Ulkomaat

Presidentti Niinistö kannattaa Junckerin armeija-ajatuksen kehittämistä

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Euroopan unioni on rauhan pohjalle rakennettu, ja se on keskeinen arvo, joten on outoa, että ei ole mitään tukena sen takaamiseksi. KUVA: Pekka Peura
Ulkomaat 8.3.2015 17:40 | Päivitetty 8.3.2015 21:21
STT

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kannattaa vahvasti sitä, että EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ajatusta EU:n yhteisestä armeijasta kehitetään. Presidentti sanoi STT:lle, että Suomen olisi hyvä olla mukana tukemassa tätä ajattelua.

Presidentti piti Junckerin ajattelua erittäin mielenkiintoisena. Euroopan unioni on rauhan pohjalle rakennettu, ja se on keskeinen arvo, joten on outoa, että ei ole mitään tukena sen takaamiseksi, Niinistö sanoi.

Hän sanoi presidenttinä itse johdonmukaisesti kannattaneensa samantyyppistä ajattelua. Junckerin ehdotuksesta hän ei ollut kuullut ennen sen julkistamista.

- Suomen olisi hyvä olla mukana tätä tukemassa. Se olisi vakava ja aito osoitus, että EU puolustaa arvojaan. Sillä olisi myös eurooppalaisen hyväksymisen kanssa tekemistä: kansalaiset arvostavat näissä olosuhteissa erityisesti, jos EU todella ottaa tehtäväkseen rauhan ja vakauden voimakkaammin kuin tähän asti, hän sanoi.

Niinistö ei kommentoinut tarkemmin sitä, mitä Venäjällä ajateltaisiin, jos EU rakentaisi oman armeijansa.

- Se ei ole meidän päänsärkymme. Mutta kun meillä on EU, joka on rakennettu rauhalle, on tämä mitä luonnollisin asia.

Haglund ei usko, että kaikki EU-maat haluaisivat yhteistä armeijaa

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) pitää EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin perusajatusta EU:n yhteisestä armeijasta kannatettavana, mutta ei usko kaikkien EU-maiden osallistumisen olevan realismia.

Hän viittaa esimerkiksi Natoon sitoutuneisiin Tanskaan ja Britanniaan, jotka eivät halua päällekkäisiä rakenteita. Haglundin mukaan kokemukset EU:n nopean toiminnan joukoista eivät ole kovin hyviä, sillä joukkoja ei ole koskaan käytetty.

Yhteinen armeija olisi viesti Venäjälle

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan EU tarvitsisi oman armeijan. Juncker perustelee ehdotustaan Welt am Sonntag -lehdelle antamassaan haastattelussa muun muassa kiristyneillä väleillä Venäjään.

- Euroopan imago on kärsinyt dramaattisesti, ja jopa kansainvälisessä politiikassa meitä ei näytetä otettavan täysin tosissaan, Juncker sanoi haastattelussa.

Junckerin mukaan yhteistä armeijaa ei muodostettaisi käytätettäväksi heti. Hänen mukaansa yhteinen armeija kuitenkin lähettäisi Venäjälle selvän viestin, että EU on tosissaan arvojensa puolustamisessa. Armeija toimisi hänen mukaansa pelotteena ja olisi ollut hyödyllinen Ukrainan kriisin aikana.

Armeijan tarkoituksena ei olisi hänen mukaansa kuitenkaan haastaa Naton roolia puolustuksessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Vaikuttaa hätäiseltä improvisoinnilta tämä idea. Alkaa näköjään vähitellen valjeta EU-pösöille, että "jotain tarttis tehrä" kun Venäjä meinaa tulla silmille mutta housut kintuissa EU on nyt pahasti "yllätetty".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska Suomettuneet sukupolvet (johon Niinistökin kuuluu) tulevat estämään Nato- jäsenyyden seuraavallakin hallituskaudella ja luultavasti vielä seuraavallakin, niin EU-Armeija olisi kuitenkin Suomelle tyhjää parempi vaihtoehto. Täysin itsenäisen puolustuksen ajat ovat ohi. Täysimittaisessa sodassa itsenäistä puolustusta pystyvät ylläpitämään vain suurvallat. Suomessa yritys turvautua vain omaan puolustukseen sodassa, johtaisi kansanmurhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanmurhaan se tosiaankin johtaa tämä nykyinen masentava tilanne. Tollot päättäjämme jahkaavat ja jahkaavat. Samaan aikaan Venäjällä on jo hyökkäyssuunnitelmat valmiina suomalaisten päänmenoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottahan toki EU-liittovaltion johtava eliitti ja pankit tarvitsevat oman armeijan turvakseen, jos/kun jossakin osavaltiossa sattuu kaiken yleisen kurjistamisen keskellä tulemaan kansalaisilla mitta täyteen esim. muiden osavaltioiden (pankkipelureiden) laskuja maksaessa. Seuraavaksi tulee yhteiset poliisivoimat, jolla korvataan osavaltioiden omat poliisit ja poliisihallinnot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liittovaltiojuna se vaan puksuttaa kohti maaliaan tasaisen varmaan tahtiin. Vain verotusoikeus, sodanjulistusoikeus ja nyt esille noussut ajatus yhteisestä armeijasta vielä puuttuvat täysimääräisen liittovaltion rakenteista. Junan kyydissä olevista suomalaisista matkustajista 90 % uinuu edelleen kollektiivista untaan, vaikka unestaan jo havahtuneet kuinka yrittäisivät tökkiä heitä hereille. Surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vilkaisepas Liitulaku hieman karttaa.Sveitsin sijainti on ihanteellinen.Sitä ympäröivät rauhaa rakastavat eurooppalaiset maat.Sillä ei ole yhteistä rajaa minkään laajentumishakuisen valtion kanssa.Sen sijaan suomella on n.1300 km yhteistä rajaa venäjän kanssa.Venäjä kuuluu niihin muutamiin maailman valtioihin jonka kansalliseen identiteettiin kuuluu maa-alueiden laajentaminen.Tästä on historiassa aivan tarpeeksi esimerkkejä.Tässä yksi syy miksi svetsin tilanne on parempi kuin suomen.Yrittäähän suomikin pitää yllä hyviä suhteita venäjään mutta kun siihen ei siltikään nykyään täysin voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjää haaveilua, vaarallista sellaista. Valitettavasti meidän ulkopoliittinen johto on täysin kuutamolla. Nato jäsenyys on ainoa uskottava vaihtoehto, jos halutaan välttyä itänaapurin aggressioilta. EUn yhteisestä puolustuksesta ei tule koskaan yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjetön ajatus. Ei ole Euroopassa armeijaa kuin Suomella ja Iso-Britannialla ja jälkimmäinen on melkolailla kyllästynyt EU-pelleilyyn ja sitoutunut NATO:n. Mekö tässä ilmoittaudutaan koko Eurooppaa puolustamaan? Kyllä on Niinistö ollut paha pettymys. Ei tule sieltä kokemuksen eikä viisauden ääntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, huh huh. Suomen hernepyssyarmeijan tulivoima on onneton verrattuna hyviin moniin Euroopan maihin. Ei sotaa voiteta sillä, että puolikuntoisia pullamössömiehiä on tarpeeksi rivissä Malli Cajander -varustuksella. Täytyisi löytyä rautaista ammattitaitoa ja mieluiten kokemusta. Näistä kumpaakaan ei löydy reservistä muilta kuin pienen pieneltä murto-osalta, joka sattui sopivaan pahaan paikkaan rauhanturvaamishommissa (Afganistan). Rutiköyhällä Suomella ei myöskään riitä rahaa hommata kunnollista, nykyaikaista varustusta, ja se trendi vain voimistuu tulevaisuudessa, koska sotatekniikka monimutkaistuu ja kallistuu vuodesta toiseen. Omakin tuotantomme on pikkuhiljaa ajettu alas tarkoituksella, joten kaikki on ostettava kalliilla ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herra puolustusvoimien ylipäällikkö on sanonut painavan sanansa, huh, huh. Mihin puolueeseen hän aikoinaan kuuluikaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan unionin puolustushan on nimenomaan Naton hanskassa, koska melkein kaikki EU:n jäsenmaat ovat Naton jäseniä.
EU:n yhteinen armeija vain vahvistaa kansallisten armeijoiden asemaa Naton riveissä. Huvittavinta on, että Suomi ei edes ole Naton jäsen.
Kuinka Suomi ensin hyppää EU:n armeijaan ollakseen Nato-maa muiden joukossa? Pitäisikö Suomen ensin liittyä Natoon?
Koko homma kuulostaa pelkästään akateemiselta pohdiskelulta vailla todellisuuden häivääkään. Suomi tarvitsee realistisuutta puolustusratkaisuissaan eikä puolivillaisia uneksimisia.
Suomen liittyminen Naton täysjäseneksi näyttää olevan koko Euroopan turvallisuutta koskeva asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä vaikuttaa olevan kommentoimassa enemmän Putinin armeijan kannattajia. Jos ehdotettaisiin yhteistä armeijaa itänaapurin kanssa niin moni vanha korpikommari olisi innosta piukeana ja tippa linssissä liittymässä! Presidentti Niinistön ajatus on erittäin hyvä! YYA-sukupolvella on YYA mennyt geeneihin, joten NATOn jäsenyys ei ole mahdollista vielä. Sitä odotellessa EU:n armeija olisi erittäin hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan turhaa rakentaa rinnakkaisia ja päällekkäisiä organisaatioita,kun Nato on jo olemassa.Kaikki EU maat voivat halutessaan liittyä siihen ja sen pelotevoima on kyllä riittävä.Se että tyhmyyttämme olemme sen ulkopuolella on tietenkin oma asiamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sillä presidentillä sitten lähti homma lapasesta. Niinistö on saatava takaisin ruotuun ja palvelemaan kansaa. Tuossa nyt on jo kekkosmaisia piirteitä ja ne eivät enää mahdu vuoteen 2015. Nyt tuli presidentille peukku alas tästä ja isosti.

Täysin sietämätöntä, että nyt on alettu kertomaan tarinoita siitä kuinka sota on itse asiassa rauhaa. Sanotaan että "me tarvitsemme paljon sotakalustoa ja ison armeija ja se on yhtä kuin rauha". Missään maailman kolkassa jossa on iso armeija, niin ei ole rauha. Jopa Yhdysvallat etsivät jatkuvasti paikkoja missä sotia toiselta puolen maapalloa. Euroopan ei tule olla tämmöisessä mukana ollenkaan.

Sveitsi on opettanut meille kaikille miten homma hoidetaan ja ei tarvitse koskaan pelätä sotaa. Ole kaikkien ystävä ja käy kauppaa kaikkien kanssa. Saat olla täysin rauhassa kun et muodosta uhkaa kenellekkään toiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muodostikohan Puola, Belgia, Tanska, Norja, Tsekkoslovakia, Unkari, Belgia, Hollanti yms. 2. Maailmansodassa miehitetyt maat
Sen kummempaa uhkaa valloittajilleen kuin Sveitsikään ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatettava ajatus, varsinkin kun Nato-jäsenyys ei kaikkia miellytä. Toivottavaa olisi, että hanke etenisi nopeammin kuin Suomen jahkailu Nato-jäsenyydestä. Kalliiksi se tietysti tulisi, mutta turvallisuudelle ei kannata laittaa hintalappua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ajaa EU:a liittovaltioksi. Nämä ovat selkeitä askeleita siihen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä se mun uneni tiesi. Kohta ollaan euroopan liittovaltiossa. Se mikä Hitleriltä jäi kesken niin nyt Juncker ja Merkel saa ilmaiseksi. Eu:sta hyötyjiä ovat ne muutamat parlamentaarikot jotka on sinne päässeet ja muutamat mepit. Onhan huumekuriirit sitten toinen ryhmä joka on hyötynyt eu:sta. Mutta suomen ei pidä missään tapauksessa lähteä eu:n sotajoukkoihin, siitä ei hyvä seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatuksenakin jo naurettava!Nim.Realisti täysin oikeassa.Nato on ainoa joka voi toimia vastavoimana venäjää vastaan.Hyväuskoinen eurooppa maksaa vielä kalliista sinisilmäisyydestään venäjää kohtaa.Putin hakee koko ajan euroopan puolustuksen heikkoja kohtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

23:03
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
23:01
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
22:01
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
21:47
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
21:44
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
21:11
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20:54
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista
85
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
73
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
67
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
54
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
46
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
36
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
35
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image