Ulkomaat

Pre­si­den­tin­vaa­lin ratkaiseva päivä Tshekissä - toisesta kierroksesta povataan tasaväkistä

Ulkomaat 27.1.2018 1:01 | Päivitetty 27.1.2018 9:09
STT

Tshekin presidenttikisa ratkeaa tänään iltapäivällä. Vastakkain ovat istuva presidentti Milos Zeman ja hänen haastajansa, puolueisiin sitoutumaton Jiri Drahos. Toisen äänestyspäivän äänestys päättyy kello 15 Suomen aikaa.

EU- ja maahanmuuttovastainen Zeman voitti selvästi vaalin ensimmäisen kierroksen aiemmin tässä kuussa. Zeman sai ensimmäisellä kierroksella noin 39 prosenttia äänistä, kun Drahos sai noin 27 prosenttia. Ensimmäisellä kierroksella ehdokkaita oli yhdeksän.

Mielipidekyselyiden perusteella toisesta kierroksesta on tulossa erittäin tasaväkinen. Kantar TNS ja Median -tutkimuslaitoksien mittauksissa Zeman sai 45,5 prosentin kannatuksen, kun taas Drahosin takana oli 45 prosenttia vastanneista. Liki kymmenen prosenttia vastaajista ei ollut vielä ratkaissut kantaansa.

- Kyseessä on kaksi täysin erilaista ehdokasta, jotka edustavat kahtiajakautuneen yhteiskunnan eri osia, sanoi Palackyn yliopiston tutkija Tomas Lebeda.

Venäjään läheisiä suhteita pitänyt Zeman on ollut suositumpi maaseudulla, EU-myönteinen Drahos taas isoissa kaupungeissa. Tshekin tiedeakatemian entinen johtaja Drahos haluaisi Tshekin olevan aktiivisempi EU:ssa ja liittyvän euroalueeseen.

Zemania kannattavat mainostaulut ympäri Tshekkiä ovat vedonneet äänestäjiin siirtolaisia vastustavin iskulausein: "Pysäyttäkää siirtolaiset ja Drahos. Tämä on meidän maamme. Äänestäkää Zemania." Zeman on myös toistuvasti kehottanut EU:ta poistamaan Venäjän vastaiset pakotteet, jotka määrättiin maan liitettyä Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014.

"Emme voi mennä vain yhteen suuntaan"

Prahassa äänestäneen Blanka Kotenovan mielestä presidentinvaalissa on kyse vapaudesta, soveliaisuudesta, EU:ssa olemisesta ja unionissa toimimisesta, "ei pelkästään valittamisesta".

Lubos Horcic kertoi äänestävänsä Drahosia, koska Drahos haluaa hänen mukaansa saada sovinnon yhteiskuntaan, ei jakaa sitä kuten Zeman. Horcic lisäsi, että Drahos suuntaa kohti Eurooppaa ja länttä, ei kohtiitää.

Daniel Hajek puolestaan kertoi äänestävänsä kokenutta Zemania, koska tämä avaa oven taloudelliselle yhteistyölle Venäjän ja Kiinan kanssa.

- Se on tärkeää meidän ja työpaikkojen kannalta. Maamme on Euroopan sydämessä, emme voi mennä vain yhteen suuntaan, Hajek sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

57
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
47
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
37
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
9
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Kun on valmis tekemään paljon töitä ja jaksaa pyrkiä elämässä eteenpäin, niin jossain vaiheessa todennäköisesti päätyy k... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image