Ulkomaat

Oscar-gaalassa jaetaan palkinnot ja otetaan kantaa – tänä vuonna puheissa voivat kaikua vaatimukset tasa-arvosta

Parhaan miespääosan kategoriassa ehdokkaana oleva Joaquin Phoenix puhui viime viikolla tasa-arvosta toista palkintoa vastaanottaessaan. Tässä hän pitää puhetta ilmastomielenosoituksessa. KUVA: ETIENNE LAURENT
Ulkomaat 9.2.2020 21:32
Daniel Wallenius

Kritiikkiä elokuva-alan yhdenvertaisuutta kohtaan annettiin jo palkintoehdokkaiden tultua julki.

Ensi yönä kansa kerääntyy tv-ruutujen ääreen seuraamaan Oscar-gaalaa, jossa jaetaan palkinnot viime vuoden parhaille elokuville.

Palkintojen lisäksi gaalasta nousevat esiin joka vuosi palkittujen puheet, joissa otetaan kantaa milloin mihinkin.

Kannanottojen aiheet vaihtelevat Hollywoodin epätasa-arvosta poliittisiin kysymyksiin. Esiin on nostettu esimerkiksi naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia sekä tummaihoisiin kohdistuva poliisiväkivalta.

Yksi huomattavimmista puheista oli Meryl Streepin vuode 2017 kiitospuhe, jossa hän haukkui presidentti Donald Trumpin nimeämättä häntä suoraan.

Tasa-arvokritiikkiä esitetty jo

Trump sai tällä viikolla vapauttavan tuomion virkarikosoikeudenkäynnissään, joten mahdollista on, että joku intoutuu ottamaan kantaa sen lopputulokseen.

Todennäköisempää kuitenkin on, että keskiöön nousee tasa-arvon puute elokuva-alalla.

Oscar-gaalaa on kritisoitu viime vuosina paljon siitä, että palkintoehdokkaina on hyvin vähän naisia tai muita kuin valkoihoisia.

Yhdysvaltojen elokuva-akatemia on pyrkinyt tuomaan tasa-arvoa mukaan tuplaamalla värillisten jäsentensä määrän ja nostamalla naisten osuutta jäsenistössään 32 prosenttiin 25 prosentista sitten vuoden 2016, mutta tämän vuoden Oscar-ehdokkaiden julkaisu paljasti, että ongelmia on yhä.

Vain kaksi kahdestakymmenestä ehdolla olevasta näyttelijästä on tummaihoisia. Ehdolla ei ole yhtään naisohjaajaa. Yhdeksästä ehdokkaasta parhaan elokuvan saajaksi vain yhden näyttelijäkaartin enemmistö oli muita kuin valkoihoisia ja yhden juoni rakentui naishahmojen ympärille.

Phoenix otti jo kantaa

Parhaan miespääosan kategoriassa ehdolla oleva Joaquin Phoenix otti asiaan kantaa jo viime kuussa Bafta-palkinnon saadessaan. Hän kutsui puheessaan filmiteollisuutta sortojärjestelmäksi.

Phoenix sanoi tuntevansa olonsa ristiriitaiseksi, koska niin monella muulla näyttelijöillä ei ole mahdollisuutta palkintoon, vaikka he ansaitsevat sen.

– Minusta lähetämme värillisille ihmisille hyvin selvän viestin, että he eivät ole tervetulleita tänne, Phoenix sanoi.

Hän lisäsi, että näkee itsensä osaksi ongelmaa, kun ei ole aiemmin tehnyt kaikkea voitavaansa sen eteen, että tuotannot joissa hän työskentelee ovat ketään syrjimättömiä.

MAINOS

Kommentoi

Niin ja nimenomaan kuluneen vuoden uusien elokuvien palkinnot. Ei ne aina voi mennä jotenkin muka tasan, ja ainahan siellä vuosien varrella on voittanut miehet ja naiset ja vähemmistöt ja enemmistöt ja valkoset ja muut, mikä ihme tuo nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkö joku on oikeasti kiinnostunut näistä turhantärkeistä patsastelijoista?

Ricky Gervais tyhjensi pajatson Golden Globessa. Jättäkää se jeesustelu vähemmälle ja hakekaa vain ne pystit. Ei Hollywood -kerman tarvitse vedota minkään tasa-arvon puolesta. He voivat oikeasti muuttaa asioita omalla vaikutusvallallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi maalaisuuteni, mutta käsittääkseni siellä palkitaan elokuva-alan PARHAAT.
Ei siis jaeta mitään tasa-arvo- tai hyvesignalointipalkintoja. Eikö niille voisi tehdä oman gaalansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taso laskee joka paikassa, kun isoin huoli on kaiken maailman kiintiöistä laadun kustannuksella. Väsyttää myös tuo jatkuva poliittisuus, miten olisi vain hauskuus ja viihde?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image