Ulkomaat

Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta

Order! Britannian parlamentin alahuoneen puhemiehellä John Bercowlla on jälleen edessään hikinen iltapuhde kun alahuone väittelee ja äänestää brexit-sopimuksesta. KUVA: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT
Ulkomaat 22.10.2019 21:43 | Päivitetty 22.10.2019 22:15
Ilkka Timonen, Ida Kannisto

Britannian pääministerin Boris Johnson voitti ensimmäisen äänestyksen brittiparlamentissa, mutta hävisi jälkimmäisen.

Brexit käväisi myöhään tiistai-iltana lähempänä toteutumista kuin kertaakaan aikaisemmin. Brittiparlamentti kävi tiistaina kaksi ratkaisevaa äänestystä. Niitä edeltänyt kiivas keskustelu vaati ajoittain tuttuja Order!-huutoja.

Ensimmäinen äänestys oli hetkellinen voitto Britannian pääministerille Boris Johnsonille. Sitten uusi äänestys palautti Johnsonin voiton tunnelmista maan pinnalle. Parlamentti ei suostunut pääministerin vaatimaan tiukkaan kolmen päivän käsittelyaikatauluun.

Illalla näytti siltä, että Britannia saattaa ajautua uusiin parlamenttivaaleihin.

Pika-aikataulu ei sopinut parlamentille

Tiistain äänestyksen oli tarkoitus selvittää, voiko Johnson täyttää lupauksensa johdattaa Britannia ulos EU:sta ensi viikolla.

Ensin parlamentti äänesti brexit-lakipaketista, jolla erosopimus voidaan saattaa voimaan. Lakiesitys julkaistiin maanantai-iltana.

Johnsonin ehdotus meni parlamentissa läpi äänin 329–299, mikä tarkoitti, että lakipaketti otetaan käsittelyyn.

Seuraavaksi luvassa oli äänestys tiukasta kolmen päivän aikataulusta, jonka raameissa kokonaisuus tulisi hyväksyä. Parlamentti kaatoi ehdotuksen äänin 308–322.

Johnson uhkasi vetää esityksen pois

Ennen äänestystä Johnson kovensi sanojaan ilmoittamalla, että mikäli parlamentti ei suostu käsittelemään erosopimusta koskevaa lakipakettia pika-aikataulussa, hän vetää koko lakiesityksen pois ja ajaa uusien vaalien järjestämistä ennen joulua.

Oppositio nimitti Johnsonin uhkausta "lapselliseksi kiristykseksi".

Eropäivä on 31. lokakuuta ja brexitin kohtalosta päättää pahasti jakaantunut parlamentti. Vielä on auki, milloin ja miten brexit tapahtuu ja jopa se, tapahtuuko eroa ollenkaan.

Johnson joutui viime viikolla vastentahtoisesti pyytämään EU:lta lisäaikaa brexitille. Tiistaina hänen tavoitteenaan oli viedä läpi lakipaketti, joka toteuttaisi hänen viime hetken erosopimuksensa.

"Yleisö ei halua enää viivytyksiä"

– Toivon että parlamentti tänään päättää ottaa kontrollin itselleen, Johnson sanoi ennen äänestystä.

Britit päättivät erota EU:sta kesäkuun 2016 kansanäänestyksessä, jonka keskeinen kasvo Johnson oli. Nyt runsaat kolme vuotta myöhemmin brexit-kriisi on saattanut Britannian puolue- ja perustuslaillisen järjestelmän katkeamisen partaalle.

– Yleisö ei halua enää lisää viivytyksiä, eivät myöskään Euroopan johtajat, enkä myöskään minä. Saattakaamme brexit valmiiksi 31. lokakuuta että voimme jatkaa eteenpäin.

Häviö jälkimmäisessä äänestyksessä romuttanee Johnsonin suunnitelmat erota EU:sta sopimuksen kanssa tai ilman 31. lokakuuta.

"Brexit on ajan ja energian tuhlausta"

Johnson joutui lauantaina lähettämään vastentahtoisesti viivästymispyynnön ilman allekirjoitusta Brysseliin.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi keskustelevansa brexit-viivästyksestä EU:n 27 jäsenmaan johtajan kanssa. Päätös asiasta tehtäisiin "tulevina päivinä".

– Sopimukseton brexit ei ole koskaan meidän päätöksemme, Tusk kertoi Euroopan parlamentille Strasbourgissa saaden osakseen suosionosoitukset.

Brysselin turhautumista kuvaa se, että EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että brexit on ajan ja energian tuhlausta ja että Euroopan parlamentti voisi vain hyväksyä Johnsonin brexit-sopimuksen brittiparlamentin jälkeen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos vain hyvin menee niin tässähän päästään kohta nauttimaan Brexit maljat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa ottaa maljat ennakkoon. Tästä nimittäin näyttää kehittyvän tosi pitkä "Via Dolorosa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisin sanoen brexit tulee varmuudella 31.10. Se että parlamentti ei hyväksynyt tiukkaa aikataulua, tarkoittaa vain sitä, että mennään perusaikataululla ja se riittää hyvin 31.10 asti. Siis onhan tuo massiivisesti suurempi asia, että brexit nyt siis virallisesti hyväksyttiin, entäkö se, että käsittelyä ei saatu pikana läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienosti päätelty!

Asiantuntemuksesi pitäisi saada käyttöön Ylen A-studiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän britit edes koskaan liittyneet osaksi EU:ta. Maksut, valuutta yms. eivät alkuunkaan kelvanneet. Brexit on vain muodollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täälläkin valehdeltiin Eu äänestyken alla silmät ja korvat täyteen ja valehdellaan edelleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska demokratiaan olennaisesti kuuluu monimutkaisten lakien runnominen läpi ilman yksityiskohtaista tarkastelua ja vaikutusten arviomista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa äänesti neuvoa antavassa (huom!) kansanäänestyksessä suunnilleen tasapelin...

Et taida ymmärtää demokratiasta paljoakaan, sillä Britanniassa pidettiin vuonna 2017 - siis kansanäänestyksen jälkeen - edelliset parlamenttivaalit. Silloinen pääministeri Theresa May ennenaikaisti vaalit saadakseen vahvemman mandaatin Brexit-neuvotteluihin. Parlamenttiedustajien valinnassa Brexit-kanta oli siis ratkaisevana. Eli jos vastusti Brexitiä ja tuli valituksi, niin on vain oikein säilyttää tämä vastustava mielipide myöhemminkin parlamentissa. Omien äänestäjien tahtoa PITÄÄ kunnioittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mutta miten kävi kevään EU-vaaleissa? Brexit-puolue nousi Britannian suurimmaksi puolueeksi ja se selittää samalla sen, miksi vasemmisto tässä ei sitten niin millään halua uusia vaaleja. Vasemmisto tietää sen, että jos vaalit pidettäisiin nyt, niin he saisivat niin älyttömän häviön, että haihtuisivatkohan olemassa olosta kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

59
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
18
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
15
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
13
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
12
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
11
Saksassa koronavirustapausten määrä laskenut neljä päivää – Yhdysvalloissa koronatartunnan sai eläintarhassa elävä tiikeri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

312 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image