Ulkomaat

Presidentti Trump haluaa välttää sodan, mutta uskoo Iranin olevan Saudi-Arabian öl­jy­hyök­käys­ten takana

Nasan satelliittikuva näyttää, kuinka savu nousee kahdesta Saudi-Arabian isosta öljynjalostamosta viime lauantaina 14. syyskuuta lennokki-iskujen jälkeen KUVA: NASA WORLDVIEW HANDOUT
Ulkomaat 17.9.2019 8:19
Vanessa Valkama

Presidentti Donald Trump pyörsi sunnuntaisia puheitaan siitä, että Yhdysvallat on valmiina vastaamaan lauantain iskuihin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maanantaina toimittajille, että Iran näyttää olevan Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin lauantaina tehtyjen iskujen takana. Hän kuitenkin lisäsi, ettei halua Yhdysvaltojen joutuvan sotaan minkään maan kanssa.

Iran on kiistänyt syytökset öljyhyökkäyksistä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump sanoi, että Yhdysvallat tutkii yhä Iranin osallisuutta lennokkihyökkäyksiin. Hänen mukaansa tällä hetkellä näyttää siltä, että maa oli iskujen takana.

– Haluamme vielä lisää todisteita, ennen kuin päätämme vastatoimista Irania vastaan, Trump sanoi.

Monet Yhdysvaltain hallituksen edustajat, kuten ulkoministeri Mike Pompeo ja energiaministeri Rick Perry, ovat syyttäneet Irania iskuista. Trumpin mukaan ministereitä on matkustamassa Saudi-Arabiaan pian.

Vielä sunnuntaina Trump kirjoitti Twitterissä, että Yhdysvallat on valmiina vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin öljy-iskuihin. Maanantaina presidentti sanoi, ettei asialla ole kiirettä, vaan nyt pitää löytää syyllinen.

Lauantain lennokki-iskuista ovat ottaneet vastuun Jemenin huthi-kapinalliset, mutta tätä ei ole voitu todistaa. Reutersin mukaan Iranin presidentti Hassan Rouhani on sanonut, että iskujen takana ovat "jemeniläiset", mikä liittyisi Saudi-Arabian johtaman sotilaskoalition hyökkäyksiin hutheja vastaan.

MAINOS

Kommentoi

Puskeeko Trumpilla pupua pöksyyn sodan aloittaminen tuon perusteella, taisi huomata ettei kaikille mennytkään läpi tuo hyökkäyksen Iranin piikkiin laitto. Todisteita kun ei oikeasti olekaan ja pelkkä epäily ei oikein riitä kuin Venäjää koskevissa syytöksissä. Ei olisi tullut muun maailman hyväksymistä sodan aloittamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erämaassa, "öljylaitosten" läheisyydessä poltettujen raskaalla pölttoöljyllä lastattujen säiliöautojen aiheuttamat muhkeat savupilvet saattavat uutiskuvissa näyttää "dramaattisilta" mutta sodan aloittaminen Potemkinin kulissien kaltaisella virityksellä olisi amerikkalaisittainkin erittäin huono "diili".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos minä huolestuisin mitä joku tekee esim. 15 000 kilometrin päässä, niin silloin on parasta etten itse huomaa miten sekaisin olen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

TUVAN TIETÄVÄMMÄT

No minäpä komnentoin olevani samaa mieltä. Kielioppiin tai henkilöön käyvä arvostelu kertoo, että puheena olevaa aihetta... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image