Ulkomaat

Presidentti Vladimir Putinin kannatus ei ole palannut huip­pu­lu­ke­miin – kansa ei tunnu antaneen presidentille anteeksi elä­ke­uu­dis­tus­ta

Putin menetti eläkeuudistuksen seurauksena jopa 15 miljoonan venäläisen tuen. KUVA: MAXIM SHIPENKOV
Ulkomaat 7.6.2019 7:00
Maarit Uber

Presidentti Vladimir Putinin kannatus venäläisten keskuudessa on laskenut viime syksystä noin parikymmentä prosenttia. Luvut eivät osoita uusia nousun merkkejä.

Kannatuksen notkahdus menee ajallisesti yksiin epäsuositun eläkeuudistuksen lanseeraamisen kanssa.

Putin menetti eläkeuudistuksen seurauksena jopa 15 miljoonan venäläisen tuen. Venäläiset kokivat, että valtio yritti ratkaista ongelmiaan kansalaisten kustannuksella.

Taustalla vaikuttavat lisäksi venäläisten arkea vaikeuttavat länsimaiden asettamat pakotteet, matalalle tasolle jäänyt raakaöljyn hinta, palkkojen ostovoiman lasku sekä kansalaisoikeuksien kaventuminen viime vuosina.

Hämmentäviä tuloksia luottamuksesta presidenttiin

Ääntenlaskijoilla on merkitystä toisin kuin äänestäjillä diktaattori Josif Stalinilta periytyvän venäläisen sanonnan mukaan.

Nyky-Venäjällä laskutapa vaikuttaa olevan aivan yhtä tärkeä ainakin silloin, jos kyse on maan hallitsijan suosion mittaamisesta.

Venäjällä uutisoitiin vastikään venäläisten luottamuksen Putinin tippuneen alhaisimmalle tasolleen 13 vuoteen, vajaaseen 32 prosenttiin. Tutkimuksen toteutti mielipidetiedusteluja tekevä valtiollinen tutkimuslaitos VTsIOM.

Jopa Kremlille uskolliset viestimet ehtivät jo vetää johtopäätöksen, että venäläisten kärsivällisyys Putinin suhteen alkaa loppua.

Luvut eivät miellyttäneet Kremliä. Putinin tiedottaja Dmitri Peskov totesi, että tulokset eivät ole lainkaan linjassa hänen näkemiensä lukujen kanssa.

Samainen tutkimuslaitos julkaisi heti perään uudet, "erilaisin" menetelmin saadut luvut. Ne kertovat kansasta peräti yli 72 prosentin luottavan Putiniin.

Muutoksen perusteltiin johtuvan uudesta tutkimustavasta, jossa tiedusteltiin luottamusta nimenomaan Putiniin.

Ensimmäisen tutkimuksen kerrottiin olleen toteutettu avoimen kysymyksen muodossa.  Vastaajat saivat toisin sanoen itsenäisesti luetella poliitikkoja, joihin he luottavat.

Putinille tuplasti paremman tuloksen antanut menetelmä puolestaan kysyi ihmisiltä, mitä mieltä nämä ovat tietyistä poliitikoista.

Levada on riippumaton

Tapaus toimii esimerkkinä siitä, miksi VTsIOM-tutkimuslaitoksen tekemiin mielipidemittauksiiin on syytä suhtautua varauksella.

Laitos tunnetaan nykyisin kytköksistään Venäjän johtoon. Laitoksella oli luotettava maine ennen Putinin valtaannousua. Pian Putinin valtakauden alettua moni tutkimuslaitoksen työntekijä jätti tehtävänsä. He kertoivat syyksi Kremlin työntekijöihin kohdistaneen kestämättömän paineen.

Samaiset työntekijät perustivat riippumattoman Levada-tutkimuskeskuksen. Venäjän oikeusministeriö luokitteli Levadan ulkomaiseksi agentiksi vajaat kolme vuotta sitten.

Venäjällä vuonna 2012 läpi mennyt laki määräsi ulkomaista rahoitusta saavat, poliittisiksi katsotut kansalaisjärjestöt rekisteröitymään ”ulkomaisiksi agenteiksi”.

Niiden on raportoitava tekemisistään viranomaisille hyvin tarkasti. Ulkomaisiksi agenteiksi on julistettu toimijoita, jotka eivät edes täytä laissa määriteltyjä ehtoja.

Myös Levada mittaa säännöllisesti Putinin suosiota kansan parissa, kansalaisten luottamusta häneen ja hänen kannatustaan äänestäjien keskuudessa.

Levadalla on tapana saada Kremlin kannalta huonompia tuloksia kuin VTsIOM-tutkimuslaitoksella.

Viimeaikaiset tutkimustulokset ovat Kremlin kannalta huolestuttavia käytetyistä tutkimusmetodeista riippumatta.

Putin on vastuussa kaikesta

Viimeaikaiset tutkimustulokset venäläisten Putiniin suhtautumisesta voi tiivistää seuraavasti: venäläiset pitävät presidenttiä vastuullisena kaikesta, mitä maassa tapahtuu.

Positiiviset asiat ovat hänen ansiotaan ja negatiiviset hänen syytään. Uutta on lähinnä se, että ensimmäistä kertaa Putinia ylipäänsä pidetään mistään tilivelvollisena.

Negatiiviset äänensävyt kumpuavat viime syksyn tapahtumista, jolloin Venäjä toteutti kiistellyn eläkeuudistuksen.

Venäläiset suhtautuvat Putiniin edelleen myötämielisesti, mutta eivät ole hänestä enää samalla tavalla innoissaan kuin aiemmin.

Putinin on joka tapauksessa yhä Venäjän luotetuin ja suosituin poliitikko

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Suosittelen ex-suurlähettiläs Hannu Himasen kirjan: Länttä vai itää, Suomi ja Geopolitiikan paluu. Hän oli Suomen Venäjän-suurlähettiläs Moskovassa 1. toukokuuta 2012 alkaen elokuuhun 2016.

Olen poiminut seuraavaan joitakin netistä löytyviä:
- Voiman Venäjä” loppuraportti, UM, SM, PM, 178 s.
- Loppuraportti Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla, Valtioneuvosto, 79 s.

Suosittelen myös luettavaksi kokeneen turvallisuuspolitiikan asiantuntijan Ari Pesosen puheenvuoroja netistä. Poimintoja otsikoista:
- Venäläinen imperialismi - tuo kaiken pahan alku ja juuri
- Venäjän psykologisen sodankäynnin yksiköt luotiin puolustusvoimauudistuksessa
- Ydinaseeton maailma tietäisi sotia ja ihmistuhoa
- Yhdysvaltojen ydinaseet luovat turvaa myös Suomelle
- Yhdysvaltain uusi puolustusstrategia antaa vahvaa voimaa Natolle ja Euroopalle
- Venäjän sotilaallinen varustautuminen arktisella alueella on uhka myös Suomelle
- Toivottavasti Bild-lehden Zapad-juttu kertoi totuuden Venäjästä myös Suomelle
- Zapad-harjoituksissa Venäjä on varautunut tuleviin sotatoimiin jo vuodesta 2009
- Venäjä rakensi uudet ydinasevarastot kiinni Suomen ja Norjan rajaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Monet muutkin vasemmistolaiset ovat järkiintyneet Himasen tavoin esim. Kansan Uutisten entinen päätoimittaja Yrjö Rautio josta on tullut selkeästi Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylmä sota loppui jo noin 25 vuotta sitten. Monille vasemmistolaisille Yhdysvaltain vastaisuus on silti yhä harvoja jäljellä olevia ideologisia majakoita, kun suurten ideologioiden ”valo on sammunut”.

Ennen talvisotaa valtaosa Suomen johtajista piti mahdottomana, että Neuvostoliitto hyökkäisi pienen naapurinsa kimppuun.

Vasemmisto näkee Nato-jäsenyyden vahvasti ideologisena, vasemmisto–oikeisto-asiana. Sitä se ei ole, vaan käytännön turvallisuuspoliittinen ratkaisu. Naton jäsenmaiden vasemmistosta ei juuri löydy merkittäviä voimia, jotka olisivat jäsenyyttä vastaan.

Vasemmistoliiton Nato-vastaisuutta voi ymmärtää. Puolueen ideologiset juuret ovat maailmankuvassa, jossa kaikki hyvä tuli idästä ja kaikki paha lännestä. Kuva ei ole muuttunut, vaikka maailma onkin. Puolueessa on lisäksi vahva pasifistinen perinne, jonka vuoksi puolue vierastaa kaikkea sotilaallisen voimaan perustuvaa turvallisuusajattelua, jopa oman maan puolustusta.

Näin kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumneissaan Yrjö Rautio. Hän on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä. Rautio työskenteli vuodet 1988–2004 Vasemmistoliiton pää-äänenkannattajan Kansan Uutisten päätoimittajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläinen oppositiovaikuttaja on todennut kuinka Venäjä on muuttunut vainoharhaiseksi.

Yhdysvallat pääsi kamppailussa voitolle Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Sen vuoksi Venäjän on Moskovan yliopiston professori Aleksadr Duginin mukaan käytävä vastaiskuun. Duginin mukaan konfliktiin ei ole löydettävissä rauhanomaista ratkaisua, se voi päättyä vain toisen voittoon ja toisen tuhoon. Duginin mukaan Suomi tulee liittää Venäjään.

Kremliä tukeva kansainvälisen politiikan tutkimus on kehitellyt putinilaisen maailmankäsityksen teoriaa (Ref. Duginin teesit). Professori Sergei Karaganov on esiintynyt korostetun provosoivasti selittäen Putinin voimapoliittista ajattelua. Se ytimessä on revanssi: ”vääryyksien” kompensointi ja Venäjän nousu uudestaan suurvallaksi. Retoriikka on aggressiivista. Se näkyy myös Putinin esiintymisessä, mutta selvemmin aggressiivisuus näkyy mediassa ja Kremliä tukevien tutkijoiden teksteissä. Vihan apostoleista ei Venäjällä ole puutetta. Valitettavasti putin on edennyt varsin määrätietoisesti Duginin oppien soveltamisessa.

Kokenut turvallisuusasiantuntija Ari Pesonen kirjoittaa (löytyy netistä): Venäläinen imperialismi - tuo kaiken pahan alku ja Hannu Himasen kirjan: Länttä vai itää, Suomi ja Geopolitiikan paluu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan jännä juttu, että kun minä esim. välillä aina asustelen Venäjällä joitakin aikoja, niin en oikein kohtaa täällä esitettyjä väitteitä todeksi, johtuneeko sitten siitä, että väitteiden esittäjät eivät ehkä koskaan ole käyneet ko. maassa tai matka on loppunut Viipurin torille. Tosiasia on, että monet eläkeläisistä tottakai vastustavat muutosta, mutta myös ymmärtävät sen olevan tarpeellinen. Aivan samoin täällä Suomessa suuri osa kansalaisista vastustaa hallituksen 1,2 miljardin lisäystä tulevaan budjettiin, koska tietävät vvähennystarpeen olevan vähintään 3 miljardia. Mutta hallitus tekee mitä haluaa, demokratiasta viis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sun kannattaisi ihan oikeasti käydä Venäjällä ja keskustella ihmisten kanssa, niin saisit sen käsityksen mikä maassa vallitsee.
Pelkän mielikuvituksen varassa ei tänne kannata tulla huutelemaan, sillä täällä on myös meitä jotka Venäjällä ihan oikeasti joudutaan käymään ja olemaan.
Eläkeläisistä kukaan ei hyväksy tuota politiikkaa, eivätkä sodan lietsontaa mitä tuo nykyinen johtajisto jatkuvasti harrastaa.
Entisessä Neuvostoliitossa sentää pidettiin eläkeläisistä huolta, mutta nyky Venäjällä rahat pitää ottaa köyhiltä eläkeläisiltä valtiolle, jotta saa leikkiä sotaleikkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän Sinun "oikea" Venäjä sitten lieneekin, paikat joissa asun ja elän eivät kyllä ole lähelläkään kuvaamaasi. Appivanhempani mm. pärjäävät eläkkeillään vähintään yhtä hyvin kuin Suomessa ja ,,,,, no voisin sanoa, että yli 20 vuoden kokemuksella maan oloista pystyn jotakin kertomaan, vaikkakin olen toki keskustellut eläkeläistenkin kanssa ainoastaan selvinpäin. En epäile, ettetkö ehkä ole joskus käynytkin siellä, mutta ehkä kyse on myös siitä mitä haluaa kuulla. Keskustelin muuten juuri äskettäin erään urakoitsijan kanssa, jolla on yli 30 vuotta ollut toimintaa ympäri Venäjän, eikä hänkään ymmärrä suomalaisten asenteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä keskieläke on 200 euroa kuukaudessa, Suomessa 1700 euroa, yli 8 kertainen!

Juttusi uskottavuus on mennyt muiltakin osin.

Suomalaisten asenne periytyy monisataavuotisesta historiasta, Isovihasta Talvisotaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta turiset. Venäjällä on niin kurjaa että nälkää näkevät ja mikään ei toimi mutta tilaa silti Suomesta miljardilla vedinpuhdistusta. Myös suomalaisia firmoja on menossa sinne tänä vuonna rakentamaan valtavia vedenkäsittelylaitoksia. Ihan siis ilman koska rahaa ei ole! Suomessa nostettiin eläkkeelle pääsyn ikärajaa ja Niinistön kannatus nousi huimiin lukemiin. No, hallituksen kannatus ei sitten noussut... Mutta kun Putin haluaa säästää niin eikö mitä, länsimedia repeeeeee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihmiset näänny nälkään, eikä Putteri kaadu. Venäjä on varmaan vielä tuhansia vuosia olemassa. Keskittyisin Suomen kehittämisern oikeasti demokraattiseksi masksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomiko ei ole demokraattinen. Huh mitä puhetta. Lienee tahallinen trolli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi vietiin EU,n piiriin petoksella, Isäntämaa sopimuksen allekirjoitti Kenraali ilman eduskunnanan/hallituksen käsittelyä, ja minkä avulla ulkopuolinen asevoima voi kutsua itsensä suvereenin Suomen alueelle harjoittelemaan sotatoimia kolmatta valtiota vastaan. Vastoin parempaa tietoa Suomea ollaan puoliväkisin työntämässä NWO,n totaliarismin liittovaltio muotoon ja globalistien jakamaksi raaka-aine varastoksi. Suomalainen monipuoluejärjestelmä on harkittu "hajoita ja hallitse" systeemi itsenäisen ajattelun menettäneille nukkujille. Vapaus ilman vastuuta ei ole demokratiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomen kehittämisern oikeasti demokraattiseksi masksi."? Miltä osin se ei mielestäsi ole jo nykyisellään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän keisarikunta kaatui, Neuvostoliitto kaatui, Putinin ...istinen hallintokin näyttää olevan kaatumispisteessä. Tämä kaikki reilun sadan vuoden sisään.

Vaikea on kuvitella Venäjän säilyvän yhtenä kokonaisuutena. Venäjällä ei ole mitään aitoa yhtenäistä ideaa muuten kuin utopistisissa kuvitelmissa. Köyhyys tai kurjuus eivät tunnetusti kelpaa ideoiksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä Jokereiden nöyryyttäminen kätevästi käsikirjoitetussa sarjassa auttaa edes hieman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ryöstäisivät vähemmän venäjän valtion varoja, niin jäisi varaa maksaa eläkkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläinen pitkänlinjan kulttuurivaikuttaja ja toisinajattelija sanoo Suomen Kuvalehden artikkelissa (Protesti yltyy venäjällä) kuinka putinin lopusta tulee traaginen. Venäjän nykyjohto koostuu hänen mukaansa keskinkertaisista pelkureista, joilla ei ole rohkeutta ryhtyä uudistuksiin ennen kuin se on myöhäistä. "Jopa Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean vanhukset olivat pätevämpiä kuin he."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kansa toimii. Oligarkit ja Putin omivat Neuvostoliiton omaisuuden mutta kansa oli hiljaa. Kun eläkkeitä muutettiin, syntyi protestimieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image