Ulkomaat

Presidentti Volodymyr Zelenskyin puolue otti parlamentin hallintaansa Ukrainan sun­nun­tai­sis­sa vaaleissa

Ukrainalaiset äänestivät sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Presidentti Zelenskyi aikaisti alun perin lokakuulle suunniteltuja vaaleja. KUVA: TATYANA ZENKOVICH / EPA
Ulkomaat 21.7.2019 22:36
Maarit Uber

Presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan palvelija -puolue oli saamassa sunnuntai-iltana ovensuukyselyjen mukaan lähes 44 prosenttia parlamenttivaaleissa annetuista äänistä Ukrainassa.

Tulos on linjassa eri tutkimuslaitosten vaalien alla puolueelle mittaamien kannatuslukujen kanssa.

Tulos on hurja puolueelle, joka perustettiin vasta viime vuonna ja jolla ei ole ollut aiemmin yhtään edustajaa parlamentissa. Kansan palvelija -puolue on rynninyt vain muutamassa kuukaudessa maan ylivoimaisesti suosituimmaksi puolueeksi.

Luottoa valtion toimintaan lisättävä

Puolue korosti kampanjassaan sitä, että sen ehdokkaat ovat politiikassa uusia kasvoja. Se tarkoittaa luultavasti paitsi korruptoitumattomuutta, myös kokemuksen puutetta.

Länsimielisyydestään tunnettu presidentti on luvannut talousuudistuksia sekä tuntuvia muutoksia oikeuslaitoksen ja poliisin toimintaan sekä muun muassa vaalilakeihin.

Lupaukset vahvistaisivat toteutuessaan oikeusvaltiokehitystä ja ukrainalaisten luottoa valtion toimintaan. Ukrainalaiset odottavat uuden parlamentin jatkavan presidentin viitoittamalla tiellä.

Presidentin suosio pitää

Zelenskyille oman puolueen selvä vaalivoitto on tärkeä, sillä se vahvistaa hänen mandaattiaan presidenttinä ja helpottaa asioiden läpi viemistä.

Zelenskyin kannatus on säilynyt vahvana. Häntä tukee noin 60 prosenttia kansasta. Kannatus on tasaista ympäri maata.

Presidentti on myös selvästi onnistunut nostamaan kansalaisten mielialoja. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011 suurempi osa ukrainalaisista katsoo maan olevan menossa oikeaan kuin väärään suuntaan.

Poroshenkon puolue on suurin häviäjä

Myös kolme muuta länsimielistä puoluetta on nousemassa parlamenttiin.

Viiden prosentin äänikynnyksen ovat ylittämässä länsimielisistä puolueista Kansan palvelijan lisäksi ex-presidentti Petro Poroshenkon Eurooppalainen solidaarisuus, entisen pääministerin Julija Tymoshenkon Isänmaa sekä Ukrainan menestyksekkäimmän rockbändin Okean Elzyn vokalistin Vsjatoslav Vakartshukin vasta tämän vuoden puolella perustama Ääni-niminen puolue.

Poroshenkon puolue on menettämässä parlamentin suurimman puolueen aseman ja yli puolet parlamenttipaikoistaan. Parlamentista on myös tippumassa pieniä puolueita.

Oppositiorintama veljeilee Venäjän kanssa

Kansan palvelijan lähimmällä haastajalla, Venäjä-mielisellä Oppositiorintamalla, on tukijoita etenkin maan itäosissa. Ovensuukyselyjen mukaan 11,5 prosentin kannatusta nauttiva puolue haluaa parantaa suhteita Moskovaan ja antaa itsenäisyyden Donetskin ja Luhanskin kapinallistasavalloille.

Lämpimistä Venäjä-suhteista kertoo myös se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on puolueen oligarkkipuheenjohtaja Viktor Medvedtshukin tyttären kummisetä.

Puolet Ukrainan 450-paikkaisen parlamentin kansanedustajista valitaan puoluelistoilta ja puolet niiden ulko­puolelta yhden edustajan vaalipiireistä.

MAINOS

Kommentoi

Hyvät tyypit ovat juuri saaneet koko Ukrainan hallintaansa ja odotettavissa on rauha. Globalistien asettama Porosenkon hallinto ei paljoa muuta tehnytkään kun lietsoi vihaa ja eripuraa. Aivan kuin globalistien tarkoitus olisi saada aikaan kolmas maailmansota. No oli globalistien suunnitelma mikä tahansa, niin nyt se on romutettu, sillä Ukraina on liittynyt hyvien tyyppien puolelle jota johtaa Trump ja hänen aisaparinsa Putin.

Kerran joku kysyi, että no mistä tietää kuka on hyvä tyyppi ja kuka paha? Sen tietää siitä sytyttääkö sotia vai ei. Tähän mennessä Trump on sytyttänyt 0 sotaa ja puolestaan on sammuttanut lähes kaikki riitapesäkkeet mitä oli. Ukrainaan ja Syyriaan on tullut käytännössä rauha eli Trump ja Putin ovat sopineet kuviot. Siitä on tulossa massiivinen rauha ja siitä tietää ketkä ovat hyviä tyyppejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
55
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
51
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
24
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
18
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image