Ulkomaat

Pohjois-Korean Kim ja Yhdysvaltain Trump tapaavat lähiaikoina

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat viime kesäkuussa. KUVA: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / SPH
Ulkomaat 10.1.2019 9:32
Ilkka Timonen

Kim sai Kiinan tuen tulevalle toiselle huipputapaamiselle. Etelä-Korea varoitti pohjoista vaatimasta liikoja neuvotteluissa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sai Kiinan tuen lähitulevaisuudessa järjestettävälle toiselle tapaamiselle Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa, kertoi valtiollinen median BBC:n mukaan.

Trump ja Kim tapasivat ensi kerran viime kesäkuussa, mutta Korean niemimaan ydinaseriisunnassa ei ole sen jälkeen edistytty.

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi toivovansa, että johtajat "tapaisivat toisensa puolivälissä", kertoi uutistoimisto Xinhua.

Xi sanoi kannattavansa Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean huipputapaamisia, joissa "osapuolet ratkaisevat oikeutetut huolensa dialogin kautta".

Hän sanoi Kiinan olevan valmis tukemaan "positiivisella ja rakentavalla tavalla" rauhan ja ydinaseettomuuden saavuttamista Korean niemimaalla.

Kim teki ensimmäisen matkansa maansa johtajana ulkomaille Kiinaan viime vuonna ennen tapaamistaan Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin ja Trumpin kanssa. Nyt päättynyt matka Pekingiin oli jo hänen neljäs matkansa Kiinaan alle vuoden sisällä.

Xi hyväksyi Kimin tarjouksen vierailla Pohjois-Koreassa. Ei ole tiedossa, milloin se tapahtuisi.

Moon: Luovu pitkän matkan ohjuksista

Etelä-Korean presidentti Moon sanoi torstaina, että Pohjois-Korean pitäisi ottaa rohkeita askeleita kohti ydinaseriisuntaa kuten luopua pitkän matkan ohjuksista, kertoi uutistoimisto Reuters.

Hänen mukaansa Kimin ja Trumpin pitäisi pyrkiä toisessa tapaamisessaan kompromissiin jotta umpikujasta päästäisiin pois. Hän uskoi kokouksen toteutuvan pian.

Pjongjang on vaatinut Washingtonia luopumaan sen vastaisista pakotteista, jotka määrättiin sen tehtyä ydin- ja ohjuskokeita. Neuvottelujen tavoitteena on myös julistaa vuosina 1950–53 käyty Korean sota virallisesti päättyneeksi.

Pohjois-Korea on jo yksipuolisesti hajottanut ainoan tunnetun ydinkoealueensa ja keskeisen ohjusten moottoreita valmistavan laitoksen.

Moonin mukaan Pjongjangin pitäisi ottaa enemmän konkreettisia askeleita kuten mannertenvälisistä ja keskimatkan ohjuksista luopumisen ja hajottaa aseiden tuotantolinjat ja muut ydinaselaitokset, jotta Yhdysvallat voisi puolestaan helpottaa pakotteita.

Hän ei uskonut, että Yhdysvallat suostuisi vetämään joukkojaan tai strategisia aseitaan alueelta. Hänen mukaansa Yhdysvaltain sotilaallinen läsnäolo esimerkiksi Guamin saarella ja Japanissa turvaa koko Koillis-Aasian vakautta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pohjois-Korean "pieni suurmies" tavoittelee parempaa tulevaisuutta maalleen ja kansalleen. Miten hänet voi saada ymmärtämään, että diktatuuri ei ole demokratia ja yksinvaltias, joka ylläpitää kauhun tasapainoa maailmassa, ei ole diplomaattinen maansa edustaja.
Tosin Trump ei ole helpoin neuvottelukumppani, mutta hän edustaa kuitenkin maailman demokraattisinta valtiota, jota myös yleisesti pidetään pienistä 'vioista huolimatta' mallivaltiona numero yksi.
Trump'illa on valtion päämiehenä toimiaikaa jäljellä vielä pari vuotta, joten maailman kansoilla "jännitystä" riittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:55
Naista syytetään käräjillä oululaispoliisin tappamisen tai törkeän pahoinpitelyn valmistelusta ja uhkailusta – Syyttäjä: Etsi osoitteen ja tietoa surmaamisesta
9:30
Jos mahdollisuus aukeaa, Rasmus Karjalainen on valmis liikahtamaan – "Kaikki on mahdollista"
8:02
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
7:19
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
7:00
Kalen! kalluppi: Kehukko nää kaveria?
7:00
Jääkärikypärä, Ukko-Mauser-pistooli ja ansiomerkki ovat keräilijöiden aarteita – aselait lähes pysäyttivät aseiden keräilyn Tilaajille
7:00
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
43
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
39
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
14
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
11
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
9
Tutkinnanjohtaja vahvistaa MTV:lle: Oulun vyyhdessä epäillään, että yksi nuorista tytöistä huumattiin tiedottomaksi ennen tekoa
9
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
8
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

105 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image