Ulkomaat

Pakastettu sperma voisi säilyä avaruusmatkan ajan, kertoo alustava tutkimus

Pitkäaikaisen avaruudessa oleskelun vaikutuksia on tutkittu Yhdysvalloissa vertaamalla astronautti Scott Kellyn (kuvassa) kehon toimintaa hänen maassa olleen kaksosveljensä Markin kehon toimintaan. KUVA: SERGEI ILNITSKY
Ulkomaat 24.6.2019 11:57
Ilkka Timonen

Pitkäaikaisella oleskelulla avaruudessa on monia heikentäviä vaikutuksia ihmiseen.

Espanjalaiset tiedemiehet ovat saaneet selville, että pakastettu sperma on hyväkuntoista vielä sen jälkeen kun sitä oli pidetty avaruuslennon kaltaisessa tilassa, kertoo uutiskanava CNN. Tämä avaa mahdollisuuden joskus käyttöön otettavan avaruudessa olevan spermapankin perustamiseen.

Tutkimus esiteltiin Wienissä sunnuntaina alkaneessa ihmisen lisääntymistä käsittelevässä konferenssissa. Tutkimuksessa ihmisen spermanäytteitä asetettiin mikropainovoiman alaiseksi.

Mikropainovoimassa esineet näyttävät olevan painottomia.

Tämän jälkeen spermanäytteistä analysoitiin niiden väkevyyttä, liikkuvuutta, eloisuutta, morfologiaa ja dna:n sirpaloitumista. Tutkijat huomasivat, että sperma ei eronnut juuri mitenkään maan pinnalla säilytetystä kontrollispermasta.

Lentokoneessa mikropainovoimassa

Kokeessa oleva sperma kuljetettiin lentokoneella taivaalle, missä se joutui kerrallaan muutamien sekuntien ajaksi mikropainovoiman alaiseksi.

Tutkijat käyttivät pakastettua spermaan, sillä säteily voi vaikuttaa tuoreen sperman laatuun ja elinvoimaisuuteen.

Tutkimustulokset esitellyt barcelonalainen tohtori Montserrat Boada sanoi tutkimustulosten olevan vasta alustavia. Hänen mukaansa lisätutkimusta tarvitaan.

Seuraavaksi ryhmä tutkii suurempia spermanäytteitä, alistaa ne pitemmäksi ajaksi mikropainovoimalle. Näytteet olisivat myös tuoreita.

Ihmiskeho kovilla avaruudessa

– Mikäli avaruusmatkojen määrä lisääntyy tulevina vuosina ja ne kestävät pitempään, on tärkeää tutkia mitä vaikutuksia pitkällä oleskelulla avaruudessa on ihmiseen, Boada sanoi CNN:n mukaan.

Ihmisen avaruusmatkoihin ja mahdolliseen lisääntymiseen avaruudessa vaikuttavat myös muut asiat. Ajan mittaan astronauttien luut heikentyvät, lihakset näivettyvät ja veren volyymi vähenee. Avaruusmatkailu voi myös lisätä syövän mahdollisuutta.

Aiempien tutkimusten mukaan avaruuden säteily voi aiheuttaa pitkäaikaisia seurauksia aivoihin, mikä vaikuttaa oppimiseen, muistamiseen ja henkiseen terveyteen.

MAINOS

Kommentoi

Testissä oli testattu painovoiman vaikutusta aineeseen. Tärkeämpää olisi testata kosmisen säteilyn vaikutusta, eli aina useaksi vuodeksi sateliittiin ja katsoa mitä on jäljellä. Painovoiman vaikutuksella hyvin pieni merkitys. Turha testi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se nyt on vaan järkevintä käyttää spermat heti ensilennolla Marsiin, ihan vaan pelkästään kokeiluna voiko marsilaiset lisääntyä ihmisten kanssa. Jos avaruuspuvut antavat myöten ja haurastuneet luut kestävät rasituksen, mikä ettei lisääntymistä voi kokeilla myös perinteisellä menetelmällä. Tietysti edellyttäen että marsilaisten kanssa saadaan tehtyä molempia osapuolia tyydyttävä kirjallinen sukupuoliyhteyssopimus. Joten kannatta ottaa etukäteen selvää Marsin lainsäädännösta, ettei käy niin että paluu viivästyy tietämättömyyteen paikallisesta lainsäädännöstä. Tai siis niin kuin Marsissa tavataan sanoa, Marsissa Marsin tapojen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jee!

Munasoluja myös mukaan niin voidaan kasvattaa astronautit määränpäässä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

72
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
38
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
15
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
14
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
12
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
9
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image