Ulkomaat

Pakastettu sperma voisi säilyä avaruusmatkan ajan, kertoo alustava tutkimus

Pitkäaikaisen avaruudessa oleskelun vaikutuksia on tutkittu Yhdysvalloissa vertaamalla astronautti Scott Kellyn (kuvassa) kehon toimintaa hänen maassa olleen kaksosveljensä Markin kehon toimintaan. KUVA: SERGEI ILNITSKY
Ulkomaat 24.6.2019 11:57
Ilkka Timonen

Pitkäaikaisella oleskelulla avaruudessa on monia heikentäviä vaikutuksia ihmiseen.

Espanjalaiset tiedemiehet ovat saaneet selville, että pakastettu sperma on hyväkuntoista vielä sen jälkeen kun sitä oli pidetty avaruuslennon kaltaisessa tilassa, kertoo uutiskanava CNN. Tämä avaa mahdollisuuden joskus käyttöön otettavan avaruudessa olevan spermapankin perustamiseen.

Tutkimus esiteltiin Wienissä sunnuntaina alkaneessa ihmisen lisääntymistä käsittelevässä konferenssissa. Tutkimuksessa ihmisen spermanäytteitä asetettiin mikropainovoiman alaiseksi.

Mikropainovoimassa esineet näyttävät olevan painottomia.

Tämän jälkeen spermanäytteistä analysoitiin niiden väkevyyttä, liikkuvuutta, eloisuutta, morfologiaa ja dna:n sirpaloitumista. Tutkijat huomasivat, että sperma ei eronnut juuri mitenkään maan pinnalla säilytetystä kontrollispermasta.

Lentokoneessa mikropainovoimassa

Kokeessa oleva sperma kuljetettiin lentokoneella taivaalle, missä se joutui kerrallaan muutamien sekuntien ajaksi mikropainovoiman alaiseksi.

Tutkijat käyttivät pakastettua spermaan, sillä säteily voi vaikuttaa tuoreen sperman laatuun ja elinvoimaisuuteen.

Tutkimustulokset esitellyt barcelonalainen tohtori Montserrat Boada sanoi tutkimustulosten olevan vasta alustavia. Hänen mukaansa lisätutkimusta tarvitaan.

Seuraavaksi ryhmä tutkii suurempia spermanäytteitä, alistaa ne pitemmäksi ajaksi mikropainovoimalle. Näytteet olisivat myös tuoreita.

Ihmiskeho kovilla avaruudessa

– Mikäli avaruusmatkojen määrä lisääntyy tulevina vuosina ja ne kestävät pitempään, on tärkeää tutkia mitä vaikutuksia pitkällä oleskelulla avaruudessa on ihmiseen, Boada sanoi CNN:n mukaan.

Ihmisen avaruusmatkoihin ja mahdolliseen lisääntymiseen avaruudessa vaikuttavat myös muut asiat. Ajan mittaan astronauttien luut heikentyvät, lihakset näivettyvät ja veren volyymi vähenee. Avaruusmatkailu voi myös lisätä syövän mahdollisuutta.

Aiempien tutkimusten mukaan avaruuden säteily voi aiheuttaa pitkäaikaisia seurauksia aivoihin, mikä vaikuttaa oppimiseen, muistamiseen ja henkiseen terveyteen.

MAINOS

Kommentoi

Testissä oli testattu painovoiman vaikutusta aineeseen. Tärkeämpää olisi testata kosmisen säteilyn vaikutusta, eli aina useaksi vuodeksi sateliittiin ja katsoa mitä on jäljellä. Painovoiman vaikutuksella hyvin pieni merkitys. Turha testi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se nyt on vaan järkevintä käyttää spermat heti ensilennolla Marsiin, ihan vaan pelkästään kokeiluna voiko marsilaiset lisääntyä ihmisten kanssa. Jos avaruuspuvut antavat myöten ja haurastuneet luut kestävät rasituksen, mikä ettei lisääntymistä voi kokeilla myös perinteisellä menetelmällä. Tietysti edellyttäen että marsilaisten kanssa saadaan tehtyä molempia osapuolia tyydyttävä kirjallinen sukupuoliyhteyssopimus. Joten kannatta ottaa etukäteen selvää Marsin lainsäädännösta, ettei käy niin että paluu viivästyy tietämättömyyteen paikallisesta lainsäädännöstä. Tai siis niin kuin Marsissa tavataan sanoa, Marsissa Marsin tapojen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jee!

Munasoluja myös mukaan niin voidaan kasvattaa astronautit määränpäässä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image