Ulkomaat

Parlamentti äänestää illalla komission pu­heen­joh­ta­jas­ta – von der Leyen hakee tukea vi­her­va­sem­mis­tos­ta, mikä ärsyttää omia

EU-maiden huippukokous nosti von der Leyenin ehdolle komission johtoon kuun alussa. KUVA: PATRICK SEEGER
Ulkomaat 16.7.2019 16:55
Visa Noronen

Keskustaoikeiston EPP-ryhmää edustavan von der Leyenin on kokoomusmepin mukaan "pitänyt ryhtyä poliittiseen tanssiin, jossa jokaiselle pitää antaa joululahjoja".

Euroopan komission puheenjohtajaksi ehdolla oleva, keskustaoikeiston EPP-ryhmään edustava Ursula von der Leyen haki tänään tukea valinnalleen Euroopan parlamentin vihreistä ja vasemmistosta.

Euroopan parlamentti äänestää tänään klo 19 Suomen aikaa komission uudesta puheenjohtajasta.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö oli yllättynyt von der Leyenin aamuisesta puheesta Euroopan parlamentissa.

– Me emme odottaneet, että hän näin myönteisesti puhui meidän suuntaamme, kun hän tänään puhui, Niinistö sanoi.

– Jotain tässä viikossa on tapahtunut. Ehkä hän on havainnut sen, että se näyttää pahalta, jos hän saa niukan enemmistön jopa laitaoikeiston oikeistopopulistien tuella. Tämän päivän esiintyminen oli huomattavasti aiempia parempi.

– Hän puhui hyvin tasa-arvosta ja naisten oikeuksista komissiossa. Hän oli huomattavasti tiukempi Unkarin ja oikeusvaltion puolustamisen suhteen kuin viime viikolla.

Vihreät vastaan mutta vailla ryhmäkuria

Niinistö on silti edelleen äänestämässä von der Leyeniä vastaan.

– Ilmastopolitiikassa hän oli mielestämme heikoin. Ne lupaukset, että päästövähennystavoitteita vuodelle 2030 nostetaan, jäivät aika ympäripyöreiksi muotoilultaan.

Euroopan parlamentin vihreät ovat aiemmin päättäneet äänestää von der Leyenin nimitystä vastaan, mutta kanta ei sido ryhmän europarlamentaarikoita.

Esimerkiksi ryhmään kuuluvat Skotlannin kansallismielisen SNP-puolueen edustajat ovat ilmoittaneet äänestävänsä von der Leyenin puolesta. Heille on tärkeintä, että von der Leyen on ilmoittanut Britannian voivan saada hänen puolestaan jatkoaikaa EU-jäsenyydelleen, jos maa sitä myöhemmin tänä vuonna toivoo.

"Hän on parantanut juoksuaan huomattavasti"

Vihreiden lisäksi monet sosialidemokraatit aikovat äänestää von der Leyeniä vastaan. Liberaaliryhmä, johon Keskusta ja RKP kuuluvat, on laittanut ehtoja von der Leyenin puolesta äänestämiselle.

Sosialidemokraattien europarlamentaarikko Eero Heinäluoma aikoo äänestää von der Leyenin puolesta.

– Hänellä oli huono startti, mutta hän on parantanut juoksuaan huomattavasti. Hän tuli paljon vastaan niitä toiveita, mitä minulla ja meidän ryhmällämme on.

Heinäluoman mukaan von der Leyen on noteerannut kymmenkunta sosialidemokraattisen ryhmän toivetta.

– Minulle näistä tärkeimpiä ovat oikeusvaltioasia, työntekijöiden suojelu ja minimipalkka sekä suuryritysten verokeinotteluun puuttuminen, luettelee Heinäluoma.

Ei enää riittävän konservatiivinen?

Von der Leyenin esiintymiset viime hetkillä eivät ole miellyttäneet kaikkia.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kertoi etukäteen äänestävänsä von der Leyenin puolesta – mutta pitkin hampain.

Sarvamaa arvostelee kärkiehdokasmenettelyn ohittamista komission puheenjohtajan valinnassa.

– Kärkiehdokasmenettely on ainoa tapa mennä eteenpäin demokratian lisäämisessä, mutta tämän menettelyn ohittaminen ei ole von der Leyenin vika.

Von der Leyenin viime aikojen puheet ärsyttävät Sarvamaata.

– Hänen on pitänyt ryhtyä poliittiseen tanssiin, jossa jokaiselle pitää antaa joululahjoja. Olen huolissani, ovatko hänen talouspoliittiset linjansa enää tarpeeksi konservatiivisia.

Von der Leyenin uusimmat ilmastopolitiikan puheet ovat myös särähtäneet korvaan.

– 55 prosentin päästöraja vuodelle 2030 ei perustu faktoihin vaan se on vain poliittista kilpalaulantaa.

MAINOS

Kommentoi

Saadaankohan EU:n puitteissa vahvennettua sivistyneisyyden sopimisen kulttuuria vai rappioidutaanko kaikki kaikkia vastaan ''heti mulle kaikki mitä minä haluan äänestyssotiin'' kehittymättömien maiden ja valtioiden tapaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerätään köyhiltä ja jaetaan rikkaille on ainoa oikea jako peruste joka tuo tuloksia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutinen oli asiaa. On todella jännittävää nähdä myöhemmin illalla, miten äänestyksessä käy. Ehdokas on Saksan liittokanslerin oma ehdokas. Voi olla, että, Ranskan kanssa on tehty etukäteen jotain sopimuksia. Se ei riitä ratkaisun saamiseksi. Ehdokkaan on saatava aidosti kannatusta äänestyksessä, joka tietääkseni on salainen. (Onko näin?)

Minua rohkaisi Eero Heinäluoman antama kannatus, koska minulla ei ole mitään ehdokasta vastaan. Hän on ollut Saksan puolustusministeri. Uusi tehtävä on niin erilainen, että vanhoja ei pitäisi muistella ts. hänen mahdollisti tekmiään virheitä aikaisemmin elämässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persuilla on nyt vaikea paikka. Ollako selällään vai päällään kun oikeat edustajat tekevät työtään ja äänestävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin vaikea paikka? Äänestävät vastaan. Mikä siitä tekee vaikean paikan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

70
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
50
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
44
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
19
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
18
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
17
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image