edustajaa parlamentissa. Kansan palvelija -puolue on rynninyt vain muutamassa kuukaudessa maan ylivoimaisesti suosituimmaksi puolueeksi.

Luottoa valtion toimintaan lisättävä

Puolue korosti kampanjassaan sitä, että sen ehdokkaat ovat politiikassa uusia kasvoja. Se tarkoittaa luultavasti paitsi korruptoitumattomuutta, myös kokemuksen puutetta.

Länsimielisyydestään tunnettu presidentti on luvannut talousuudistuksia sekä tuntuvia muutoksia oikeuslaitoksen ja poliisin toimintaan sekä muun muassa vaalilakeihin.

Lupaukset vahvistaisivat toteutuessaan oikeusvaltiokehitystä ja ukrainalaisten luottoa valtion toimintaan. Ukrainalaiset odottavat uuden parlamentin jatkavan presidentin viitoittamalla tiellä.

Presidentin suosio pitää

Zelenskyille oman puolueen selvä vaalivoitto on tärkeä, sillä se vahvistaa hänen mandaattiaan presidenttinä ja helpottaa asioiden läpi viemistä.

Zelenskyin kannatus on säilynyt vahvana. Häntä tukee noin 60 prosenttia kansasta. Kannatus on tasaista ympäri maata.

Presidentti on myös selvästi onnistunut nostamaan kansalaisten mielialoja. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011 suurempi osa ukrainalaisista katsoo maan olevan menossa oikeaan kuin väärään suuntaan.

Poroshenkon puolue on suurin häviäjä

Myös kolme muuta länsimielistä puoluetta on nousemassa parlamenttiin.

Viiden prosentin äänikynnyksen ovat ylittämässä länsimielisistä puolueista Kansan palvelijan lisäksi ex-presidentti Petro Poroshenkon Eurooppalainen solidaarisuus, entisen pääministerin Julija Tymoshenkon Isänmaa sekä Ukrainan menestyksekkäimmän rockbändin Okean Elzyn vokalistin Vsjatoslav Vakartshukin vasta tämän vuoden puolella perustama Ääni-niminen puolue.

Poroshenkon puolue on menettämässä parlamentin suurimman puolueen aseman ja yli puolet parlamenttipaikoistaan. Parlamentista on myös tippumassa pieniä puolueita.

Oppositiorintama veljeilee Venäjän kanssa

Kansan palvelijan lähimmällä haastajalla, Venäjä-mielisellä Oppositiorintamalla, on tukijoita etenkin maan itäosissa. Ovensuukyselyjen mukaan 11,5 prosentin kannatusta nauttiva puolue haluaa parantaa suhteita Moskovaan ja antaa itsenäisyyden Donetskin ja Luhanskin kapinallistasavalloille.

Lämpimistä Venäjä-suhteista kertoo myös se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on puolueen oligarkkipuheenjohtaja Viktor Medvedtshukin tyttären kummisetä.

Puolet Ukrainan 450-paikkaisen parlamentin kansanedustajista valitaan puoluelistoilta ja puolet niiden ulko­puolelta yhden edustajan vaalipiireistä.

MAINOS

Kommentoi

Hyvät tyypit ovat juuri saaneet koko Ukrainan hallintaansa ja odotettavissa on rauha. Globalistien asettama Porosenkon hallinto ei paljoa muuta tehnytkään kun lietsoi vihaa ja eripuraa. Aivan kuin globalistien tarkoitus olisi saada aikaan kolmas maailmansota. No oli globalistien suunnitelma mikä tahansa, niin nyt se on romutettu, sillä Ukraina on liittynyt hyvien tyyppien puolelle jota johtaa Trump ja hänen aisaparinsa Putin.

Kerran joku kysyi, että no mistä tietää kuka on hyvä tyyppi ja kuka paha? Sen tietää siitä sytyttääkö sotia vai ei. Tähän mennessä Trump on sytyttänyt 0 sotaa ja puolestaan on sammuttanut lähes kaikki riitapesäkkeet mitä oli. Ukrainaan ja Syyriaan on tullut käytännössä rauha eli Trump ja Putin ovat sopineet kuviot. Siitä on tulossa massiivinen rauha ja siitä tietää ketkä ovat hyviä tyyppejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image