Ulkomaat

Pariisissa Notre Damen tulipalo on ohi: päärakenteet ja kaksi kellotornia säästyivät liekeiltä – tämä palosta tiedetään

Paikalle kerääntyi järkyttyneitä ranskalaisia seuraamaan paloa.
Ulkomaat 16.4.2019 10:10
Anna Kilponen

Tulipalo saatiin hallintaan aamulla 4.30 Suomen aikaa. Paikalla ollut presidentti Macron lupaa kunnostaa rakennuksen ja aloittaa rahainkeruukampanjan. Ranskalaismiljonääri François-Henri Pinault lahjoitti 100 miljoona euroa Notre Damen korjaukseen.

Palomiehet sammuttivat Pariisin sydämessä roihunnutta Notre Damen kirkkoa lähes läpi yön. Palomiehet ilmoittivat paikallista aikaa 3.30 aamulla saaneensa palon hallintaan (Suomen aikaa kello 4.30), kertoo Le Parisien. Paloa oli sammuttamassa nelisensataa palomiestä.

Ranskan pääkaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvan Notre Damen tulipalo huomattiin maanantai-iltana hieman ennen kello 19 paikallista aikaa.

900 vuosisadan ajan Pariisia hallinneesta Notre Damesta ehdittiin pelastaa Pariisin pormestarin Anne Hidalgon mukaan useita arvokkaita taide-esineitä, joitakin niistä, kuten kuparipatsaita oli jo viety aiemmin turvaan korjaustöiden vuoksi. Suurin osa taideteoksista ja pyhäinjäännöksistä on onnistuttu pelastamaan.

Syyttäjävirasto tutkii palon syytä

Palon syttymissyy ei ole vielä selvillä. Alustavan arvion mukaan palo sai alkunsa kirkon kattorakenteista, josta se levisi ullakolle ja sieltä katon keskellä olevaan, rakennettuun torniin. Kirkossa tehtiin parhaillaan laajaa korjaustyötä. Ranskan syyttäjävirasto on jo aloittanut tutkinnan asiasta.

Kirkon laaja katto ja 93-metrinen torni romahtivat palossa. Päärakenteet ja turisteille tutut, kaksi länsipäätyä reunustavaa, suurta kellotornia säästyivät liekeiltä. Palossa ei ollut kuolonuhreja, mutta yksi palomiehistä on saanut pahoja vammoja sammutustöissä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen puolisonsa Brigitte Macron saapuivat illalla palopaikan viereen Notre Damen aukiolle. Palopaikalle saapui myös muun muassa pääministeri Edouard Philippe.

Presidentti perui suunnitellun puheensa palon vuoksi. Reutersin mukaan Macron piti puolen yön jälkeen puheen, jossa hän ilmoitti, että Notre Dame tullaan rakentamaan uudestaan ja lupasi järjestää varainkeruukampanjan.

Ranskalainen hyväntekeväisyysjärjestö Fondation du Patrimoine ilmoitti jo aloittavansa kansainvälisen rahainkeruukampanjan katedraalin uudelleenrakennustöihin. Uutistoimistojen mukaan ranskalainen miljonääri François-Henri Pinault on jo lahjoittanut 100 miljoona euroa Notre Damen korjaukseen.

Vuonna 1345 rakennettu Notre Damen katedraali on yksi suosituimmista turistikohteista maailmassa. Siellä vierailee vuosittain arviolta 13 miljoonaa turistia. Rakennus edustaa varhaisgoottilaista tyylisuuntaa.

Katedraali sijaitsee Pariisin keskustassa, Seine-joen Citén saarella.

MAINOS

Kommentoi

Notre Damen palo sai, syystäkin, paljon uutistilaa. Mutta jos lukee ulkomaisia uutisjuttuja, huomaa, että katedraali ei ole Ranskan ainoa kirkko, joka on kärsinyt vaurioita tänä vuonna.

Korjaustyö ei ole syttymissyy, joten joudumme odottelemaan palon syyn tutkintaa tietääksemme, mikä aiheutti tulipalon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallinen meininki että rahamiehetkin pistää euroja kasaan ! Siinäpä on Ranskan kansalla näytönpaikka kuinka katetraali kunnostetaan yhteistuumin kuntoon !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin kovin hyvä ainakaan,harmi sinänsä,urut on maailman ykkösluokkaa.Saattaa olla jopa parhaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä Oulussa moinen rotisko olisi jo saanut purkutuomion aiemmin ja viimeistään onnettomuuden jälkeen heti seuraavassa kokkouksessa. Saisi hivenen tiivistettyä kaupunnirakennetta ja jonku näyttävän maamerkin -
tervatowerin tai muun kamraatin tuommosen rotjakkeen tilalle, sekä kaivattuja työpaikkoja ja verotuloja. Menkää nyt ihmeessä kertomaan kaupungin ossaamisesta nuille ranskalaisille ja parriisilaisille meijän ossaamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa yrittää jankuttaa Merijalinrannan läpimädästä talosta, joka todennäköisesti puretaan.

Ja jonka tilalle tulee samannäköinen talo, eikä mikään tornitalo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervatoweri on se 22 kerroksinen hotelli jota suunnitellaan Vänmanninsaareen kirjaston viereen (siis eri kuin se Hallikaisen pikku rakennus). Onko mennyt uutisointi ohi? Kalevassakin siitä on silloin tällöin ollut juttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onni että palo on saatu kuriin. Siellä on käyty ja rakennus on niin kaunis ja historia huokuu siitä. Kaunis niinkuin koko Pariisin kaupunki, niin ihastuttava paikka !!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Opetusministeriö lopettaa perussuomalaisten nuorten avustuksen maksamisen – asia liittyy Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan
54
Iltalehti: Kansanedustaja Suna Kymäläinen saanut uusia velkomustuomioita, jätti pikavipit maksamatta
52
Arkkipiispa vastasi Päivi Räsäselle: "Kirkon sanoma kuuluu kaikille" – Eroa harkinnut Räsänen on päättänyt jatkaa kirkon jäsenenä
45
Päivi Räsäsen kommenttien jälkeen merkittävä piikki eroakirkosta.fi -sivun erotilastossa
34
Suomen Nato-optio ei ole enää entisellään verrattuna kolmen vuoden takaiseen – selvitystä tekemässä ollut ranskalainen asiantuntija muuttaisi vain yhden asian
33
Pakettiauto törmäsi liikenteenohjausvaunuun Pohjantiellä – turvatyynyt laukesivat, kuljettaja satutti otsaansa
33
Oulu haluaa liki 40 miljoonan euron lisäykset hallituksen esitykseen, tyytymätön ratarahoitukseen – kaupunki lähetti vetoomuksen ministeri Tuppuraiselle ja alueen kansanedustajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image