Ulkomaat

Pohjois-Korea: Ydinase tarpeen elintason ko­hen­ta­mi­sek­si

Ulkomaat 10.6.2003 0:00
STT, Reuters, AFP
Pohjois-Korea perusteli maanantaina ydinasehankettaan sanomalla sen mahdollistavan perinteisen armeijan pienentämisen ja varojen ohjaamisen maan kuihtuvaan talouteen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Korea myönsi julkisesti tavoittelevansa nimenomaan ydinasetta.

Pohjois-Korean virallisen KCNA-uutistoimiston kommentissa sanottiin, ettei ydinaseohjelmalla ole tarkoitus kiristää muita valtioita. Asiantuntijat arvelivat kuitenkin tuoreeltaan, että kannanotollaan Pohjois-Korea pyrki kiinnittämään maailman huomion itseensä ja antamaan painoa vaatimuksille kahdenkeskisistä neuvotteluista Yhdysvaltain kanssa.

"Vaikuttaa siltä, että heidän mielestään Yhdysvallat ei ole pelästynyt heidän viime kuukausien uhkauksiaan siinä määrin, kuin he olisivat toivoneet", sanoi professori Yu Suk Ryul Etelä-Korean Ulkopolitiikan ja kansallisen turvallisuuden instituutista.

"Emme halua ydinasetta kiristääksemme muita. Me yritämme supistaa perinteisten aseiden määrää ja suunnata inhimillisiä ja rahallisia voimavarojamme taloudelliseen kehitykseen ja kansalaistemme elintason parantamiseen", KCNA kirjoitti. Toimiston mukaan säästyvillä varoilla voidaan mm. ruokkia nälänhädästä kärsiviä. Pohjois-Korealla on 1,1 miljoonan sotilaan armeija.

Syy Pohjois-Korean tarpeesta varustautua sotaan vieritettiin Yhdysvaltain harteille. KCNA:n mukaan Yhdysvaltain vihamielinen asenne pakottaa Pohjois-Korean aseistautumaan.Etelä-Korea kritisoi


Etelä-Korean presidentti Roh Moo Hyun puolestaan sanoi, ettei Etelä-Korea hyväksy naapurinsa mahdollisia ydinaseita. Roh puhui Tokiossa Japanin parlamentille. Hän korosti uskovansa kaikesta huolimatta rauhanomaiseen ratkaisuun.

Roh kertoi myös aikovansa lujittaa Etelä-Korean suhdetta Yhdysvaltoihin. Rohta on arvosteltu pehmeydestä Pohjois-Koreaa kohtaan ja torjuvasta suhtautumisesta Yhdysvaltoihin.

Roh tapasi nelipäiväisen Japanin-matkansa viimeisenä päivänä Japanin pääministerin Junichiro Koizumin. Pääministerit vakuuttivat pyrkivänsä rauhanomaiseen ratkaisuun Pohjois-Korean tilanteessa, mutta olivat eri mieltä keinoista, joilla ratkaisuun pyritään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image