Ulkomaat

Paavi vetoaa Amazonin puolesta: Metsäkeuhkot ovat elintärkeät pla­nee­tal­lem­me

Paavi Fransiscus (keskellä) on aiemminkin vedonnut ympäristön puolesta. Hän on myös puolustanut Amazonin alkuperäisasukkaiden oikeuksia maansa ja kulttuurinsa säilyttämiseen. KUVA: CLAUDIO PERI
Ulkomaat 25.8.2019 14:22
Jami Jokinen

Palojen ytimessä oleva Brasilia on maailman väkirikkain katolinen maa. Maallisten johtajien odotetaan myös nostavan metsäpalokriisin esille.

Paavi Franciscus on vedonnut maailmaan Amazonissa riehuvien metsäpalojen sammuttamiseksi.

Katolisen kirkon johtajan mukaan palojen saaminen kuriin on välttämätöntä.

– Olemme kaikki huolestuneita Amazonilla kehittyneistä laajoista metsäpaloista. Rukoilkaamme, että kaikkien sitoutumisella ne saadaan pian sammutettua. Metsäkeuhkot ovat elintärkeät planeetallemme, Fransiscus lausui puhuessaan Pyhän Pietarin aukiolla.

Maailman huomion keränneet metsäpalot riehuvat useamman maan alueella, mutta niiden ytimessä on Brasilia ja sen presidentti Jair Bolsonaro. Hänen on sanottu jopa yllyttäneen viljelijöitä palojen sytyttämiseen ja metsien raivaamiseen.

Brasilia on maailman väkirikkain katolinen maa.

G7-johtajienkin odotetaan puuttuvan Amazon-kriisiin

Maallisetkin johtajat nostanevat Amazonin tilanteen esille vielä tänä viikonloppuna, joskaan vetoomusta kummempaa ne eivät välttämättä saa aikaan.

G7-maiden kokousta pidetään parhaillaan Ranskassa, ja asian odotetaan olevan esillä.

Yhteinen Amazon-julkilausuma tai vastaava saattaa olla mahdollinen, mutta konkreettisista toimenpiteistä johtajat lienevät erimielisiä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ilmoittanut, ettei maa allekirjoita niin sanottua Mercosur-sopimusta Brasilian ja muutamien muiden maiden kanssa. Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan kommentoi, ettei tämä ole paras tapa puuttua tilanteeseen.

MAINOS

Kommentoi

Yhteisöllisyys on tärkeä ilmastoasioissa, eivätkä asiat ole enää yksityisiä. On hiena, että paavikin tunnustaa, että Amazonin tulipalot ovat yhteinen asia, kuten myös vaikka naapurin hallitsematon uskonnollinen lisääntyminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosin tuon jälkimmäisen paavi taisi unohtaa sanoa, koska ideanahan on syyllistää muita ja pelata itselle aikaa, mutta toki kaikki aikuiset sen ymmärtävät. Toivottavasti paavi ja muut uskonnolliset johtajat kantavat vastuunsa, ja uskalletaan huomata yhtäläisyyksiä ihmisiin ja citykananeihin liittyvissä ongelmissa, ja ratkaisuissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites se ihminen isän kaikkivaltiaan tolskauksiin mitään voisi? Järkevä olisi ollut sanoa, että lopettakaa ihmeessä se maaninen maapallon täyttäminen Jumalan kunniaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keuhkot ottavat sisäänsä happea ja syytävät ulos hiilidioksidia. Vasta nyt Amazonin viidakko toimii keuhkojen tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

markkinatalous vaatii ilmaista sianlihaa että ei tarvitsisi kääntyä omien tuottajien puoleen ja alkaan neuotella lihan hinnasta,tuontiliha on kulta kaivos muutamalle firmalle ja sinnä mielessä antaa metsien palaa vaan,kunhan saadaan ilmaista sianlihaa,siinä ei paina mitään jokin ilmastomuutos,yleensäki kaikkielintarvikeet vois tuotaa kussakin maassa itse mutta ei se käy jollakin on laivoja ja eu joka vaatii kilpailutusta ja halviinta tuodaan öljyä tupruuttaviilla laivoilla ja ,viidakot poltetaan.
että semmoinen on vapaamarkkinatalous jolla ei ole isäntää eikä lakia rajoiteena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....että Brasiliassa tuotetaan sianlihaa kyllä melko vähän.
Melko pitkän lauseen sait rakennettua yhteen pötköön ilman mitään asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavikin voisi hiukan selvittää itselleen asioita niin tietäisi mitä puhuu.

Todellisuudessa Brasilia on vähentänyt metsien hävittämistä rajusti. Vuosien 1996-2005 keskiarvoon verrattuna on metsien hävittäminen vähentynyt jopa 70%, verrattaessa vuoteen 2013. Tätä dramaattista sademetsien hävittämisen vähentämistä pidetäänkin kaikkein merkittävimpänä tekona, minkä yksikään maa on ikinä tehnyt maapallon ilmaston hyväksi.

Vuoden 2000 jälkeen Amazonin sademetsän hävittämisen väheneminen on vähentänyt Amazonin maankäytöstä johtuvia hiilidioksidipäästöjä noin 2 miljardia tonnia. Eniten sademetsien hävittämistä on vähentänyt yksi maa, Brasilia.

Brasilian sademetsien hävittämisen dramaattinen vähentyminen on nähtävissä myös tilastoista. Vuonna 2004 sademetsiä hävitettiin jopa 28 000 neliökilometriä vuodessa. Vuoteen 2013 mennessä vuodessä hävitettiin sademetsää enää reilut 5 000 neliökilometriä.

Ylen Ykkösaamussa vieraili torstaina 22.8 Suomen Brasilian suurlähettiläs, Jouko Leinonen, joka kertoi Ylen toimittajalle, että Brasilia on tehnyt valtavan työn Amazonin sademetsän suojelemiseksi ja vielä 15 vuotta sitten tuhottiin vuodessa Belgian kokoinen (noin 30 000 neliökilometriä) alue sademetsää, kun pari vuotta sitten Amazonia hävitettiin enää noin 6 000 neliökilometriä, joka on pinta-alana samaa kokoluokkaa kuin Luxemburgin valtio.

On myös hyvä muistaa, että Amazonin sademetsä on kooltaan noin 5 400 000 neliökilometriä ja sitä siis hävitetään vuodessa Brasiliassa vain tuo noin 6 000 neliökilometriä. Tällä hetkellä Amazonin sademetsästä on jäljellä noin 87%.

Todellisuudessa Brasiliassa ei ole meneillään mitään maailmaa tuhoavaa sademetsien tuhoamista, vaan niiden hävittäminen on vähentynyt voimakkaasti. Tällä hetkellä metsäpaloja on hieman enemmän kuin vuonna 2018 ja metsäpalot ovat aivan normaali asia kuivan kauden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähteet?
En epäile tietosi todellisuutta, mutta olisi aina hienoa jos lähdetieto olisi ilmoitettu.
Kiitos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katso ylen ykkösaamu niin siinä sulle lähdettä ja loput voit kaivaa itse niitä löytyy kyllä.
Minun ei tarvitse sinulle mitään lähdetietoa esittää, sillä se joka epäilee asiaa kaivaa tietonsa itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väkisinkin tulee mieleen, että onko poliittisilla suuntauksilla merkitystä, kun näitä "kriisejä" haetaan. Sosialistien sademetsien tuhoamisesta ei boikotteja esitetty. Brasilia on vielä metsäinen valtio esimerkiksi keskieurooppalaisiin valtioihin verrattuna. Tärkeämpää olisi metsittää uudelleen näitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellisillä hallinnoilla hyvää kehitystä, mutta Bolsonaro kääntänyt sen taas huonompaan suuntaan. Bolsonaro avoimesti yllyttää polttamaan metsiä. Kaikki mahdollinen maa-ala pitää saada viljelyn ja karjanhoidon käyttöön.

Siellä palaa nyt maailman isoin hiilinielu ja iso hapenlähde, Amazon tuottaa 20% maapallon hapesta. Amazonin polttaminen ei ole minkään maan yksityisasia. Jos Bolsonaro saa jatkaa, parin vuoden päästä Amazonista on jäljellä enää rippeitä. Game over ilmastokriisin suhteen, kiitämme populistirasisteja, jotka tyhmät ovat äänestäneet valtaan.

Brasiliasta ei tuoda Suomeen sianlihaa, vaan naudanlihaa 2,5 miljoonaa kiloa vuodessa. Pahin ongelma on soija, josta tehdään rehua, jota syötetään suomalaisille sioille ja kanoille. Suomalaiset siat, kanat ja näitä lihoja syövät suomalaiset ihmiset ovat siis osasyyllisiä Amazonin tuhoon. Verta käsissänne, lihanmussuttajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinähän satuja innostuit kirjoittamaan ja itse asiass ihan hauskan tekstin. Kuinka keksitkään noin satuisen tarinan.
Amazonin aluella on vielä paljon metsää ja se ei sinun aikanasi polttamalla lopu, että ole ihan rauhassa ja hengitä välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lue ylen uutissivuilta amazonin metsien merkityksestä
ja lue se ajatuksella, niin hämmöstyt.

"amazonin hiilivarasto ei palaudu palojen jälkeen entiselllee
- tässä viisi syytä miksi sademetsän tuhot uhkaavat koko maailmaa "

yle.fi/uutiset/3-10935321

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen sivuilta?? Kuka uskoo ylen uutisia ei todellakaan käy täysillä.
Kyllä ne hiilivarastot palautuu yllättävän nopeasti sillä puut kasvavat todella nopeasti noilla alueilla.
Turhaa lietsontaa taas teiltä, jotka ette uskalla totuutta kohdata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
10:27
Polkupyöräilijä kuoli Australiassa variksen hyökättyä hänen kimppuunsa
37
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
27
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
17
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image