Ulkomaat

Populisteille ennustetaan voittoa EU-vaaleissa – Ryhmien keskinäinen liit­tou­tu­mi­nen on vaikeaa, arvioi parlamentin tut­ki­mus­joh­ta­ja

Eurokriittisille puolueille eurovaaleissa ennustettu menestys on saanut myös EU:n tukijat liikkeelle. Saksassa osoitettiin mieltä EU:n puolesta viikonloppuna. KUVA: OMER MESSINGER
Ulkomaat 15.5.2019 10:00
Pekka Mauno

Euroopan parlamentin vaalit ovat tällä kertaa historialliset, kun perinteiset valtapuolueet eivät ennusteiden mukaan saavuta enemmistöä 751-jäsenisessä parlamentissa. Ne tarvitsevat ensi kertaa apupuolueita.

Populistiset oikeistolaiset ja kansallismieliset puolueet näyttävät mielipidekyselyjen perusteella saavan niin paljon lisää paikkoja Euroopan parlamentin vaaleissa, että kahden perinteisen valtapuolueen EPP:n (Euroopan kansanpuolue) ja S&D:n (Euroopan sosialistien ja demokraattien ryhmä) enemmistö jää saavuttamatta.

Se, kuinka hyvin keskenään varsin erilaiset, kansallismieliset ryhmät pystyvät yhteistyöhön, ei ole etukäteen tiedossa.

– Ne voivat saada jopa 30 prosenttia äänistä, mutta sitä, millaiseen yhteistyöhön he pystyvät, on vaikea ennustaa. Toisaalta parlamentin nykyinen populistiryhmittymä (ECR) näyttää menettävän paikkoja, sanoo Philipp Schulmeister. Hän johtaa parlamentin mielipidetutkimuksia tekevää osastoa.

 

Kansallismieliset voivat nousta toiseksi suurimmaksi ryhmäksi

Euroopan parlamentin mielipidetutkimuksia tekevä yksikkö yhdessä mielipidetutkimuksia tekevän Kantarin kanssa on tehnyt ennusteen 751-jäsenisen parlamentin paikkajaosta. Ennuste perustuu EU:n 28 jäsenmaassa tehtyihin mielipidetutkimuksiin.

Niiden mukaan populistiset, kansallismieliset puolueet voivat nousta toiseksi suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi S&D:n ohi.

– EPP ja S&D menettävät enemmistön, ja ensi kertaa euroskeptiset voivat nousta toiseksi suurimmaksi ryhmäksi, sanoo Schulmeister.

Eurovaalien ennakoitu tulos on sikäli yllättävä, että EU-maiden kansalaisista 61 prosenttia pitää maansa EU-jäsenyyttä hyvänä asiana ja peräti kaksi kolmasosaa vastaa, että heidän kotimaansa on hyötynyt EU-jäsenyydestä.

Edellisen kerran yhtä korkeita kannatusprosentteja on mitattu vuonna 1983. Tulokset ovat parlamentin tämän kevään Eurobarometrikyselystä.

Parlamentin tutkimustoimisto on selvittänyt myös, mitkä teemat kiinnostavat äänestäjiä. Viimeisimpien kyselyiden mukaan talouden kasvu ja ilmastonmuutosta ehkäisevät toimet ovat nousussa. Sen sijaan maahanmuuttoon ja terrorismin torjumiseen liittyvät asiat eivät enää ole kärkipäässä.

MAINOS

Kommentoi

Opposiittio ja varsinainen päätöksenteko kone ja vallan monijako on hajanainen . 1789-1991 huippukausi on paitsiossa, tuotannontekijä arvon lisä ja lisäarvo menee resurssivaje ja -täytäntö klikeille ja liigoille. Kuka Euroopan eurooppalaisen ja ulkoisen valtatyhjiön täyttää? Kuka korjaa potin ja kenen monogrammi jää kollektiiviseen muistiin uusia standardeja ja standaareja luovien voimien ollessa uuden onbashin ja badding Bassin ja mummojen mullojen kreationismi ja evoluutiossa ilimanmuutoksen aikakauden ilmituumissa. Rooman standardin yksi ja moni kaksimielisyys on jakautunut uusiin ristin ja lippujen kantajiin ja uusi aika on jonkin arkkibittinikkarin medianaattien , protektoraattien ja filistealais samarialaisten ontologia oktonauttien kiskoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on mitä? EY on eri tulkinta? Vanhan enemmän tai vähemmän hywän ajan 1453/1492 ja 1757/1789 Uuden Walistus filosofian täyttämä 1815-1918 ja 1939-1989/91 ja ympäröivän sino-han mandariini-tiibetiläisen ja seemilais-haamilaisen eli saamilsaid -hemisfäärilaisen ja urdu-hindu saattohoidon ajanlaskun apparaatti, josta ei voi vieläkään sanoa kuuta eikä jaata paitsi Juupa ja Eipäjokelaiset. Äänestysinto ja motiivit ja alliibit vaihtelee. ETA, Eec , Nugaa-Någåt NATO/OTAN ja muut on oikeita Åggelsbyn Oulun Päivien toiveiden tynnyreitä, mutta mitään valmista ei näytä tulevan ennen kuin media ja muut pääsee kiikkumaan ja kuokkimaan rääppiäisiin Science-Fiction ja muiden Nobel Pulizer tason viihteen kera.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestääkö kansa väärin, miten saadaan valta pois kansalta herrojen toimintaa häiritsemästä, kyse kuitenkin eu:n perusjalasta ja demokratiasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi populisteja yhdistää yksi asia: 'Me emme tykkää toisistamme, paitsi silloin, kun voimme olla kaikkia muita vastaan ja tuhota kaikki yhteistyö.'

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttu reilu 90 v sotaveteraani on antanut oman arvionsa vieraskansojen tunkeutumisesta nykysuomeen. Painokelvotonta tekstiä muille paitsi kansallismielisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on nyt suositumpi kuin koskaan ja silti vaaleissa povataan populisteille voittoa. Tämä johtunee heikosta äänestysprosentista. Vain kaksi viidestä käy äänestämässä, joten äänivalta on pienellä porukalla. Sinällään erikoista, koska EU:lta tulee noin puolet meitä koskevista laista.
Hienoa, että EU:n huomio kääntyy taas oikeisiin asioihin, eli ilmastonmuutokseen. Turvapaikanhakija-aallosta on jo neljä vuotta ja silti se tuntuu hallitsevan keskustelua. En ymmärrä mistä populistit saavat virtansa jauhaa samasta asiasta vuositolkulla, kun meillä olisi oikeitakin ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi kun kansat haluaa vain järkeä ja on nähty mihin EU pystyy, eli käytännössä ei juuri mihinkään.. Tuo aaltokin voi alkaa milloin tahansa uudelleen, ja sen maahantulijoitten "eduista" on päästy jo täälläkin asti nauttimaan.. EU voisi olla paljon parempi mutta liittovaltio kehitystä en halua. Saksalla ei ole varmasti mitään halua ajaa yhtään Suomen etua, ja "hulttiovaltioita" en halua tukea eurollakaan.
Heikko äänestysprosentti johtuu varmasti suuresta joukosta epävarmoja äänestäjiä, jotka näkevät nämä EU:n huonot puoletkin. "Vihevasemmistopopulistien" hallussa olevat valtamediat jaksavat kyllä lietsoa pelkoa omilla keinoillaan. Minä ainakin tiedän miten nyt äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
19:21
Seta huolestui translain kohtalosta hallitusneuvotteluissa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa
61
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
45
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
31
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
27
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image