Ulkomaat

"Otamme ka­las­tus­ve­siem­me vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Pääministeri Boris Johnsonin hallitus alkaa säätää lakeja, jotka tulevat voimaan Britannian EU-eroon liittyvän siirtymäajan päätyttyä. KUVA: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT
Ulkomaat 29.1.2020 10:47
Daniel Wallenius

Lakiesityksessä EU-alusten automaattinen oikeus kalastaa Britannian aluevesillä loppuisi.

Britannian hallitus kertoo, että se tuo tänään parlamenttiin lakiesityksen, joka lakkauttaa Euroopan unioniin rekisteröityjen alusten automaattisen oikeuden kalastaa Britannian aluevesillä.

Uudella kalastuslailla Britannia irtautuisi EU:n kalastussäädöksistä siirtymäajan päättyessä tämän vuoden joulukuun viimeisenä päivänä. Ympäristö-, ruoka- ja maatalousministeriön mukaan tämä mahdollistaa Britannian kestävän kalastuksen EU:n ulkopuolella.

– Tulevaisuudessa pääsy kalastamaan Britannian aluevesille on Britannian päätettävissä, ja päätämme säännöistä, joita ulkomaisten alusten täytyy noudattaa, ministeriö sanoi tiedotteessaan.

Britannian runsaiden kalavesien saaminen takaisin kotimaiseen kontrolliin on tärkeää brexitin kannattajille.

– Otamme takaisin kalastusvesiemme vallan. EU:n ei pitäisi epäillä päättäväisyyttämme asiassa, pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja sanoi maanantaina.

Vallan ottaminen takaisin on ollut Johnsonin brexit-kampanjan keskeinen slogan.

Voi vaikuttaa pankkialaan

Britannian rahoitussektorin toiveissa oli, että Johnson laittaisi sen ykköseksi Britannian ja EU:n tulevista suhteista käytävissä neuvotteluissa. Kyseessä on Britannian suurin vientiala ja suurin yritysverojen maksaja.

Pankkilähteet kertovat uutistoimisto Reutersille, että EU:n pyrkimykset saada kalastusoikeuksia Britannian aluevesiltä ja Lontoon vastaus poiketa EU-säädöksistä ovat saaneet maan pankit tutkimaan uudelleen sopimuksettoman brexitin varalle tekemiään suunnitelmia.

Näissä suunnitelmissa työpaikkoja siirtyisi Britanniasta unioniin arvioitua eteenpäin. Kalastuksen priorisoinnilla voi siis olla kauaskantoisia seurauksia.

Britannian on määrä erota unionista viikonloppuna, minkä jälkeen alkaa vuoden loppuun saakka kestävä siirtymäaika. Sen aikana EU ja Britannia neuvottelevat tulevista suhteistaan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Minusta tuo on ok. Toki briteillä on oikeus päättää vastaisuudessa itse, millä ehdoin heidän kalastusvesistöilleen tullaan. Jos edes päästävät ulkomaisia aluksia vesistöilleen.

Toki homma toimii myös toisinpäin. Myöskään briteille ei ole ensi vuodesta alkaen oikeutta tulla EU-maiden kalastusvesille (ellei toisin sovita). Saati oikeus myydä kalasaalistaan suoraan vaikkapa Ranskan satamissa, toisin kuin EU-aikana ja nyt EU-siirtymäaikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia saa siivota nyt rikollisuudenkin pois omasta maastaan, siihen ei eu, voi mennä väliin. Rikollisuus imee valtavat verorahat. Uskon, että itsenäiset maat hoitaa tämänkin asian. Aika pian se britannia siivoaa nyt ongelmat ulos, se saa nyt tehdä sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksa, Ranska, Italia, Belgia, Alankomaat ja Luxemburg ovat oikeasti Eu-maat. Niillä on luonnostaan yhteys ja intressit.

Muut on liimattu keinotekoisesti tuohon. Politiikka ei tunne moraalia. Vertautuu sosiopatiaan.

Suomalaisella ei ole mitään tekemistä oikeasti koko asian kanssa. Säälittävä kohtalo kaiken kaikkiaan. Velkapesä ja sukupuutto. Oikeasti tämä on kauheampaa kuin sota-aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutustuhan tarkemmin Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (eli EU:n edeltäjän) syntyhistoriaan. Sieltä löytyvät aivan muut tekijät kuin kyseisten perustajamaiden luonnollinen yhteys, johon vetoat.

Todella heikot perustelut sinulla mitä tulee mielipiteeseesi. Menee propagandan puolelle.

Istut yksin siellä kylmän ja pimeä kuilun partaalla. Tuu takaisin meidän muiden seuraan tänne nuotiotulen lämpöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölmöä touhua alkaa uhittelemaan ja nokittelemaan tuolla tavalla. Järki mukaan, Boris, et ole yksin saarella asuva, tuleva kalastaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia saa maansa kuntoon nopeasti. Suomi ei ole hyvässä jamassa, kaikki kunnat lähestulkoon selvitystilassa. En näe suomen eu,ssa olossa mitään järkeä. Vuosi vielä, niin kunnat romahtaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen alasajo alkoi juuri vuoden 1995 EU:hun liittymisen jälkeen. Täman jälkeen suurin osa valtion firmoista, tuotannosta ym. on vähitellen myyty ulkomaille tai "yksityistetty" eli annettu ulkomaisten sijoittajien käsiin voiton tuoton välineeksi. Kuinka moni muistaa, että vielä 90-luvulla Suomessa oli omia vaatetehtaita joissa tehtiin suomalaisia vaatteita? Nyt ostamme kaikki vaatteemme jostain aasiasta lapsityövoimalla teetetyistä maista. Sähköverkot on jo myyty, maanteiden ja rautateiden myyntiä yritettiin Sipilän hallituksen aikana ja nyt on jo yritetty vesiyhtiön yksityistämistä. Tämä kaikki on seurausta EU:hun liittymisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko jo ensi jouluna saamme halvempaa brittiläistä lipeäkalaa norjalaisen sijaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama menettely on tehtävä myöskin toisin puolin. Britit pois EU:n alueen merikalastusvyöhykkeeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia saa tehdä maan asioille mitä haluaa, suomen pitää kysyä kaikkeen lupa, ja suomen pitää noudattaa kaikkia asioita joita eu, käskyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on hyvinkin tarkkaan määritelty, mitkä alat kuuluvat EU:n määräysvaltaan ja mistä asioista jäsenvaltiot päättävät itse. EU käskyttää jäsenmaitaan rajatulla alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan omalla maalla itsemääräämioikeudet, ei tarvitse kysellä lupia muualta maailmasta, onhan norja hyvä esimerkki itsenäisyydestä. Ei ole kenestäkään riippuvainen, mitä sinne maksetaan ei tule sen edestä etuja, rahamäärät jäisi suomen omaan käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU-jäsenmaksut ovat edullinen ja suorastaan halpa hinta niistä taloudellisista (ja muistakin) eduista, kun viennistä elävä maamme on osa EU:ta ja sen sisämarkkinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko kummallista, että johnson jatkaa edelleen vaalikampanjasta tuttua satuilevaa propagandalinjaa, vaikka vaalit ovat jo ohi. EU:n kanssa ei synny kauppasopimuksia, jos toimintatavat eivät ole EU-periaatteiden kanssa yhteen sopivia. Sopimuksia EU:n kanssa Britannia kuitenkin välttämättä tarvitsee. Viimeksi Johnson kertoili höpöjä Pohjois-Irlannin ja Britannian tulevasta tullirajasta, jotka höpöpuheet EU-neuvottelija Barnier yksinkertaisesti kumosi. Neuvotteluissa voima on valtaa ja valta on EU:lla. Siitä on suoraa hyötyä Suomelle, että olemme vahvojen joukkueessa. Britannialla on vielä pitkä matka kuljettavaan, ennen kuin todellisuuden ranta häämöttää horisontissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut asiaa, kuomaseni.

Toisaalta: vaikka briteille ei saa antaa uusien sopimuksien myötä pelkkiä rusinoita pullasta, niin silti sanoisin että toivottavasti asioissa onnistutaan sopimaan mahdollisimman hyvässä yhteysymmärryksessä. Brexitistä huolimatta Iso-Britannia kannattaa pitää lähellä EU:ta ja vieläpä niin että se olisi jatkossakin tärkeä yhteistyökumppanimme ja liittolaisemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Britannian runsaiden kalavesien saaminen takaisin kotimaiseen kontrolliin on tärkeää brexitin kannattajille."

Lillukanvarsia yms populismia.

Saako Irlantilaiset kalastaa ja missä?
Onkos net EU:ssa vaikoeikö?

Vuosien jankkaus ja jauhanta jatkuu vielä vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit tulevat taloudellisesti menestymään EU-jälkeisessä ajassa, vaikka EU-intoilijat koettavat kilvan heittää kapuloita brittien rattaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kapuloita? Kerrotko tarkemmin.
Kerrotko myös tarkemmin minkälaista taloustieteellistä analyysiä olet tehnyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

19:20
Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Haapavedellä – liekit löivät katosta läpi pelastuslaitoksen saapuessa paikalle
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image