Ulkomaat

Pariisin iskuihin osallistunut sai 20 vuoden tuomio Belgiassa - odottaa seuraavaa oi­keu­den­käyn­tiä Ranskassa

Salah Abdeslam otettiin kiinni maaliskuussa 2016. Poliisi vartioi paikkaa, jossa hän oli pidätettynä. KUVA: STEPHANIE LECOCQ / EPA
Ulkomaat 23.4.2018 2:16 | Päivitetty 23.4.2018 15:33
STT

Pariisin terrori-iskujen ainoa eloonjäänyt pääepäilty Salah Abdeslam tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen maanantaina. Belgialainen oikeusistuin totesi hänetsyylliseksi terroristiseen murhanyritykseen.

Tuomio tuli toissa vuoden tapahtumista Belgian Brysselissä, jossa kolme poliisia haavoittui luodeista yrittäessään ottaa kiinni Abdeslamia ja tämän rikoskumppania Sofian Ayaria. Tulitaistelussa ammuttiin kymmeniä laukauksia ja siinä kuoli toinen Abdeslamin rikoskumppaneista.

Yksi iskussa haavoittuneista poliiseista kärsii ampumisen seurauksena esimerkiksi epileptisistä kohtauksista sekä näkö- ja tasapaino-ongelmista.

Abdeslam pidätettiin kolme päivää myöhemmin lähellä perheensä kotia Brysselin maahanmuuttajalähiössä Molenbeekissä. Muutamia päiviä hänen kiinniottonsa jälkeen terroristit iskivät Brysselin lentokentällä ja metrossa surmaten 32 ihmistä. Abdeslamilla epäillään olleen yhteyksiä myös Brysselin iskujen tekijöihin.

Abdeslam ei halunnut olla paikalla oikeudenkäynnissä

28-vuotias Abdeslam on Belgiassa syntynyt Ranskan kansalainen, jolla on marokkolaiset juuret. Myös Tunisian kansalainen Ayari, 24, tuomittiin 20 vuodeksi vankilaan maanantain oikeudenkäynnissä. Eurooppaan Kreikan kautta syksyn 2015 pakolaiskriisin aikana saapunut Ayari on tällä hetkellä vankilassa Belgiassa.

Syyttäjät olivat vaatineet Abdeslamille 20 vuoden vankeusrangaistusta. Selvästi pidemmän tuomion hän saattaa saada Ranskassa Pariisin terrori-iskuista, joissa kuoli 130 ihmistä vuonna 2015. Abdeslamin tiedetään toimineen ainakin kuljettajana iskusarjassa. Hänen tiedetään myös kantaneen räjähdevyötä, joka ei syystä tai toisesta lauennut. Abdeslamin veli Brahim osallistui myös iskuun ja räjäytti itsensä.

Abdeslam ei ollut paikan päällä oikeudessa kun tuomio luettiin, sillä hän on kieltäytynyt osallistumasta istuntoihin ensimmäisen päivän jälkeen. Mies odottaa Pariisin iskujen oikeudenkäyntiä vankilassa Ranskassa. Oikeudenkäynnin päivämäärä ei ole vielä varmistunut.

Belgian oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä Abdeslam luki muslimien uskontunnustuksen ja ilmoitti, ettei aio vastata kysymyksiin.

- En pelkää teitä, en pelkää liittolaisianne. Luotan Allahiin, minulla ei ole mitään lisättävää, Abdeslam sanoi.

Maanantaina oikeudessa luetun tuomiokirjelmän mukaan Abdeslam oli kirjoittanut äidilleen kirjeen, jossa hän sanoo toimineensa "Allahin opastamana ja valitsemana" ja sen vuoksi "taistelleensa kaikella voimallaan".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image