Ulkomaat

Polt­toai­ne­ket­jut seuraavat Saudi-Arabian iskun vaikutuksia tarkasti – "Viisi dollaria raakaöljyssä vaikuttaa 3–4 senttiä ben­sii­ni­lit­ras­sa"

Raakaöljyn hinnan vaihtelu näkyy pienellä viiveellä myös Suomen tankkauspisteillä. Nyt huoltoasemaketjut odottavat, miten hinta käyttäytyy Saudi-Arabian iskun jälkeen. KUVA: Jenni GŠstgivar
Ulkomaat 16.9.2019 14:32
Joonas Kuikka

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on nousussa Saudi-Arabian jalostamoiskun jäljiltä. Vastaavaa maailmanlaajuisen tuotannon putoamista hetkessä ei ole todennäköisesti nähty vuosikymmeniin.

Bensiinin ja dieselpolttoaineen hinta saattaa nousta lähipäivinä, kun Saudi-Arabian polttoainejalostamoihin viikonloppuna tehtyjen ilmaiskujen vaikutukset näkyvät öljyalalla ja sitä kautta kotimaisilla polttoainejakelijoilla.

– Tällä hetkellä raakaöljy on viisi dollaria nousussa. Se vastaa noin 3–4 senttiä litralta, sanoo Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä.

Saman suuruusluokan vaikutus raakaöljyn maailmanmarkkinahinnassa on luvassa myös kotien lämmitysöljyyn, jos markkinoiden häiriötilanne ei korjaudu.

Vielä on kuitenkin aikaista sanoa, tuleeko iskusta merkittäviä muutoksia hintoihin. Nousupaineita on.

– Maailmalla tapahtuvien häiriötilanteiden vaikutus on välitön. Se tulee vaikuttamaan Suomeen ja hintoihin nousevasti, sanoo St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen.

– Tällä hetkellä seuraamme tilannetta ja hankintahintojen kehitystä reaaliajassa. Ei ole tulossa ainakaan mitään merkittävää bensiinin hintoihin, sanoo ABC-ketjujohtaja Harri Tuomaala.

Molemmat arvioivat, että vaikutukset hintoihin näkyvät alkaneen viikon mittaan. Maanantaina iltapäivällä raakaöljyn hinta oli yli viiden dollarin ja vajaan kymmenen prosentin nousussa perjantaihin verrattuna.

Suurimpia tuotantohäiriöitä viime vuosikymmeninä

Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä on seurannut öljyalaa tarkasti, eikä osaa varmaksi sanoa vastaavan suuruusluokan tuotannon putoamista maailmanmarkkinoilta näin lyhyessä ajassa.

– 5,7 miljoonaa barrelia tuotantoa on pois pelistä. Niin merkittävä muutos on tapahtunut viimeksi ehkä Irakin ja Kuwaitin miehityksen aikaan, Kärnä sanoo.

5,7 miljoonaa barrelia päivässä vastaa noin viittä prosenttia maailman öljyntuotannosta. Litroiksi muutettuna se on noin 900 miljoonaa litraa raakaöljyä.

Kärnä on ollut mukana Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n toiminnassa. Siellä on harjoiteltu kriisiskenaariota, jossa koko tuotantolaitos tuhoutuu. Nyt kyseessä ei ole aivan niin paha tilanne, mutta silti erittäin vakava isku öljyalaa kohtaan.

– Kaikki sotatoimet ovat huolestuttavia. Keskeisten tuotantolaitosten suojaaminen on tärkeä asia, sanoo Kärnä.

Nesteen jalostamolle öljy pääosin Venäjältä

Toistaiseksi raakaöljyn hinnan nousua on hillitty tarjoamalla maailmanmarkkinoille varastoja. Hinnan kehitys riippuu siitä, kuinka nopeasti Saudi-Arabia pystyy korjaamaan rikkinäiset jalostamot.

Nesteen jalostamot Suomessa ostavat öljyä enimmäkseen Venäjältä, josta tulee yli kaksi kolmasosaa raakaöljystä. Suurin osa loppuosuudesta tulee Nesteelle Pohjanmereltä.

– Lähi-idästä ei ole vuosikymmeniin tullut raakaöljyä, Kärnä sanoo Nesteen jalostamosta.

Polttoaineen hinnassa raakaöljy vain pieni osa

Polttoaineen hinnan muodostumisessa raakaöljyn hinta on vain pieni osa lopullisessa huoltoaseman pumppuhinnassa.

Raakaöljyä ostaessa vaikuttaa sen hetkinen dollarin ja euron kurssi. Öljy pitää varastoida, jalostaa ja kuljettaa ennen bensiinin tai dieselin saamista henkilöauton tankkiin. Lisäksi huoltoasemaketjut kilpailevat Suomessa hinnoilla. Jokainen taho ottaa osansa.

Myös valtio ottaa mittavan veron jokaisesta bensiinilitrasta. Suomessa bensiiniverot kattavat 70,25 senttiä litralta eli lähes puolet tämänhetkisistä hinnoista. Hallitus suunnittelee bensiinin hintaan ensi vuonna 6 sentin litrahinnan korotusta. Dieselpolttoaineen vero on 53,02 senttiä litralta. Lisäksi kaikkien edellä listattujen kulujen päälle tulee arvonlisävero 24 prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

Kun öljyn hinta nousee pörssissä niin korotus siirtyy mittariin tunneissa vaikka huoltamon säiliöissä, sataman varastossa, jalostamolla ja matkalla olevassa tankkerissa on vanhalla hinnalla ostettua öljyä joka riittää viikoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huoltamoketjut kusettavat taas...raakaöljy tuotu vanhalla hinnalla. Noh..kymmenen vuoden päästä bensaa ostaa vain harva. Siinähän nostakaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat varastotkin myydään "uudella" kalliimmalla hinnalla.Näin on käynyt ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta vain raaköljyn hinnan noustessa 3-4 senttiä nousee, mutta entäs laskiessa, jää ennalleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostakaa vaan polttoaine hintoja niitä on kyllä varaa nostaa. Tarpeeksi korkealle vaan, niin loppuu se turha ajelu ja näin saadaan luontoa jälleen säästettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
188
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image