Ulkomaat

Pohjois-Irlannissa pelätään uusia vä­ki­val­tai­suuk­sia toi­mit­ta­ja­sur­man jälkeen – puo­lue­joh­ta­jat vetoavat rauhan puolesta

Surma tapahti Londonderryn kaupungissa Pohjois-Irlannissa. KUVA: JOE BOLAND / NORTH WEST NEWSPIX / EPA
Ulkomaat 19.4.2019 16:01 | Päivitetty 19.4.2019 16:03
STT

Pohjois-Irlannissa poliittiset johtajat vetoavat ihmisiin, jotta eilinen toimittajasurma ei johtaisi uusiin väkivaltaisuuksiin. Johtajien mukaan kyseessä oli hyökkäys Pohjois-Irlannin rauhanprosessia vastaan.

–  Nyt on aika pitää päät kylmänä, puoluejohtajat sanoivat yhteisessä vetoomuksessaan, jonka muun muassa Belfast Telegraph on julkaissut.

29-vuotias toimittaja Lyra McKee ammuttiin tasavaltalaisten mellakan yhteydessä Londonderryn kaupungissa myöhään eilen.

Ampuja ei ilmeisesti tähdännyt nimenomaan toimittajaan. Silminnäkijöiden mukaan tasavaltalaiset mellakoitsijat ja poliisi ottivat yhteen, kun mies avasi tulen summittaisesti poliiseja ja poliisiautoja kohti.

McKee seisoi poliisiauton vieressä. Hän haavoittui vakavasti ja kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Belfast Telegraph -lehden toimittaja Leona O'Neill kertoi seisseensä naisen vieressä, kun tämä ammuttiin.

–  Soitin ambulanssin, mutta poliisi otti hänet autoonsa ja vei sairaalaan, missä hän kuoli. Hän oli vain 29-vuotias, O'Neill kirjoitti Twitterissä.

"Kirkas valo on sammutettu"

Britannian hallitus, Euroopan komissio sekä Britannian ja Irlannin journalistiliitto NUJ ovat tuominneet veriteon.

–  Tuomitsemme tällaisen väkivallan, ja olemme varmoja, että Britannian viranomaiset selvittävät tarkkaan, mikä tähän traagiseen tapahtumaan johti, Euroopan komissio lausui.

Britannian pääministeri Theresa May kuvaili tapahtunutta järkyttäväksi ja järjettömäksi.

–  Lyra McKee oli journalisti, joka kuoli tehdessään urheasti työtään, May kirjoitti Twitterissä.

Britannian ja Irlannin journalistiliiton NUJ:n mukaan McKee oli Pohjois-Irlannin lupaavimpia journalisteja.

–  Kirkas valo on sammutettu, ja meidät on syösty pimeyteen. Journalistisen uransa lisäksi Lyralla oli lupaava tulevaisuus kirjailijana. Verrattain lyhyen uransa aikana hän sai tunnustusta lahjakkaana ja älykkäänä toimittajana, liiton pääsihteeri Michelle Stanistreet sanoi.

Poliisi: Tasavaltalaiset aikoivat iskeä pääsiäisenä

Londonderryssä puhkesi mellakoita eilen illalla sen jälkeen, kun poliisi oli ratsannut asuntoja Cregganin alueella. Poliisin mukaan pitkäperjantain 1998 rauhansopimusta vastustavat tasavaltalaiset suunnittelivat väkivaltaisia iskuja Londonderryssa pääsiäispyhien aikana, ja poliisi etsi asunnoista aseita.

Poliisi tutkii toimittajan kuolemaa terroritekona ja epäilee murhasta Uusi IRA -nimistä tasavaltalaisryhmää. Ryhmän nimi on viittaus puolisotilaalliseen Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:han, joka lopetti aseellisen toimintansa vuonna 2005.

Uuden IRA:n epäillään olleen myös Londonderryssa tammikuussa räjähtäneen pommin takana. Isku ei vaatinut uhreja.

–  Uskon, että tämä oli ennalta suunniteltua. He halusivat väkivaltaa, he halusivat hyökätä poliisin kimppuun, Mark Hamilton Pohjois-Irlannin poliisista sanoi eilisillan tapahtumista BBC:lle.

Puoluejohtaja varoitti palaamasta menneeseen

Vuoden 1998 rauhansopimus lopetti suurimmalta osin kolme vuosikymmentä kestäneet väkivaltaisuudet katolilaisten ja protestanttien – tasavaltalaisten ja unionistien – välillä. Sopimusta edeltäneissä iskuissa ja vastaiskuissa sai vuosina 1968–98 surmansa yli 3  500 ihmistä.

–  Ne, jotka toivat kaduillemme aseita 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla, olivat väärässä. Se on yhtä väärin vuonna 2019. Kukaan ei halua palata menneeseen, pohjoisirlantilaisen unionistipuolue DUP:n johtaja Arlene Foster tviittasi.

Viime aikoina väkivaltaisuudet ovat jälleen lisääntyneet Pohjois-Irlannissa, kun brexit on kuumentanut keskustelua alueen asemasta. Enemmistö pohjoisirlantilaisista vastusti brexitiä vuoden 2016 kansanäänestyksessä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Toivottavasti brexit -intoilijat alkavat tajuamaan, kuinka kova brexit EU:sta sotii Pohjois-Irlannin rauhansopimusta vastaan. Jos raja menee siellä kiinni, niin pommit alkaa taas räjähdellä. Britit osaavat hyvin tämän tyrimisen taidon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hyvältä näytä. Jos poliittinen kehitys jatkuu samankaltaisena, palataan ajassa vuosikymmeniä taaksepäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

85
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image