Ulkomaat

Poliisi pidätti satoja protestoijia Kazakstanissa

Poliisit pidättivät kovin ottein mielenosoittajia Kazakstanin Nur-Sultanissa (entinen Astana). KUVA: IGOR KOVALENKO
Ulkomaat 9.6.2019 15:46
Ilkka Timonen, Reuters

Öljyrikkaassa Keski-Aasian valtiossa äänestettiin seuraajasta pitkäaikaiselle johtajalle Nursultan Nazarbajeville

Poliisi pidätti sunnuntaina Kazakstanissa satoja mielenosoittajia, jotka protestoivat epädemokraattisina pitämiään presidentinvaaleja vastaan.

Kazakstanin veteraanijohtajan Nursultan Nazarbajevin seuraajakseen valitseman väliaikaisen presidentin Kassym-Jomart Tokajevin odotettiin voittavan vaalit selvin lukemin.

Nazarbajev johti öljyrikasta entistä neuvostotasavaltaa kolme vuosikymmentä ennen kuin hän ilmoitti erostaan maaliskuussa. Hänellä on kuitenkin edelleen isot valtaoikeudet ja hän valitsi seuraajakseen 66-vuotiaan diplomaatin.

Sadat mielenosoittajat osoittivat sunnuntaina mieltään huutaen ”häpeä!” Almatyssa ja Nur-Sultanissa, joka on Nazarbajevin mukaan nimetty pääkaupunki, entiseltä nimeltään Astana.

Maan parlamentti toimii kumileimasimena presidentin päätöksille. Tokajev johti sitä ennen kuin otti väliaikaisen presidentin viran. Maasta puuttuu toimiva oppositio, toisinajattelijat ovat ahtaalla perinteisen kontrollin ja elektronisen median valvonnan takia.

Facebookiin ja suosittuun mobiiliviestijärjestelmään Telegramiin ei päässyt Kazakstanissa sunnuntaina Almatyssa, joka on maan suurin kaupunki.

Nazarbajev yhä "kansallinen johtaja"

78-vuotias Nazarbajev kantaa virallista Yelbasy-titteliä, mikä tarkoittaa kansallista johtajaa. Hän on yhä johtavan Nur Otan -puolueen johdossa. Hän tapasi saada presidentinvaaleissa 90 prosenttia äänistä. Länsimaisten tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät ole olleet vapaita tai oikeudenmukaisia.

Sujuvat vallanvaihto on kuitenkin hyvä uutinen naapurimaille Venäjälle ja Kiinalle sekä ulkomaisille energia- ja kaivosfirmoille, jotka ovat investoineet satoja miljardeja dollareja tähän Keski-Aasian valtioon.

Rekisteröityjä äänestäjiä oli 12 miljoonaa. Monille heistä entinen pääministeri ja ulkoministeri Tokajev oli ainoa tuttu kasvo seitsemän ehdokkaan joukossa.

Eläkeläinen Natalia äänesti sunnuntaina Tokajevia.

– No Nazarbajev ei ole enää ehdokkaana enkä tunne ketään muuta ehdokasta, hän sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image