Ulkomaat

Oscar-gaalassa jaetaan palkinnot ja otetaan kantaa – tänä vuonna puheissa voivat kaikua vaatimukset tasa-arvosta

Parhaan miespääosan kategoriassa ehdokkaana oleva Joaquin Phoenix puhui viime viikolla tasa-arvosta toista palkintoa vastaanottaessaan. Tässä hän pitää puhetta ilmastomielenosoituksessa. KUVA: ETIENNE LAURENT
Ulkomaat 9.2.2020 21:32
Daniel Wallenius

Kritiikkiä elokuva-alan yhdenvertaisuutta kohtaan annettiin jo palkintoehdokkaiden tultua julki.

Ensi yönä kansa kerääntyy tv-ruutujen ääreen seuraamaan Oscar-gaalaa, jossa jaetaan palkinnot viime vuoden parhaille elokuville.

Palkintojen lisäksi gaalasta nousevat esiin joka vuosi palkittujen puheet, joissa otetaan kantaa milloin mihinkin.

Kannanottojen aiheet vaihtelevat Hollywoodin epätasa-arvosta poliittisiin kysymyksiin. Esiin on nostettu esimerkiksi naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia sekä tummaihoisiin kohdistuva poliisiväkivalta.

Yksi huomattavimmista puheista oli Meryl Streepin vuode 2017 kiitospuhe, jossa hän haukkui presidentti Donald Trumpin nimeämättä häntä suoraan.

Tasa-arvokritiikkiä esitetty jo

Trump sai tällä viikolla vapauttavan tuomion virkarikosoikeudenkäynnissään, joten mahdollista on, että joku intoutuu ottamaan kantaa sen lopputulokseen.

Todennäköisempää kuitenkin on, että keskiöön nousee tasa-arvon puute elokuva-alalla.

Oscar-gaalaa on kritisoitu viime vuosina paljon siitä, että palkintoehdokkaina on hyvin vähän naisia tai muita kuin valkoihoisia.

Yhdysvaltojen elokuva-akatemia on pyrkinyt tuomaan tasa-arvoa mukaan tuplaamalla värillisten jäsentensä määrän ja nostamalla naisten osuutta jäsenistössään 32 prosenttiin 25 prosentista sitten vuoden 2016, mutta tämän vuoden Oscar-ehdokkaiden julkaisu paljasti, että ongelmia on yhä.

Vain kaksi kahdestakymmenestä ehdolla olevasta näyttelijästä on tummaihoisia. Ehdolla ei ole yhtään naisohjaajaa. Yhdeksästä ehdokkaasta parhaan elokuvan saajaksi vain yhden näyttelijäkaartin enemmistö oli muita kuin valkoihoisia ja yhden juoni rakentui naishahmojen ympärille.

Phoenix otti jo kantaa

Parhaan miespääosan kategoriassa ehdolla oleva Joaquin Phoenix otti asiaan kantaa jo viime kuussa Bafta-palkinnon saadessaan. Hän kutsui puheessaan filmiteollisuutta sortojärjestelmäksi.

Phoenix sanoi tuntevansa olonsa ristiriitaiseksi, koska niin monella muulla näyttelijöillä ei ole mahdollisuutta palkintoon, vaikka he ansaitsevat sen.

– Minusta lähetämme värillisille ihmisille hyvin selvän viestin, että he eivät ole tervetulleita tänne, Phoenix sanoi.

Hän lisäsi, että näkee itsensä osaksi ongelmaa, kun ei ole aiemmin tehnyt kaikkea voitavaansa sen eteen, että tuotannot joissa hän työskentelee ovat ketään syrjimättömiä.

MAINOS

Kommentoi

Niin ja nimenomaan kuluneen vuoden uusien elokuvien palkinnot. Ei ne aina voi mennä jotenkin muka tasan, ja ainahan siellä vuosien varrella on voittanut miehet ja naiset ja vähemmistöt ja enemmistöt ja valkoset ja muut, mikä ihme tuo nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkö joku on oikeasti kiinnostunut näistä turhantärkeistä patsastelijoista?

Ricky Gervais tyhjensi pajatson Golden Globessa. Jättäkää se jeesustelu vähemmälle ja hakekaa vain ne pystit. Ei Hollywood -kerman tarvitse vedota minkään tasa-arvon puolesta. He voivat oikeasti muuttaa asioita omalla vaikutusvallallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi maalaisuuteni, mutta käsittääkseni siellä palkitaan elokuva-alan PARHAAT.
Ei siis jaeta mitään tasa-arvo- tai hyvesignalointipalkintoja. Eikö niille voisi tehdä oman gaalansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taso laskee joka paikassa, kun isoin huoli on kaiken maailman kiintiöistä laadun kustannuksella. Väsyttää myös tuo jatkuva poliittisuus, miten olisi vain hauskuus ja viihde?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image