Ulkomaat

Pekingin pai­kal­lis­hal­lin­to antaa suo­ma­lais­ryh­mäl­le harvinaisen luvan mittausaseman rakentamiseen

Ulkomaat 4.7.2017 4:17 | Päivitetty 4.7.2017 4:28
STT

Pekingin saasteilmaa maistelee pian suomalainen mittausasema, sillä Helsingin yliopisto ja Pekingin kemianteknologian yliopisto (BUCT) ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen aseman rakentamisesta.

Luvat ja rahoitus ovat järjestyneet ilmakehän tutkimiseen erikoistuneen akatemiaprofessorin Markku Kulmalan tutkimusryhmälle kiinalaisen yhteistyöyliopiston ja Pekingin paikallishallinnon avulla.

Kulmala kertoi toukokuussa STT:n haastattelussa, että ilmansaasteita seulovan mittausaseman on tarkoitus tuottaa aiempaa tarkempaa tietoa saastecocktailin sisällöstä. Kulmalan mukaan uusi mittausasema seuraisi paikan päällä noin tuhatta eri ainetta, kun nykyään jäljitetään 10-20:tä ainetta.

Harvinaista hankkeessa on se, että Helsingin yliopistolla on nyt vapaat kädet rakentaa asema BUCT:n kampukselle Pekingin länsiosaan. Tutkimuskoordinaattori Joni Kujansuun mukaan yhtenä syynä tähän ovat BUCT:n rehtorin hyvät suhteet Pekingin paikallishallintoon.

Kujansuu kertoo tutkimusryhmän tavoitelleen jo pitkään pääsyä tekemään mittauksia Pekingiin. Pääkaupungissa luvan saaminen tutkimustyöhön on kuitenkin vaikeaa.

- Keskushallinto on ollut huomattavasti herkempi ja varovaisempi siihen, miten ulkomaiset tahot voivat täällä toimia ja kerätä tietoa.

Sään ja saasteiden yhteys esiin

Kujansuu kertoo, että Kulmalan ryhmän Nanjingissa Shanghain lähellä tekemissä mittauksissa on havaittu ilmiöitä, joita muut ryhmät eivät ole mitanneet. Hän selittää, että jatkuvien mittausten avulla on ymmärretty aiempaa paremmin ilmakehän rajakerrosta, joka estää maan pinnasta tulevien kemiallisten yhdisteiden siirtymisen ylempiin ilmakehiin.

- Rajapinnan korkeus vaihtelee säätilan mukaan ja me olemme huomanneet, että nämä erilaiset kemialliset yhdisteet ja niiden yhdistelmät vaikuttavat rajakerroksen korkeuteen. Samalla se vaikuttaa vallitsevaan säätilaan, Kujansuu kertoo.

- Kiinassa sään ennustaminen on ollut hyvin heikkoa, koska saastekomponentti ei ole ollut mukana. Me olemme kyenneet osoittamaan, millaiset prosessit aiheuttavat esimerkiksi sadetta tai sateiden siirtymistä.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti mittausasemien rakentaminen voidaan pian tuotteistaa, niin että siitä syntyy vientiä ja tuotekehitystä suomalaisessa omistuksessa olevien ja Suomessa toimivien yritysten toimesta. Pelkkä rakentelu yliopistojen kampuksille saattaa merkitä tietotaidon valumista ulkomaille. Kiinalaiset ovat hyviä kopioimaan ja kehittämään tuotteita ja liiketoimintaa edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image