Ulkomaat

Pohjois-Norjan vanha lentoturma tutkitaan kolmannen kerran

Ulkomaat 31.1.2003 0:00
Helena Sahavirta
Kaleva

Oulu
Norjan suurkäräjät on nimennyt uuden tutkintatoimikunnan selvittämään 20 vuotta sitten Pohjois-Norjassa sattuneeseen lento-onnettomuuteen vaikuttaneita syitä.

Onnettomuutta selvittänyt tutkintatoimikunta katsoi onnettomuuden johtuneen voimakkaasta turbulenssista ja ohjausvirheestä.

Viisi vuotta onnettomuuden jälkeen asetettu laajennettu toimikunta päättyi sekin samoihin syihin. Viralliset selitykset eivät kuitenkaan hiljentäneet niitä epäilyjä, joiden mukaan onnettomuus olisi voinut aiheutua vieraista hävittäjistä.

Useat paikalliset silminnäkijät kertovat nähneensä onnettomuuden aikaan Pohjois-Norjan taivaalla englantilaisia Naton "Alloy Express" -sotaharjoitukseen osallistuneita Harrier -hävittäjiä.

Norjan Yleisradion NRK:n Brennpunkt -ohjelma nosti epäilykset marraskuussa uudelleen Pohjois-Norjan puhutuimmaksi aiheeksi. Sitä seuranneessa keskustelussa on vahvistunut muun muassa käsitys siitä, että hävittäjät ovat rikkoneet toistuvasti Norjan 24. pituuspiirin itäpuolelle asettamaa lentokieltoa.

Pohjois-Norjan rannikkokylien välistä lentoliikennettä hoitanut Widerøe-yhtiön 19 -paikkainen Twin Otter katosi hieman kello yhden jälkeen iltapäivällä 11. maaliskuuta 1982. Berlevågista lähteneen koneen oli määrä laskeutua Mehamnin lentokentälle mutta se syöksyi vain vähän ennen sitä Barentsinmereen lähelle Gamvikin kylää. Kaikki koneessa olleet 15 ihmistä menehtyivät.

Toimikunnan tulee käydä läpi onnettomuutta vuosina 1982-84 ja 1987-88 tutkineiden toimikuntien selvitykset ja julkisten viranomaisten toiminta onnettomuuden ja sen tutkinnan yhteydessä. Kolmas selvitys tulee antaa suurkäräjien puheenjohtajistolle 1. kesäkuuta 2004 mennessä.

Toimikunnalla on laajat toimivaltuudet ja sen työhön on tänä vuonna varattu 848 000 euroa (noin seitsemän miljoonaa kruunua).

Toimikuntaan on nimetty kahdeksan jäsentä, joiden riippumattomuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Jäsenistä kuusi on tutkavalvontaan, lentotekniikkaan ja onnettomuustutkintaan erikoistuneita asiantuntijoita ja kaksi pohjoisnorjalaista yhteisöä edustavia yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Maallikoista toinen on entinen piispa Ola M. Steinholt Tromssasta ja toinen Finnmark Dagbladin toimitusjohtaja Gudrun Rollefsen Hammerfestista. Toimikuntaa johtaa eläkkeellä oleva tuomari Gaute Gregusson Tromssasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image