Ulkomaat

Pekingin pai­kal­lis­hal­lin­to antaa suo­ma­lais­ryh­mäl­le harvinaisen luvan mittausaseman rakentamiseen

Ulkomaat 4.7.2017 4:17 | Päivitetty 4.7.2017 4:28
STT

Pekingin saasteilmaa maistelee pian suomalainen mittausasema, sillä Helsingin yliopisto ja Pekingin kemianteknologian yliopisto (BUCT) ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen aseman rakentamisesta.

Luvat ja rahoitus ovat järjestyneet ilmakehän tutkimiseen erikoistuneen akatemiaprofessorin Markku Kulmalan tutkimusryhmälle kiinalaisen yhteistyöyliopiston ja Pekingin paikallishallinnon avulla.

Kulmala kertoi toukokuussa STT:n haastattelussa, että ilmansaasteita seulovan mittausaseman on tarkoitus tuottaa aiempaa tarkempaa tietoa saastecocktailin sisällöstä. Kulmalan mukaan uusi mittausasema seuraisi paikan päällä noin tuhatta eri ainetta, kun nykyään jäljitetään 10-20:tä ainetta.

Harvinaista hankkeessa on se, että Helsingin yliopistolla on nyt vapaat kädet rakentaa asema BUCT:n kampukselle Pekingin länsiosaan. Tutkimuskoordinaattori Joni Kujansuun mukaan yhtenä syynä tähän ovat BUCT:n rehtorin hyvät suhteet Pekingin paikallishallintoon.

Kujansuu kertoo tutkimusryhmän tavoitelleen jo pitkään pääsyä tekemään mittauksia Pekingiin. Pääkaupungissa luvan saaminen tutkimustyöhön on kuitenkin vaikeaa.

- Keskushallinto on ollut huomattavasti herkempi ja varovaisempi siihen, miten ulkomaiset tahot voivat täällä toimia ja kerätä tietoa.

Sään ja saasteiden yhteys esiin

Kujansuu kertoo, että Kulmalan ryhmän Nanjingissa Shanghain lähellä tekemissä mittauksissa on havaittu ilmiöitä, joita muut ryhmät eivät ole mitanneet. Hän selittää, että jatkuvien mittausten avulla on ymmärretty aiempaa paremmin ilmakehän rajakerrosta, joka estää maan pinnasta tulevien kemiallisten yhdisteiden siirtymisen ylempiin ilmakehiin.

- Rajapinnan korkeus vaihtelee säätilan mukaan ja me olemme huomanneet, että nämä erilaiset kemialliset yhdisteet ja niiden yhdistelmät vaikuttavat rajakerroksen korkeuteen. Samalla se vaikuttaa vallitsevaan säätilaan, Kujansuu kertoo.

- Kiinassa sään ennustaminen on ollut hyvin heikkoa, koska saastekomponentti ei ole ollut mukana. Me olemme kyenneet osoittamaan, millaiset prosessit aiheuttavat esimerkiksi sadetta tai sateiden siirtymistä.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti mittausasemien rakentaminen voidaan pian tuotteistaa, niin että siitä syntyy vientiä ja tuotekehitystä suomalaisessa omistuksessa olevien ja Suomessa toimivien yritysten toimesta. Pelkkä rakentelu yliopistojen kampuksille saattaa merkitä tietotaidon valumista ulkomaille. Kiinalaiset ovat hyviä kopioimaan ja kehittämään tuotteita ja liiketoimintaa edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

100
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
65
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
40
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
40
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
25
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
22
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
21
Voimakas aalto kaatoi moottoriveneen Oulujoella – sivulliset pelastivat veneessä matkustaneet viisi ihmistä ja koiran

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Tänään on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Huomenna on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Hakkaraisesta on sivistys kaukana. Tai sitten ymmärrämme eri lailla sanan sivistys. Sivistystä ei ole myöskään se, että ... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image