Ulkomaat

Perustuslaki suojaisi Turkissa tuomittua suo­ma­lais­toi­mit­ta­jaa, jos hän saapuisi Suomeen

Turkissa on osoitettu mieltä toimittajien oikeudenkäyntejä vastaan. Kesällä 2016 turkkilaislehti Ozgur Gundemin toimittajille osoitettiin tukea, kun heitä vastaan nostettiin syytteet terrorismin edistämisestä. KUVA: SEDAT SUNA
Ulkomaat 12.10.2017 10:11 | Päivitetty 12.10.2017 14:24
Markku Uhari

"Rangaistuksen suorittamista varten ei Suomen kansalaista luovutettaisi missään oloissa mihinkään", vahvistaa oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen.

Suomen valtio ei luovuttaisi suomalaista toimittajaa Ayla Albayrakia istumaan vankeusrangaistustaan Turkkiin, jos Albayrak päättäisi matkustaa Suomeen.

Näin vahvistaa oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen Lännen Medialle. Korhosen mukaan Suomen kansalaisen voi luovuttaa ainoastaan Euroopan unionin valtioon tai Pohjoismaihin, ja silloinkin luovutus voidaan tehdä ainoastaan oikeudenkäyntiä varten.

- Rangaistuksen suorittamista varten ei Suomen kansalaista luovutettaisi missään oloissa mihinkään, sanoo Korhonen.

Päätös lukee Suomen perustuslaissa. Perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei saa luovuttaa tai siirtää toiseen maahan vastoin tämän tahtoaan.

Suomen kansalainen voi myös valita, suorittaako hän rangaistuksensa Suomessa silloin, jos hänet tuomitaan toisessa EU-maassa tai Pohjoismaassa. Tämä perustuu Korhosen mukaan Euroopan unionin säännöstöön.

Tuomittiin "terroristisesta propagandasta"

Wall Street Journal -lehden (WSJ) toimittaja Albayrak tuomittiin tällä viikolla Turkissa kahden vuoden ja kuukauden mittaiseen rangaistukseen "terroristisen propagandan" levittämisestä.

Albayrak oli WSJ:n mukaan Yhdysvalloissa silloin, kun hänen tuomionsa julistettiin. Albayrakilla on Suomen ja Turkin kansalaisuus.

- Asia on Turkin ja Yhdysvaltojen välinen, toteaa Korhonen.

Suomen ulkoministeriö on kuitenkin ollut tietoinen Albayrakia kohtaan nostetuista syytteistä ja tuomiosta, ja asiaa hoitaa ministeriön mukaan Ankarassa sijaitseva suurlähetystö.

Senaattorilta tukea

Albayrak on vuosien saatossa tehnyt Suomessa juttuja muun muassa Ylelle ja Helsingin Sanomille. Hän kertoi WSJ:n jutussa aikovansa valittaa saamastaan tuomiosta.

WSJ:n päätoimittaja on pitänyt Albayrakin tuomiota täysin perusteettomana.

Keskiviikkona Yhdysvaltain senaattori ja entinen presidenttiehdokas John McCain tuomitsi Albayrakille annetun tuomion.

- Todellinen syy Albayrakin tuomiolle oli, että hänellä oli rohkeutta ja taitoa raportoida objektiivisesti Turkin ja sen alueiden monista poliittisista näkökulmista, McCain kirjoitti.

Myös Suomen Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Ilkka Nousiainen tuomitsi tuomion Lännen Median haastattelussa (11.10.).

Turkissa on viime vuosina ollut lukuisia oikeudenkäyntejä toimittajia kohtaan, ja maan toimet lehdistönvapauden rajoittamiseksi on tuomittu laajalti. Tänä syksynä asian on nostanut esiin muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Korjattu 12.10. kl 13.30: Korhosen sitaatin sanamuoto korjattu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Niin ne on ihmisoikeudet unohdettu... niin Turkissa kuin Espanjan keskushallinnossa Madridissakin. Turkki alkaa tässä hissukseen täyttää EU kelpoisuuden ehdot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi luovuttaa jenkkeihin jos ne vaan pyytää eli käskevät eikös näin ole käynytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei perustuslakia voi loukata niin systemaattisesti, ellei tunne sitä. Tämän hallituksen aikana perustuslaki ei suojaa ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa toimittajat ovat vahvasti vasemmistolaisia. Jotta ihmiset uskoisivat valtamediaan enemmän, pitäisi toimittajiksi ryhtyä vahvan oikeistolaisen arvomaailman omaavia henkilöitä. Yleensä nämä ihmiset eivät vain ole kiinnostuneet journalismista ja kouluttautuvat esimerkiksi yksityissektorille tekniikan pariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas aika rankka yleistys sinulta. Lyyletko ihan tosissasi, että esim. Nykypäivän ja Aamulehden toimittajat ovat vahvasti vasemmistolaisia? Kannattaisi sinunkin pikkuisen löysätä ruuvia jos se on vielä mahdillista. Pelkään kyllä, että kohdallasi jengat ovat jo menneet pilalle että löysääminen ei enää onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sirola opisto ja hesarin "toimittajakoulu", siinäpä kaksi oivaa "instituutiota" toimittaja planttujen opastamiseksi vasemmistolaisen ja oikeistopropagandan tuotantoon. Nykyään koulutus annetaan kuitenkin pääasiassa amiksissa ja yliopiston viestintälinjoilla. Edelleen tärkein ohje on ikiaikainen " Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt". Mutta muuten, eläköön sanan ja ilmaisun vapaus!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinäkin ajatusrakennelma. Tutustuisit toimittajalta vaadittavaan koulutukseen ja työnäytteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihotaanhan Suomessakin toimittajia. Vainoaminen alkaa jo opiskelua-aikana, eikä ole asiaa valtamedioihin töihin.Jos on esittänyt "vääriä" mileipiteitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tuossa kyse vainoamisesta, vai ainoastaan ammattitaidon puutteesta? Ja toisaalta, jos sitoutumattomassa demokratiaa kannattavassa tiedotusvälineessä ei ole sijaa harhojen vallassa elävälle valeuutistoimittajalle, niin mitä vainoamista se on. Eihän kukaan demokratiaa kannattava järjellinen toimittaja hae töihin tai tee juttuja Iljan VM-julkaisuun. vai tekeekö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen VM- julkaisu? Vauhdinmaailma(ko)?
Otapa asioista hiukan selvää, ennen kuin alat lässyttämään potaskaa.
Huh huh teitä tietämättömiä ja silti pitää tulla pätemään ja nolaamaan itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä jos on vielä ihmisiä jotka vielä haluavat matkustaa Turkkiin lomalle. Sinne matkustaminen kun tukee vallalla olevaa hallintoa ja Turkin nykyhallinnossa ei ole mitään tukemisen arvoista.

Valtion on turha mitään matkustuskieltoja päättää, mutta me kansalaiset voimme sen tehdä omalta taholta. Jos seuraava loma olisikin johonkin vähemmän ongelmalliseen maahan kuin Turkkiin tai Espanjaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin matkustan tästä edeskin turkkiin lomalle. En tue Turkin hallintoa, vaan paikallisia yrittäjiä, jotka ovat joutuneet ahdinkoon Turkin presidentin toilailujen takia:(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli matkustaessa turkkiin tuet juurikin diktaattorin hallintoa, voi pyhä yksinkertaisuus teitä vietävissä olevia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei minullakaan mitään tavallisia turkkilaisia vastaan...paitsi että ovat äänestäneet tämän islamistipresidentin valtaan...ovat vastuussa edustajansa tekemisistä ja enemmistö hyväksyy ne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa vaan Suomeen. Täkäläiset viranomaiset ovat yhtä luotettavia kuin turkkilaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maassa maan tavalla. Kyllähän tämä olisi pitänyt tietää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

116
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
46
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
39
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
33
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
31
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Olen paremmin köyhästä, henkilökohtaisen konkurssin kokeneesta perheestä jossa ei paljon rahalla rellestetty. Otin opiks... Lue lisää...
Olen erimieltä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image