Ulkomaat

Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu ko­ro­na­vi­ruk­sen vuoksi, Etelä-Koreassa tau­ti­ta­paus­ten määrä singahtanut ylöspäin

Sairaalan työntekijät pukeutuivat maskeihin Padua sairaalassa Pohjois-Italiassa. KUVA: NICOLA FOSSELLA / EPA
Ulkomaat 22.2.2020 16:20 | Päivitetty 22.2.2020 17:53
STT, Kaleva

Italiassa uusi koronavirus on aiheuttanut kahden ihmisen kuoleman. Ensimmäisenä tietoon tuli 78-vuotiaan italialaismiehen menehtyminen. Mies kuoli sairaalassa Veneton alueella maan koillisosassa perjantaina. Italian terveysministerin mukaan mies oli joutunut sairaalahoitoon kymmenen päivää aiemmin toisen sairauden takia.

Tänään uutistoimisto Ansa raportoi naisesta, joka kuoli Lombardiassa Pohjois-Italiassa. Tästä tapauksesta ei ole toistaiseksi tarkempia tietoja.

Italiassa on toistaiseksi raportoitu yhteensä noin 20 virustartuntaa.

Pohjois-Italiassa useissa kaupungeissa on suljettu julkisia tiloja ja peruttu yleisötilaisuuksia sen jälkeen, kun Lombardiassa kerrottiin eilen useista uusista tartunnoista. Eri medioiden mukaan eristykseen ja testattavaksi on määrätty ainakin kymmeniä ihmisiä. Jopa 50  000:ta ihmistä on neuvottu pysymään kotosalla.

Uusia tartuntoja todettiin uutistoimisto AFP:n mukaan 15, ja tartunnan saaneista viisi on lääkäreitä.

Kantabaari tartuntapaikkana?

Italiassa tartunnan saaneita yhdistävät viranomaisten mukaan esimerkiksi sama kantabaari tai sama tuttavapiiri. Joidenkin medioiden mukaan tartuntojen levittäjäksi epäillään miestä, joka oli helmikuun alkupuolella syönyt illallista Kiinasta hiljattain palanneen tuttavansa kanssa.

Pohjois-Italiassa sijaitsevan Codognon kaupungin kadut ovat tyhjentyneet koronaviruksen vuoksi. KUVA: MATTEO CORNER / EPA

Italian pääministeri Giuseppe Conte pyrki rauhoittamaan kansalaisia toteamalla tilanteen olevan hallinnassa. Conte myös vakuutti viranomaisten huolehtivan tiukoista varotoimista.

Kiinan Wuhanista joulukuun lopulla leviämään lähtenyt uusi koronavirus on todennetusti levinnyt jo lähes 30 maahan. Kiinan ulkopuolella tartuntoja kerrotaan olevan yhteensä yli tuhat.

Tartunta- ja kuolemantapauksista ylivoimaisesti suurin osa on raportoitu Kiinasta Hubein maakunnasta.

Etelä-Koreassa yli 400 tartuntaa

Etelä-Koreassa todettujen koronavirustartuntojen määrä on singahtanut ylöspäin. Maa on lauantaina kertonut 229 uudesta tartunnasta, mikä nostaa tapausten määrän 433:een. Tautiin on toistaiseksi kuollut Etelä-Koreassa kaksi ihmistä.

Monet uusista tartunnoista on todettu sairaalassa, jossa hoidetaan mielenterveysongelmaisia. Kumpikin kuolleista oli sairaalassa hoidossa.

Tartunnan saaneiden joukossa on myös yksi työntekijä Samsung Electronicsin tehtaalta Gumista, noin 200 kilometrin päässä pääkaupungista Soulista. Yritys sanoi, että se keskeyttää tehtaan toiminnan maanantaihin asti.

Uutta koronavirusta on tavattu Etelä-Koreaa enemmän vain Kiinassa sekä Japanissa eristetyllä Diamond Princess -risteilyaluksella. Alukselta on löytynyt yli 600 tartuntatapausta. Kahden ihmisen on kerrottu kuolleen viruksen seurauksena.

Aluksella oli alun perin 3 700 matkustajaa ja miehistön jäsentä, mutta tartunnan saaneita on siirretty muualle hoitoon. Tällä viikolla satoja terveiksi todettuja matkustajia on päästetty pois.

Tänään laivalta oli poistumassa satakunta sellaista matkustajaa, jotka ovat olleet läheisessä kosketuksessa covid-19-tartunnan saaneisiin. Heidät on määrä siirtää kahden viikon karanteeniin Tokion lähelle.

Aluksella on edelleen satoja henkilökuntaan kuuluvia. Myös heidät aiotaan panna kahdeksi viikoksi karanteeniin, koska moni heistä joutui pitämään eristyksen aikana laivan toimintoja yllä eikä näin voinut olla eristyksissä.

Diamond Princess eristettiin helmikuun alkupuolella, kun se saapui Japaniin.

Kiinassa kuollut jo lähes 2 350 ihmistä

Varhain lauantaina Kiinassa koronavirukseen kuolleiden määrän kerrottiin jälleen nousseen yli sadalla. Virukseen aiheuttamaan tautiin on nyt kuollut yhteensä yli 2  350 ihmistä, maan terveysviranomaiset kertoivat.

Uusien tartuntojen määrä sen sijaan väheni edelleen. Koko maassa kerrottiin todetun perjantain jälkeen noin 400 uutta tartuntaa. Perjantaina uusia tartuntoja kerrottiin olevan lähes 900. Yhteensä koronavirustartunnan on saanut Kiinassa tähän mennessä lähes 76  000 ihmistä.

Otsikkoa korjattu 22.2. kello 17.53. Italialaiskaupunkeja ei ole eristetty vaan julkisia tiloja on suljettu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Juuri nyt viettäisin aikaa omien vanhuksien kanssa kun se vielä on mahdollista. Syksyllä sitten muistellaan näitä aikoja ja sytytellään kynttilöitä menehtyneiden muistoksi.

Tulee kova vuosi. Koettakaa jaksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs kovaa siinä on jos Suomen vanhusten"hoidon" kestävyysvaje tulee kuntoon koronaviruksen avustamana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisin tietää suunnitelman, miten Suomi aikoo hoitaa tuhannet keuhkokuumepotilaat kun jo nyt hoitajapula ja jonot?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevat tarjoamaan kotihoitoa. Käyvät sitten keräämässä raadot pois kun on aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virus näyttää löytävän keinoja millä se leviää ympäri palloa. Koreassa virus levisi hölmön henkilön kautta joka ei välittänyt vaikka oli kuumeinen. Italiassa ehkä terve ihminen levitti virusta. Mikähän on Suomen heikkous joka mahdollistaa viruksen leviämisen. Hölmöjä täällä ainakin riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen heikkous on välinpitämättömyys. Wuhanistahan tuli Suomeen ihmisiä ilman mitään karanteeneja. Toisaalta pakolaiskeskuksiakin saatiin nopeasti pystyyn aikanaan. Jospa saatas kenttäsairaaloitakin tähän hätään. Mutta mistä hoitajat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos se tulee, se tulee. Toivoa sopii että todellinen kuolleisuus on reilusti alle 2% tai muuten eläkepommi purkaantuu ihan itsestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kuolee joka talvi influenssaan tuhat ihmistä ja joka päivä maailmalla kuolee 6400 malariaan. Että silleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kauppahallin rössypottumyymälä on nyt poissa kuvioista remontin ajan. Mistä rössypottuja saa Oulussa juuri nyt? Lähetän sukulaiselle Amerikkaan heti, kun saan hankituksi pari litraa rössypottuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikansa kun tautia salaillaan ja sitten kun se tulee ilmi niin on myöhäistä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida edelleenkään THL:n ja hallituksen mielestä koskea Suomea, vaikka tiedetään, että tarttuu aerosolitartuntana (kymmenien tai satojen metrien päässä hengitysilman mukana), on oireeton ensimmäiset 1-3 viikkoa ja tarttuu eteenpäin aktiivisimmin 3-5 päivää tartunnasta (siis oireettomana). Kaikki tuo on todistettu tuoreilla ja ei-enää-niin-tuoreilla todisteilla.

Emme tarvitse tietojen pimitystä ja peittelyä yhtään sen enempää kuin paniikkiakaan. Siitä vasta paniikki seuraakin, kun pandemia rysähtää Suomeen kuin Wuhaniin ja asiantuntijat pyörittelevät silmiään: e-eihän me t-tätä osattu o-o-odottaa. Väärin, Youtubekin on täynnä koronavideoita jo kuukauden ajalta, joihin on hyvin tallentunut se, että tietoa kyllä oli. Jostain syystä se ei vain kantautunut asiantuntijoiden korviin.

THL voisi alkaa jo valmistella koronan saapumista Suomeen ja antaa esimerkiksi ohjeita ja suosituksia etätyön tekemisestä. Nyt jos koskaan kannattaa tietokone kuskata töistä kotiin, niiden jotka sellaista työtä tekevät. Säästyy rahaa, aikaa, hermoja ja hiilijalankajälkeäkin kun ei tarvitse joka päivä tuntia-paria körötellä töihin ja töistä kotiin. Systeemit kannattaisi suunnitella, rakentaa ja ylösajaa nyt eikä kuukauden päästä, kun korona jo riehuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän meidän hallitus nyt yhden flunssan takia rupia toimiin, kun pitää haalia maailmalta "alaikäisiä" hoidettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätä pensaaseen vaan, ettei vain mitään satu...

Vai pitäisikö sittenkin elää ihan vaan normaalia elämää, kuten yli 6 miljardia muuta maapallon ihmistä tällä hetkellä tekevät.

Peskää kädet, älkää yskikö tai aivastelko toisia päin ja olkaa muutenkin huolellisia hygienian suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meneekö tämä mahdottomuuksiin, ymmärrän hyvin isojen tapahtumien peruuttamiset, mutta yksilön kannalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla – OYS:n yhteispäivystyksessä 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
69
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
43
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image