Ulkomaat

Populistit ja Berlusconi juhlivat Italiassa – vaalitulos povaa pulmia hal­li­tus­neu­vot­te­lui­hin

Viiden tähden liikkeen Riccardo Fraccaro tiedotustilaisuudessa. Liike on nousemassa suurimmaksi puolueeksi, mutta sillä ei ole enemmistöä. KUVA: ALESSANDRO DI MEO / EPA
Ulkomaat 5.3.2018 9:21
Ossi Rajala

Populistit menestyivät sunnuntaina järjestetyissä Italian parlamenttivaaleissa.

Populistinen Viiden tähden liike on nousemassa suurimmaksi puolueeksi, mutta sillä ei ole enemmistöä. Viiden tähden liike on haukkunut muiden puolueiden poliitikkoja korruptoituneiksi eikä se ole halunnut tehdä yhteistyötä muiden kanssa tai edes osallistua väittelyihin muiden kanssa.

Entisen pääministerin Silvio Berlusconin johtaman keskusta-oikeistolaisen koalition kannatus oli myös hyvä. Berlusconin Forza Italia -puolueen kannatus jäi kuitenkin pienemmäksi kuin esimerkiksi Pohjois-Italian autonomiaa ajavan Lega Nordin äänisaalis. Lega Nord on kampanjoinut myös maahanmuuttovastaisella politiikalla.

– On mahdollista, että mikäli Lega Nord katsoo Berlusconin ajan olevan ohi, mikä on täysin mahdollista, puolue irtaantuu koalitiosta ja pyrkii vahvistamaan omaa poliittista linjaa ja lisäämään kannatustaan Forza Italian kustannuksella, pohtii suomalais-italialainen tietokirjailija Anton Monti vaaliblogissaan.

Italian vaalien pääteemoja olivat juuri maahanmuutto, työllisyys ja talous. Maahanmuutto on Italiassa tunteita nostava aihe, koska maahan on tullut viime vuosina satoja tuhansia maahanmuuttoja Välimeren yli. EU:n on ollut vaikea saada aikaan päätöksiä siitä, miten siirtolaisia voitaisiin jakaa kaikkien jäsenmaiden kesken.

Joka toinen äänesti populisteja

Italian uusi edustajainhuone kokoontuu Euronews-sivuston ensimmäisen kerran maaliskuun lopulla ja hallitusneuvotteluiden odotetaan alkavan huhtikuussa. Hallituksen muodostaminen on todennäköisesti todella vaikeata.

– Viiden tähden liikkeen ennustettu tulos on yli odotusten. Puolue on vaalien todellinen voittaja. Näillä luvuilla Italiaan ei pystytä muodostamaan hallitusta ilman Viiden tähden liikettä. Joka toinen italialainen äänesti joko Viiden tähden liikettä tai Lega Nordia. Tätä asiaa on vain pakko huomioida kun uutta hallitusta muodostetaan, Monti miettii blogissaan.

Vaalit olivat karvas tappio Italian vasemmistolle, joka menetti valta-asemansa. Häviäjiin kuuluivat myös ne, jotka ajoivat EU-myönteistä linjaa.

Korruptiota olisi kitkettävä

Italian vaalien vaikutukset EU:n toimintaan eivät välttämättä ole suuria.

– Italian ulkopolitiikka painottuu jatkossakin Välimeren alueeseen ja siirtolaiskriisin kanssa kamppailuun. Maa jatkaa Euroopan integraation tukemista, joskin ehkä vähemmän innokkaammin kuin aiemmin. Italian rooli jääkin pienemmäksi kuin mihin maan koko antaisi teoriassa mahdollisuuden. Oikeistohallitus, jossa Pohjoisen liitto (Lega Nord) ja Italian veljet (Fratelli d’Italia) olisivat mukana, olisi kuitenkin haluttomampi tukemaan EU:n uudistamista ja integraation tiivistämistä, pohti Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Marco Siddi kirjoituksessaan ennen vaaleja.

Siddi korostaa myös sitä, että uuden hallituksen olisi pystyttävä parantamaan italialaisten elämää.

– Italian valoisampi tulevaisuus on mahdollinen vain, jos sen poliittinen johto kykenee ratkaisemaan syvään juurtuneita kotimaan ongelmia, kuten korruptiota ja veronkiertoa. Lisäksi innovaatioita ja investointeja pitää vauhdittaa sekä sukupolvien välisen ja sosiaalisen eriarvoisuuden kasvu pitää taittaa. Nämä muutokset heijastusivat positiivisesti myös Italian imagoon ja vaikutusvaltaan EU:ssa, hän miettii.

MAINOS

Kommentoi

Loistava tulos! Onneksi olkoon Italia. Suomen ja euroopan mediat taas kauhuissaan kun ihmiset äänestävät väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse miellän nykyään populisteiksi Vasemmiston ja Vihreät. Niin näyttää myös moni muukin ymmärtävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populisti on erittäin helppo tunnistaa.

Asiastaan täysin varma, vallassaolijat rikollisiksi leimaava, kaikkea hyvää kansalle lupaileva tai vaativa ja kaikki asiat paremmin tietävä on populisti.

Siis yli puolet tämänkin palstan kommentoijista, noin suunnilleen, ehkä... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mikä ihmeen tulkinta tuo on olevinaan? Vaalitulos povaa ehkä Euroopan helpoimpia hallitusneuvotteluja sillä populistit todellakin saivat yli puolet äänistä. Heillä on nyt enemmistö ja voivat tehdä mitä haluavat. Jos siellä on muutamalla populistilla ollut keskenään erimielisyyksiä, niin ne tasoittuvat noin kahdessa tunnissa kun kaikki tajuaa, että nyt menee läpi kaikki tärkeimmät asiat heittämällä. Italia tulee eroamaan EU:sta ja jättää euron. Italia myös ottaa maansa rajavalvonnan haltuun ja poistaa maasta laittomat oleskelijat, koska se on Italian lain mukaan laitonta.

Tätä on aivan turha vähätellä. Me voimme nyt huoletta todeta, että globalismi on murtunut ja EU tulee kuolemaan täydellisellä varmuudella. Tämä päivä on juhlapäivä ja Eurooppaan laskeutuu jälleen vapaus vuosikymmenten jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vähätellä, vain nauretaan. :D

Etelän vetelät: kreikkalaiset, italialaiset ja espanjalaiset ovat kaikkein innokkaimpia EU:ssa ja eurossa pysyjiä. Kukapa näistä luottaisi drakmaan, liiraan tai pesetaan nykypäivän maailmassa. Ei ainakaan tavallinen katujen tallaaja, ihan omien kokemustensa perusteella.

EU:ssa maksajat - siis taloutensa kunnialla hoitavat - epäilevät EU:ta, eivät EU-rahoilla mässäävät ja populismiin taipuvat kansakunnat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talous, työllisyys ja asylistit ovat siis populismia median mukaan. On se niin väärin äänestetty, kun kansatla tuli kannatusta näille, sensijaan että oltaisiin eläkeläisen, köyhän asialla ja suvaitsevaisia ja internationalisteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinin perusuomalaiset populistit ölisivät ennen vaaleja työttömän, köyhän eläkeläisen, pienituloisen yms. asiaa. Mutta kun päästiin hallitukseen suunta oli 180 astetta toiseen suuntaan ja ruvettiin ajemaan hyväosaisten asiaa. Timo Soininvaaran suulla " poliitikko saa valehdella".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtaapitävien on syytä katsoa peiliin, kun "populistit" voittivat. Mitä on jäänyt tekemättä? "Populistien nousu on seuraus, ei syy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image