Ulkomaat

Osama bin Ladenin poika etenee al-Qaidan hierarkiassa vannoen kostavansa isänsä surman

Videolta napattu kuva Hamza bin Ladenista tämän hääseremonian aikana. Morsianta kuvatoimistojen välittämissä kuvissa ei näy. KUVA: CIA HANDOUT
Ulkomaat 10.8.2018 10:53
Ilkka Timonen

Hamza bin Laden meni hiljattain naimisiin, mutta morsiamen henkilöllisyydestä on ristiriitaista tietoa.

Alkuviikosta kerrottiin maailmalla, että edesmenneen terroristijohtajan Osama bin Ladenin poika Hamza bin Laden olisi mennyt naimisiin Mohammed Attan tyttären kanssa. Atta oli keskeisiä hahmoja toteuttamassa vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskuja Yhdysvalloissa.

Avioliitosta kertoivat Guardian-lehdelle Osaman velipuolet. Häiden todisteeksi on esitetty myös kuvatoimistojen välittämiä kuvia, joissa ei kuitenkaan morsianta näy.

Myöhemmin kuitenkin Hamza bin Ladenin velipuoli Omar bin Laden kiisti Lontoossa ilmestyvän arabiankielisen Asharq Al-Awsat -lehden haastattelussa Hamzan avioliiton Attan tyttären kanssa.

Sen sijaan Hamza on hänen mukaansa nainut Maryam Abdullah Ahmad Abdullahin, jonka isä myös on al-Qaidassa. Isä Abu Mohammed al-Masri oli keskeisiä hahmoja toteuttamassa elokuun 1998 terrori-iskuja Yhdysvaltojen suurlähetystöihin Keniassa ja Tansaniassa.

Hamzan äiti on yksi kolmesta bin Ladenin elossa olevasta vaimosta, lastenpsykologi Khairia Sabar.

Hamzan omaiset ovat huolissaan siitä, että tämä näyttää vääjäämättä kulkevan isänsä jälkiä terrorismin saralla.

Hän on uhannut kostaa isänsä kuoleman amerikkalaisten käsissä. Hamza on kehottanut al-Qaidan seuraajia käymään sotaa Washingtonia, Lontoota, Pariisia ja Tel Avivia vastaan.

Osama bin Laden sai surmansa Yhdysvaltain erikoisjoukkojen iskussa Afganistanissa 2. toukokuuta 2011.

Karismaattinen hahmo

Hamza on etenemässä kovaa vauhtia al-Qaidan hierarkiassa.

Häntä pidetään jo al-Qaidan nykyisen johtajan Ayman al-Zawahirin kakkosmiehenä. Hamza on ilmeisesti johtajaansa karismaattisempi tyyppi, jonka pelätään kykenevän innostamaan al-Qaidan uuteen nousuun.

Al-Qaida on ollut viime vuodet alamaissa monien sen kannattajien liityttyä toiseen terroristijärjestöön Islamilaiseen valtioon (Isis).

Isisin jouduttua häviölle Irakissa ja Syyriassa virta voi ruveta vetämään toiseen suuntaan.

Omaiset olettavat Hamzan oleskelevan nykyisin Afganistanin ja Pakistanin heimoalueilla. Tätä ennen hänen uskotaan olleen vuosikausia Iranissa.

Bin Ladenin toinen poika Khalid sai surmansa samassa iskussa Pakistanin Abbottabadiin kuin isänsäkin. Kolmas poika Saad sai surmansa lennokki-iskussa Afganistanissa vuonna 2009.

Osaman muut vaimot ja viisi eloon jäänyttä lasta ovat palanneet Saudi-Arabiaan. He ovat nyt läheisessä yhteydessä Osaman äitiin Alia Ghanemiin, joka hiljattain antoi haastattelun Guardianille.

Setäpuoli: Älä mene isäsi tietä

Hamzan setäpuoli Hassan al-Attas sanoo Guardianin haastattelussa, että bin Ladenit luulivat yhdessä vaiheessa Hamzan jo jättäneen haaveet isänsä tien seuraamisesta.

– Jos Hamza olisi edessäni nyt, sanoisin hänelle, Jumala ohjatkoon sinua. Ajattele kahdesti ennen kuin teet jotain. Älä ota uudestaan isäsi askeleita. Olet matkalla todella negatiivisiin ja kauhistuttaviin osiin sielussasi.

Hamza on palannut isänsä retoriikkaan myös vaatiessaan vallanvaihtoa Saudi-Arabiassa. Terrorismiasiantuntijat uskovat hänen hyvinkin pystyvän vetämään puoleensa resursseja ja vaikutusvaltaa islamilaisessa maailmassa.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Päivät on luetut tällaisella uhkaajalla jos todella valitsee väärän tien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Karjalan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

377 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image