Ulkomaat

Po­lii­siy­li­joh­ta­ja: Suomen poliisilla on valmiuksia pysäyttää rekka tai kuorma-auto

Pollisiylijohtaja Seppo Kolehmainen KUVA: Pekka Lassila
Ulkomaat 7.4.2017 17:28 | Päivitetty 7.4.2017 21:25
STT, Kaleva

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan tällä hetkellä Tukholman iskusta ei ole tiedossa mitään seikkaa, mikä viittaisi Suomeen.

Hänen mukaansa Suomen poliisilla on valmius pysäyttää rekka tai kuorma-auto. Suomi on selvittänyt, että tällä hetkellä rekka- tai kuorma-autoja ei ole varastettuna. Ongelman muodostaa hänen mukaansa se, onko juuri sillä hetkellä tietoa, jotta osataan varautua tämäntyyppisen iskun pysäyttämiseen.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi, että jo Nizzan tapahtumien jälkeen on muutettu varautumista massatapahtumissa.

Partioita lisää massatapahtumiin

Kaikille Suomen poliisilaitoksille lähetettiin perjantaina kehotus lisätä näkyvyyttä ja partiointia paikoissa, joissa on ihmisiä. Valtakunnallista valmiutta ei kuitenkaan lisätty.

Poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta kertoi STT:lle, että kyseessä on poliisin normaali toimenpide, kun jotain tapahtuu.

Kolehmaisen mukaan ylitöitä ei poliisissa tämän tapauksen vuoksi tehdä vaan kohdennetaan resurssit niihin kohteisiin, missä uhka voi mahdollisesti nousta.

Suomen turvallisuustilanne ei ole muuttunut, eikä Suomeen kohdistu välitöntä uhkaa. Poliisi pyrkii kuitenkin ottamaan huomioon, että Tukholman isku voi motivoida muita tekijöitä.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola kertoi, että Helsingissä näkyvää valvontaa lisättiin esimerkiksi asema-alueella. Hakola sanoi perjantaina, että poikkeaviin tapahtumiin puututaan tavallista matalammalla kynnyksellä.

Myös Rajavartiolaitos tehosti valvontaa Helsingin satamissa ja lentokentällä Tukholman tapahtumien takia, kertoi Suomenlahden merivartiosto Twitterissä.

Sisäministeriön mukaan Suomen viranomaiset muutoinkin seuraavat Tukholman tilannetta ja keräävät tietoa tapahtumista. Ministeriö kertoi perjantaina, että poliisi ylläpitää Suomessa jatkuvaa perusvalmiutta.

- Poliisin valmiutta nostetaan nopeasti, mikäli saatavat tiedot tapahtumista sitä edellyttävät, ministeriö kertoi noin puoli kuuden aikaan illalla.

Supo: Terrorismin uhka-arvio on ennallaan

Suojelupoliisin mukaan terrorismin uhka-arvio on Suomessa toistaiseksi ennallaan. Supo kertoi perjantaina Twitterissä, että tietoa Tukholmassa tapahtuneesta iskusta kerätään koko ajan.

Supon viestintäpäällikön Jyri Rantalan mukaan ei ole toistaiseksi mitään viitteitä, että Tukholman iskulla olisi kytköksiä Suomeen.

Voimassaolevan uhka-arvion mukaan yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kohonnut myös Suomessa. Suojelupoliisin mukaan Suomi ei kuitenkaan ole minkään terroristijärjestön ensisijainen, erikseen nimetty kohdemaa. Kohonnut uhka koskee erityisesti niin sanottuja yksinäisiä susia.

Supo ei ole nostanut loppuvuonna 2015 antamaansa terrorismin uhka-arviota.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Eikö kuorma auto ja rekka ole sana asia riippuen siitä mitä vetää siinä on poliisi ylijohjolle miettimistä minkä pysäyttää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras ja helpoin ratkaisu suojata ihmisiä autohyökkäyksiltä on tehdä kaikkien kaupunkien keskustoista laajoja kävelykeskustoja, joihin autoilla ei ole mitään asiaa. On rakennettava selkeät järeät esteet (terästolppia tai metrin kynnys) katujen ja kävelyalueiden välille. Hälytysajoneuvoja varten tehdään portit, joista pääsee sisään, kun on lupa portin lukituksen avata. Huoltoajo ja ihmisten hoitamat vammaiskuljetukset tapahtuisivat huoltokäytäviä pitkin maan alla.

Henkilökuljetukset näiden alueiden sisällä voidaan toteuttaa kiskoilla tai sellaisilla robottiajoneuvoilla, missä ei ole ohjauslaitteita tai suunnan muuttamiseen soveltuvia tietoliikennerajapintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avaimia ei saa jättää autoon lastauksen ja jakelupysähdyksen ajaksi. Alkolukko ja sormenjälkilukko kaikkiin autoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

alkaa kohta oikeasti pelottaa, kun ylin poliisijohto on täysin kuutamolla tämän maailman meiningeistä. Missä ihmee kuplassa nuo ihmiset elävät??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin vasteaika puolesta tunnista kahteen tuntiin riippuen missäpäin suomea on.
Ihan sama.
Mutta trafi voisi määrätä jakeluautot automaattilukitsemaan auton aina kun kuljettaja poistuu autosta. Ja auton etäsammuttimet kuskille taskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisilta tyhmä kommentti. Ei pysty tekemään yhtään mitään tämmöisessä tilanteessa, eri asia on jos soitta viikko etukäteen ja ilmoittaa että on suunnitteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan lyövät puntarit alle ja rupeavat tutkimaan piirturin kiekkoja,siinähän se tunti vierähtää ja tilanne on ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä ei mitkään järkevät valmiudet auta. Terroristit voi vaan rauhassa odotella sopivaa hetkeä. 100000 poliisiakaan kadulla ei estä tälläistä tapahtumasta. Nämä asiat on ratkaistava jo etukäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on vaalit tulossa. Poliisille lisää rahaa tai muita keinoja vähentää terroriuhkaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huikeeta. Valopäät vähensi poliiseja, nyt jäljelle jääneet pullistelee ja ärsyttää. Ihan niinku tämmösiä ny vois oikeesti hallita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmiuksia on vaikka kellä, mutta sattuuko olemaan paikalla kun tapahtuu. Tämmöset ei kauan kestä eikä tekijä jää ootteleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi olla valmius silloin, jos poliisi on varautunut tilanteeseen ja on paikalla, mutta normaalissa katuvilinässä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Poliisi etsii tekijöitä edelleen, vaikka julkisuudessa esitettiin jo toisin
8:00
Ring-oopperasarja on niin suosittu, että "lentävät wagneriaanit" matkustavat elokuussa sen perässä Suomeen – Mistä Kansallisoopperan suurponnistuksessa oikein on kyse? Tilaajille
6
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
4
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
3
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
3
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
2
Myllytullin uuden asuinkorttelin rakentaminen alkamassa lokakuussa – tältä ensimmäisenä valmistuva talo näyttää
2
Tuhannet lapset elävät konteissa ja entisissä toimistotaloissa Englannissa – osan koti on yöstä toiseen tuntemattomien sohvalla
1
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

165 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image