Ulkomaat

Pohjois-Korean Kim ja Yhdysvaltain Trump tapaavat lähiaikoina

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat viime kesäkuussa. KUVA: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / SPH
Ulkomaat 10.1.2019 9:32
Ilkka Timonen

Kim sai Kiinan tuen tulevalle toiselle huipputapaamiselle. Etelä-Korea varoitti pohjoista vaatimasta liikoja neuvotteluissa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sai Kiinan tuen lähitulevaisuudessa järjestettävälle toiselle tapaamiselle Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa, kertoi valtiollinen median BBC:n mukaan.

Trump ja Kim tapasivat ensi kerran viime kesäkuussa, mutta Korean niemimaan ydinaseriisunnassa ei ole sen jälkeen edistytty.

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi toivovansa, että johtajat "tapaisivat toisensa puolivälissä", kertoi uutistoimisto Xinhua.

Xi sanoi kannattavansa Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean huipputapaamisia, joissa "osapuolet ratkaisevat oikeutetut huolensa dialogin kautta".

Hän sanoi Kiinan olevan valmis tukemaan "positiivisella ja rakentavalla tavalla" rauhan ja ydinaseettomuuden saavuttamista Korean niemimaalla.

Kim teki ensimmäisen matkansa maansa johtajana ulkomaille Kiinaan viime vuonna ennen tapaamistaan Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin ja Trumpin kanssa. Nyt päättynyt matka Pekingiin oli jo hänen neljäs matkansa Kiinaan alle vuoden sisällä.

Xi hyväksyi Kimin tarjouksen vierailla Pohjois-Koreassa. Ei ole tiedossa, milloin se tapahtuisi.

Moon: Luovu pitkän matkan ohjuksista

Etelä-Korean presidentti Moon sanoi torstaina, että Pohjois-Korean pitäisi ottaa rohkeita askeleita kohti ydinaseriisuntaa kuten luopua pitkän matkan ohjuksista, kertoi uutistoimisto Reuters.

Hänen mukaansa Kimin ja Trumpin pitäisi pyrkiä toisessa tapaamisessaan kompromissiin jotta umpikujasta päästäisiin pois. Hän uskoi kokouksen toteutuvan pian.

Pjongjang on vaatinut Washingtonia luopumaan sen vastaisista pakotteista, jotka määrättiin sen tehtyä ydin- ja ohjuskokeita. Neuvottelujen tavoitteena on myös julistaa vuosina 1950–53 käyty Korean sota virallisesti päättyneeksi.

Pohjois-Korea on jo yksipuolisesti hajottanut ainoan tunnetun ydinkoealueensa ja keskeisen ohjusten moottoreita valmistavan laitoksen.

Moonin mukaan Pjongjangin pitäisi ottaa enemmän konkreettisia askeleita kuten mannertenvälisistä ja keskimatkan ohjuksista luopumisen ja hajottaa aseiden tuotantolinjat ja muut ydinaselaitokset, jotta Yhdysvallat voisi puolestaan helpottaa pakotteita.

Hän ei uskonut, että Yhdysvallat suostuisi vetämään joukkojaan tai strategisia aseitaan alueelta. Hänen mukaansa Yhdysvaltain sotilaallinen läsnäolo esimerkiksi Guamin saarella ja Japanissa turvaa koko Koillis-Aasian vakautta.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pohjois-Korean "pieni suurmies" tavoittelee parempaa tulevaisuutta maalleen ja kansalleen. Miten hänet voi saada ymmärtämään, että diktatuuri ei ole demokratia ja yksinvaltias, joka ylläpitää kauhun tasapainoa maailmassa, ei ole diplomaattinen maansa edustaja.
Tosin Trump ei ole helpoin neuvottelukumppani, mutta hän edustaa kuitenkin maailman demokraattisinta valtiota, jota myös yleisesti pidetään pienistä 'vioista huolimatta' mallivaltiona numero yksi.
Trump'illa on valtion päämiehenä toimiaikaa jäljellä vielä pari vuotta, joten maailman kansoilla "jännitystä" riittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:16
Merihädässä ollut norjalaisristeilijä kulkee taas ja matkustajia evakuoidaan – kapteeni on lehtitietojen perusteella suomalainen
9:12
Sikalarakennuksen katto sortunut osittain Ristijärvellä – sortuneella alueella noin 200 sikaa, eläinvahingoista ei tietoa
9:00
Essee: Syön tästedeskin lihaa, autoilen ja lennän – emme tarvitse elämäntapapoliiseja Tilaajille
9:00
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
9:00
Mahdollisuus antaa lapselle neljä etunimeä ei aiheuttanyt ryntäystä maistraattiin – uutena ilmiönä lapselle halutaan hakea yhteinen sukunimi Tilaajille
8:26
Vanhat kuvat: Saariselän monotansseissa riitti tunnelmaa – tunturialuetta ehostettiin EU-huippukokousta varten
8:19
Jo kertaalleen palaneen omakotitalon rauniot syttyivät uudelleen Posiolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono aluksi Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi ja Salla lumi- tai räntäsateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

300 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Viimeisin kina oli 12:sta eurosta, joka johtui työeläkemaksusta? Kuten tunnettua alle 15 000€ vuodessa tienatusta ei mak... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image