Ulkomaat

Pääministeri Rajoy: Laillinen järjestys taattiin Kataloniassa

Ulkomaat 1.10.2017 22:08 | Päivitetty 1.10.2017 23:33
STT

Laillinen järjestys taattiin Kataloniassa, kun kansanäänestys itsenäistymisestä estettiin, sanoo Espanjan pääministeri Mariano Rajoy.

Rajoy kiitti televisiopuheessaan Espanjan poliisin toimintaa. Pääministerin mukaan poliisi on toteuttanut saamansa tehtävän mandaattinsa mukaisesti.

Poliisi sulki äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia Kataloniassa tänään järjestetyn kansanäänestyksen estämiseksi. Poliisi myös pamputti ja ampui kumiluodeilla äänestämään tulleita.

– Kataloniassa ei ole tänään ollut kansanäänestystä itsemääräämisoikeudesta. Laillinen järjestys on voimassa kaikella voimallaan, Rajoy sanoi puheessaan.

Rajoyn mukaan yritys kansanäänestyksen järjestämiseksi oli hyökkäys laillista järjestystä vastaan. Pääministerin mukaan hallitus reagoi tähän hyökkäykseen tyynesti ja määrätietoisesti.

– Me olemme täyttäneet velvollisuutemme. Me olemme toimineet lain mukaan ja ainoastaan lain mukaan, Rajoy painotti.

Rajoy syytti sunnuntain levottomuuksista Katalonian hallitusta.

– Vastuu näistä tapahtumista on vain ja ainoastaan niillä, jotka edistivät tätä laillisuuden loukkaamista, Rajoy sanoi.

Pääministerin mielestä kansanäänestyksellä yritettiin nostattaa kahtiajakoa, vastakkainasettelua ja levottomuuksia. Hän sanoi olevansa valmis neuvottelemaan katalonialaisten kanssa alueen vaatimasta nykyistä suuremmasta itsemääräämisoikeudesta.

– En sulje mitään ovea, en ole koskaan tehnyt niin, Rajoy sanoi.

– Mutta sen (itsemääräämisoikeuden) täytyy aina toteutua lain ja demokratian puitteissa, Rajoy korosti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos laillisen järjestyksen takaaminen vaatii kansalaisten pamputtamista ja kumiluoteja, on asiat menneet pahasti pieleen. Ihminen valitsee yleensä aina vähiten kivuliaan toimenpiteen. Pamppu ja kumiluoti on nyt sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
153
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image