Ulkomaat

Portugalin valtavia metsäpaloja epäillään tahallaan sytytetyiksi – Viranomaiset alkoivat ihmetellä, kun useat palot syttyivät lähes sa­ma­nai­kai­ses­ti

Maastopalojen sammutustöissä on lähes 1 200 palomiestä ja yli 350 paloautoa.
Ulkomaat 22.7.2019 8:18
Reuters

Keski-Portugalissa roihuavissa metsäpaloissa on loukkaantunut tähän mennessä 30 ihmistä, joista yksi on kriittisessä tilassa. Useita kyliä on evakuoitu ja valtaväyliä jouduttu katkaisemaan. Kaksi kolmesta palosta on saatu sammutetuksi.

Poliisi epäilee Portugalia runtelevia suuria metsäpaloja tahallaan sytytetyiksi.

Keski-Portugalissa lauantaista lähtien roihunnut palo ylsi sunnuntaina ensimmäisten talojen luokse, ja uhkana on, että palo leviää useisiin lähikyliin.

Tähän mennessä 30 ihmistä on loukkaantunut tulipaloissa, ja yksi henkilöistä on kriittisessä tilassa.

Poliisi on pidättänyt palojen sytyttämisestä epäillyn 55-vuotiaan miehen palojen alkupisteen lähellä Castelo Brancossa, runsaan 200 kilometrin päässä pääkaupunki Lissabonista.

– Epäillyn toimet vaarantavat ihmishenkiä, koteja ja metsän, Poliisi kommentoi tiedotteessaan.

Portugalin sisäministeri Eduardo Cabrita kertoo, että poliisi on käynnistänyt tutkinnan metsäpalojen kulusta.

Kolme Keski-Portugalissa roihunneesta tulipalosta alkoi lähekkäisistä paikoista vain tunnin sisällä toisistaan, mikä sai paikallisviranomaiset epäilemään palojen tahallista sytyttämistä.

Ensimmäinen palo alkoi puoli kolmen aikaa lauantai-iltapäivällä ja seuraavat lähes välittömästi sen jälkeen.

Suurin osa paloista on saatu hallintaan

Tulipaloja on sammuttamassa lähes 1 200 palomiestä. 30 paloissa loukkaantuneesta ihmisestä moni on palomies.

Sammutustöissä käytetään ainakin 16 lentokonetta, yli 350 paloautoa sekä maansiirtokoneita ja armeijan kalustoa. EU on luvannut tarvittaessa auttaa sammutustöissä.

Sunnuntaiaamuun mennessä kaksi kolmesta metsäpalosta oli saatu sammutetuksi.

Yhä jatkuvan metsäpalon tieltä on jouduttu evakuoimaan useita kyliä ja sulkemaan tärkeitä tieyhteyksiä. Palo on tuhonnut joitakin rakennuksia.

Sammutustöitä hankaloittaa korkea lämpötila sekä navakka tuuli, joka on saanut palon leviämään.

Metsäpalo on tuonut Keski-Portugalissa synkkiä muistoja vuodelta 2017, milloin 64 ihmistä kuoli ja yli 250 loukkaantui valtavissa metsäpaloisssa.

– Palo roihuaa hallitsemattomana, sammutustöihin ei ole riittävästi resursseja ja ihmiset ovat vaarassa. Emme uskoneet, että joutuisimme ikinä uudestaan tähän tilanteeseen, sanoi pääkaupungin lähellä sijaitsevan Macaon kaupungin pormestari Vasco Estrela,

MAINOS

Kommentoi

Kuka muistaa viime vuoden massiiviset metsäpalot Kaliforniassa? Lähemmäs 800 000 hehtaaria paloi metsää ja sieltä vapautui niin paljon hiilidioksidia ja tuhkaa, että joidenkin arvioiden mukaan ihmiskunnalta menee 100 vuotta, että saavat vastaavan määrän hiilidioksidia generoitua ilmakehään. No mitä tapahtui sille ilmastonmuutokselle josta alarmistit puhuvat? Suliko napajäät? No eivät tietenkään sulaneet, sillä palojen lisäksi yhtään mitään muuta ei tapahtunut. Meren pinta ei noussut millimetriäkään eikä tapahtunut sitten edes vähän mitään.

Portugalin palot ovat pienemmät, mutta sieltäkin tupruaa hiilidioksidia taatusti saman verran kuin mitä ihmiskunta pystyy tuottamaan 10 vuodessa. Sinne siis meni savuna ilmaan jokaisen hiilijalanjälki mitä siellä on yritetty vähemmän hengittää ja lehmiä poistaa. Ymmärrättekö te kuinka massiivisesta huuhaasta tuossa alarmistien "hiilidioksidi aiheuttaa ilmastonmuutosta" puheissa on kyse?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä se taitaa olla muuallakin, kovasti syttyy paloja kotoisassa maassamme. Ovatko nekin tahallisia tekoja. Ihmiskoteja ja eläinkoteja sekä muita tiloja yllättävän paljon. Ovatko ihmiset varomattomia, vaiko sitten teot tahallisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Konsernin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, sanoo Lehto Groupin johtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image