Ulkomaat

Pan­da­diplo­ma­tia on vain harvojen maiden herkkua - Suomi on valittujen joukossa

"Pandadiplomatia" sai ensimmäisen kerran maailmanlaajuista huomiota, kun Yhdysvaltojen presidentti Richard Nixon teki historiallisen vierailun Pekingiin vuonna 1972 ja Kiina antoi myöhemmin maalle kaksi pandaa. Kuvituskuva. KUVA: AHMAD YUSNI / EPA
Ulkomaat 12.1.2018 5:00
Björn Ådahl

Suomi liittyy ensi viikolla niihin valittuihin valtioihin, jotka ovat saaneet Kiinasta vuokralle harvinaisia jättiläispandoja.

Ahnaasti bambua syövä pandanaaras ei ole moksiskaan, vaikka kymmenet äänekkäät pääasiassa kiinalaiset turistit valokuvaavat sitä vain parin metrin päästä.

Turisteja kehotetaan olemaan mahdollisimman hiljaa, mutta panda on niin suloinen, että varsinkin lasten on mahdotonta olla innostumatta.

Naaras on yksi noin 80 pandasta, jotka elävät luoteisen Sichuanin maakunnassa sijaitsevassa kasvatus- ja tutkimuslaitoksessa. Siellä pandat voivat liikkua isossa metsässä, jossa bambun lisäksi kasvaa puita, joihin pandat ketterästi kiipeävät.

Täältä on kotoisin myös Suomeen Ähtäriin eläinpuistoon ensi viikolla lennätettävä pandapariskunta.

- Pandat vaikuttavat kömpelöiltä, ja tasaisella maalla ne juoksevatkin hitaammin kuin ihmiset. Bamburyteiköissä ne ovat sen sijaan selvästi meitä nopeampia, laitoksessa toimiva opas kertoo.

Sichuanissa on neljä muuta vastaavaa kasvatuslaitosta, joiden avulla yritetään estää lajia kuolemasta sukupuuttoon. Luonnossa pandoja on vain noin 2 000. Niistä suurin osa elää Sichuanissa.

Kasvatuslaitoksissa elävistä pandoista valitaan myös ne, joita annetaan vuokralle ulkomaille.

Kiina on käyttänyt jo kauan pandoja kohentaakseen muun muassa ihmisoikeusrikkomusten kolhimaa mainettaan.

Niin kutsuttu pandadiplomatia sai ensimmäisen kerran maailmanlaajuista huomiota, kun Yhdysvaltojen presidentti Richard Nixon teki historiallisen vierailun Pekingiin vuonna 1972. Onnistuneen vierailun seurauksena Yhdysvallat ja Kiinan kansantasavalta solmivat diplomaattiset suhteet ja Kiina palkitsi Nixonin antamalla Yhdysvalloille kaksi pandaa.

Aiemmin kiinalaiset lahjoittivat pandat, mutta 1980-luvulla he alkoivat antaa niitä vuokralle. Vuokra on noin miljoona euroa vuodessa. Tarkkoja summia ei ole kerrottu julkisuuteen.

Kiina on sitoutunut käyttämään rahat eläinsuojelun tehostamiseen.

Pandat vuokrataan ennen muuta maille, joiden katsotaan suhtautuvan myötämielisesti Kiinaan. Pandoja elää kuitenkin myös Kiinan perivihollisen Taiwanin pääkaupungin Taipein eläintarhassa.

"Pandat ovat Kiinan ainutlaatuinen symboli."

Angela Merkel
Saksan liittokansleri

Kiina tarjoutui antamaan pandat vuokralle vuonna 2005, jolloin Taiwania hallitsi itsenäistymistä kannattava presidentti Chen Shui-bian.

Kiina pitää Taiwania erottamattomana osana emämaata. Tavoitteena oli asettaa Chen hankalaan asemaan.

Chen ei suostunut ottamaan pandoja vastaan, vaikka enemmistö kansasta halusi niitä Taiwaniin. Kun Kiinaan myötämielisesti suhtautuva Ma Jing-jeou nousi valtaan kolme vuotta myöhemmin, hän toivotti pandat tervetulleiksi hyväntahtoisuuden eleenä.

Reilut 50 pandaa on nyt vuokralla yli kymmenessä eri maassa. Esimerkiksi Berliinin eläintarha sai vuokrata kaksi pandaa liittokansleri Angela Merkelin vierailtua Kiinassa vuonna 2015.

- Pandat ovat Kiinan ainutlaatuinen symboli. Useat saksalaiset ilahtuvat saadessaan nähdä niitä, Merkel totesi Pekingissä.

Sichuanin kasvatuslaitoksissa syntyy nykyään riittävästi pandoja, jotta Kiina voisi vuokrata niitä pitkin maailmaa. Jättivaltio ei ole kuitenkaan muuttanut linjaansa ja vuokraa vieläkin pandoja ainoastaan perusteellisen poliittisen harkinnan jälkeen.

Laitosten tärkein tehtävä on saada vastahakoiset pandat parittelemaan ja pitämään erittäin haavoittuvaisia poikasia hengissä. Tulokset ovat parantuneet siinä määrin, että pandadiplomatian tulevaisuutta pidetään turvattuna.

Pandat ja bambut ensi viikolla Ähtäriin

- Tehdään viimeistelytöitä, siivotaan ja varmistetaan, että pandatalon jokainen nurkka on uusille asukeille turvallinen.

Näin kuvailee Ähtärin eläinpuiston vt. toimitusjohtaja Kari Vainio tilannetta Ähtärissä viikkoa ennen kuin pandapariskunta muuttaa Kiinasta Etelä-Pohjanmaalle.

Jättiläispandakaksikko, joka on nimetty kotoisasti Lumiksi ja Pyryksi, laskeutuu torstaina 18. päivä Helsinki-Vantaan lentokentälle, jossa eläinpuiston ja median edustajat ovat niitä vastaanottomassa.

Tällä hetkellä pandat ovat vielä karanteenissa Kiinassa. Saapuminen Suomeen toteutuu eläinpuiston mukaan eläinten hyvinvoinnin ehdoilla.

Vainio kertoo, että pandat ovat myös saapumisensa jälkeen karanteenissa Ähtärin pandatalossa.

Jo alkuviikosta Ähtäriin saapuu kuorma bambua, joka varastoidaan sitä varten rakennettuun tilaan. Bambu pitää säilyttää tietyssä lämpötilassa ja kosteudessa, jotta se pysyy tuoreena.

- Olemme varautuneet siihen, että pandapariskunta syö noin 40-50 kiloa bambua päivässä.

Bambulasti suhaa Hollannin ja Suomen välillä vastedes kerran viikossa.

Ulos ja yleisön ihailtavaksi pandakaksikko pääsee 17. päivä helmikuuta.

- Lipunmyynti on sujunut ihan ookoo, mutta ei tässä mitään kaikki liput menivät kolmessa minuutissa -ryntäystä ole koettu, vt. toimitusjohtaja vertaa pandalippujen myyntiä konserttilippuihin, jotka revitään käsistä.

- Niin käy ainutkertaisissa tilaisuuksissa, mutta kohderyhmämme eli suomalaiset lapsiperheet eivät usein pysty tekemään, eivätkä haluakaan tehdä kovin paljon etukäteen päätöstä, milloin pandoja tullaan katsomaan.

Vainion mukaan on todennäköistä, että päätös matkasta tehdään pari päivää etukäteen tai vasta menomatkalla.

Pandatalon pääsylippuja myydään tietylle päivällä ja tiettyyn aikaväliin, jotta ruuhkia ei pääsisi syntymään.

Jatkossa markkinoille on tulossa myös niin sanottuja fast track -lippuja, jotka eivät ole sidottuja tiettyyn aikaan.

Vuosienpuheenaihe

Ähtärin eläinpuisto saa ensi viikon torstaina kauan odotettuja vieraita. Silloin Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuu Kiinasta pandakaksikko Hua Bao ja Jin Bao Bao - suomalaisilta nimiltään Lumi ja Pyry.

Jättiläispandojen Suomeen tulosta on puhuttu jo vuosikausia.

Vuonna 2014 maa- ja metsätalousministeriö päätyi siihen, että Suomeen mahdollisesti tulevat pandat sijoitetaan Ähtärin eläinpuistoon. Ministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio totesi tuolloin, että panda-asiassa on vielä iso työ edessä.

Ähtärin lisäksi myös Ranuan eläintarha oli kiinnostunut pandojen hankinnasta.

Eläinten Suomeen tulo varmistui Kiinan presidentin Suomen-vierailun yhteydessä viime vuoden huhtikuussa. Yhteistyöasiakirja pandojen suojeluyhteistyöstä Kiinan ja Suomen välillä allekirjoitettiin tuolloin Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja presidentti Sauli Niinistön läsnä ollessa.

MAINOS

Kommentoi

Viesti poistettu

Juuri näin, mikään eläin ei kuulu häkkiin. Juttu on kirjoitettu siten kun olisi suurikin kunnia saada pitää pandoja vankeina. Sairas ajattelumalli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Kiina on huolissaan Naton levittäytymisestä itään (vaikka se ei mentelöi asiasta) puhumattakaan USA:n tukikohtaverkostosta lähellä sen rajoja. Venäjä on Kiinan läheinen kumppani sotilasasioissa yhteisine sotaharjoituksineen, toki muutenkin (Sanghain yhteistoimintasopimus). Kiinalle ei siten ole yhdentekevää mitä Venäjän rajoilla tapahtuu ja mikä Suomen asema on. Eli kannattaa muistaa myös Kiinaa kun puhutaan täkäläisistä jännitteistä ja Venäjästä. Pandadiplomatia on osa tätä asetelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Ihan täyttä soopaa. Kiinaa ei pätkääkään kiinnosta joku Nato ja Venäjän länsiraja. Sen sijaan Kiinaa kyllä kiinnostaa että Venäjä pysyy rajojensa sisällä suhteessa Kiinaan. Venäjän toki kannattaa olla huolissaan Kiinan tekemisistä. Kiina hyvinkin on kiinnostunut Venäjän raaka-aineista. Tosin, toistaiseksi Venäjällä ei ole hätää koska Kiina saa haluamansa Venäjältä käytännössä ilmaiseksi. Kiina on muuten Yhdysvaltojen riippuvuuskumppani. Kumpikin hyötyvät toisistaan, mutta venäjää ei kukaan tarvitse, eikä edes huomaa, hyttysen ininää. Yhdysvallat ja Kiina ovat ihan eri sarjassa. Ensimmäinen on ainoa supervalta ja toinen suurvalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on miljoona euroa vuosi, tuo vuokra nimittäin.
Mutta onneksi meillä on rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka varmistetaan se, ettei pambulasti homehdu säilytyksessä ja siten aiheuta homemyrkytystä pandoille niiden syötyä homeista ruokaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärän mielikuvan syöttämisen takia tuon pakkovukrauksen kuluista ei kerrota mitään. Silloin kun Kiinan presidentti kävi tuon pakkovuokrauksen meille kertomassa, numerot uskallettiin kertoa, mutta sittemmin ne on sensuroitu. Lipputulot eivät riitä alkuunkaan kattamaan kuluja vaan ne rahoitetaan verovaroin tai oikeammin ulkomaisella pakkolainalla kasaarien omistamasta maailmanpankista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään heti selväksi, ettei tällä hankkeella ole mitään tekemistä luonnon suojelun kanssa, vaan tämä edustaa juuri sitä poliitikkojen megalomaanista öyhötystä, joka pilaa luonnon, tappaa eläinlajeja ja viime kädessä tekee ihmisen ympäristöstä sietämätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pandojenhan piti olla "lahja", mutta nyt ne ovatkon pandadiplomatiaa. Eli Kiina haluaa suojella pandoja. Koska niiden ylläpito kallista, niitä työnnetään muihin maihin ylläpidettäväksi. Kymmenen vuoden lahja, pah.
Pandat ovat vankeja, vaikka asia selitettäisiin miten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis vuokraa täytyy maksaa Kiinalle miljoona euroa vuodessa ja kaikki pennut pitää myös palauttaa heille.
Kiinalaiset on hyviä bisneksessä maksattavat eläimien ylläpidon ja vuokran sekä vievät vielä pennut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisko kiinalaiset pelastaa näitä kotimaasssan? Eihän Suomikaan harrasta susi- tai karhudiplomatiaa lähettämällä Suomen villieläimiä "lahjaksi" ympäri maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Miksi sitten valehtelen? Olen nyt vuodesta 2011 kirjoitellut näitä, suurimmaksi osaksi välillä täysin kopioituja aloituk... Lue lisää...
Y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image