Ulkomaat

Onnistuuko Turkin aikomus palauttaa Syyrian pakolaiset "turva-alueelle"? Erdogan hakee tukea Venäjältä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin Recep Tayyip Erdogan tapaavat tiistaina Venäjällä. KUVA: PAVEL GOLOVKIN / POOL
Ulkomaat 21.10.2019 16:47
Ida Kannisto

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin Recep Tayyip Erdogan tapaavat tiistaina Venäjällä. Erdoganin mukaan Turkki ottaa seuraavat askeleet tapaamisen jälkeen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat tiistaina Sotshissa Venäjällä. Tapaamisessa on tarkoitus keskustella Syyrian tulevaisuudesta, ja sen odotetaan selventävän, miten Turkin toimet Syyriassa jatkuvat.

Syyriassa Venäjä ja Turkki ovat edustaneet vastapuolia.

– Vaikka he ovat yhä virallisesti eri puolilla, heillä näyttää olevan toimiva kommunikaatioyhteys. Yksi syistä on varmasti se, että hyvä suhde Nato-liittolaisen kanssa on Putinille tärkeä, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi johtaja Wolfgang Mühlberger.

Putin ja Erdogan jakavat Mühlbergerin mukaan myös samankaltaisen käsityksen siitä, mikä on hyvä tapa johtaa maata.

Putinin hartioilla lepääkin painava vastuu, sillä häneltä odotetaan jopa ratkaisua tilanteeseen. Monen amerikkalaisnäkemyksenkin mukaan, että Yhdysvallat pesi kätensä Syyrian tilanteesta vetämällä joukkonsa kurdialueelta, ja siksi Syyrian tulevaisuudesta päättää suurelta osin Putin.

Erdogan kertoi Reutersin mukaan maanantaina, että Turkki ryhtyy "välttämättömiin" jatkotoimiin Pohjois-Syyriassa tapaamisen jälkeen. Turkki ja Yhdysvallat sopivat viime torstaina viiden päivän mittaisesta tulitauosta, jonka on määrä päättyä Erdoganin ja Putinin tapaamispäivänä tiistaina.

Mühlberger sanoo, että tiistaisen tapaamisen tulokset antavat mahdollisuuden arvioida tulevaa.

Turkki haluaa perustaa turva-alueen

Turkki aloitti hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdialueelle 9. lokakuuta. Tapahtumat saivat alkunsa, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti vetävänsä Yhdysvaltojen joukkoja Pohjois-Syyriasta.

Turkki on kertonut aloittaneensa hyökkäyksen, koska se haluaa luoda turva-alueen Syyrian rajalla sijaitsevalle kurdialueelle. Yhdysvaltojen päätös vetää joukkojaan Syyrian pohjoisosista mahdollisti Turkin suunnitelman edistämisen.

Ulkopoliittisen instituutin Mühlberger suhtautuu turva-alueen toteutumiseen varauksella.

– Sotilaallisesta näkökulmasta katsottuna se on todella valtava alue, jonka Turkki aikoo miehittää, Mühlberger sanoo.

Taustalla halu palauttaa pakolaiset Syyriaan

Turkki on ilmoittanut aikeistaan rakentaa pitkin Syyrian rajaa kulkeva turva-alue, joka on noin 30 kilometriä leveä ja noin 480 kilometriä pitkä. BBC:n mukaan Turkki on suunnitellut sijoittavansa alueelle jopa kaksi miljoonaa Turkissa elävää syyrialaispakolaista.

Mediassa on ollut esillä huoli mahdollisen alueen turvallisuudesta. Mühlberger sanoo, että on liian aikaista esittää arvioita mahdollisesta turva-alueesta. Hän kuitenkin sanoo pitävänsä alueen turvallisuutta "suhteellisen epätodennäköisenä".

Syyrian sisällissodan aikana Turkkiin on paennut 3,6 miljoonaa syyrialaista. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Syyrialaisten pako Turkkiin on viilentänyt turkkilaisten asenteita Syyrian pakolaisia kohtaan, mikä on uutistoimisto PRI:n mukaan saanut turkkilaiset vaatimaan toimia presidentti Erdoganilta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tuohon ei tarvita koko rajanmittaista aluetta. Varmaan jotain 20km x 20km alue riittää hyvin muutamalle miljoonalle. Ei tarvi rakentaa edes pilvenpiirtäjiä. Helpompi ylläpitääkin kun ovat yhdellä alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka maksaa yli miljoonan ihmisen asunnot? Siihen ei riitä edes muutama miljardi. Sitten näille pitäisi järkätä työpaikat, että voivat ostaa ruokaa.

Aivan pähkähullu idea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Miksi ei onnistuisi? Turkilla on aikaisempaakin kokemusta, armenialaisten marssittamisesta aavikolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On luontevaa että Erdogan hakee tukea nimenomaan Venäjältä omalle väestön pakkosiirron suunnitelmalleen.
Siellä, Venäjällä, on laajaa ja pikäaikaista kokemusta - ainakin Stalinin ajalta saakka - väestöjen pakkosiirroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on siirtänyt venäläistä väestöä Krimille, tuolle hedelmättömälle joutomaalle. Tämä varmasti innoittaa Erdogania, sillä Pohjois-Syyriakin on hedelmätöntä joutomaata.

Tässä vain on yksi ISO ongelma: USA:n kongressi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image