Ulkomaat

Onko maapallon ulkopuolella elämää? Fysiikan Nobel-voittajien tutkimukset tuovat kosmologian askeleen lähemmäs "ikuista kysymystä"

Yksi fysiikan Nobel-voittajista, sveitsiläinen astronomi Didier Queloz sanoi toimittajille Nobel-voiton olevan mahtava palkinto "huippujännittävistä löydöksistä", joita hän on tehnyt yhdessä kollegoidensa kanssa. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 8.10.2019 17:03 | Päivitetty 8.10.2019 18:59
Petteri Lindholm

Kuluvalla viikolla on jo jaettu Nobelin lääketieteen palkinto kolmelle solututkijalle. Keskiviikkona jaetaan palkinto kemiasta, torstaina kirjallisuudesta ja perjantaina on vuorossa Nobelin rauhanpalkinto.

Kanadalais-amerikkalainen kosmologi James Peebles, sveitsiläiset astrofyysikko Michel Mayor ja astronomi Didier Queloz ovat voittaneet fysiikan Nobel-palkinnon.

Puolet 830 000 euron palkinnosta saava Princetonin yliopiston Peebles on lisännyt tietämystä universumin alkuhetkistä analysoimalla jälkisäteilyä universumin varhaisista vaiheista.

Palkintoraadin mukaan Peeblesin 60-luvulta lähtien kehittämät teoreettiset kehikot ovat mullistaneet ymmärryksemme maailmankaikkeudesta.

Hän on tehnyt löydöksensä tutkimalla lähes 14 miljardia vuotta sitten tapahtuneen alkuräjähdyksen säteilyä, "jota on yhä kaikkialla ympärillämme".

– Tähän ikivanhaan säteilyyn on koodattu useita universumin salaisuuksia, Nobel-lautakunta selosti tutkimusten merkitystä.

Maapallon ulkopuolisen elämän jäljillä

Toisen puoliskon palkintosummasta jakavat Mayor ja Queloz työstään eksoplaneettojen eli aurinkokuntamme ulkopuolisten, tähtiä kiertävien planeettojen parissa.

Eksoplaneetat kiinnostavat tutkijoita erityisesti siksi, että niitä pidetään universumin todennäköisimpinä paikkoina elämän olemassaololle.

Kaksikko todensi ensimmäisen havainnon eksoplaneetasta vuonna 1995.

51 Pegasi b:ksi nimetty planeetta sijaitsee yli 50 valovuoden päässä maapallolta.

Nobel-lautakunnan mukaan löydös mullisti eksoplaneettojen tutkimuksen. Kaksikon ensimmäisen löydöksen jälkeen eksoplaneettoja on havaittu nykyään jo yli 4 000.

– Lukuisia projekteja on käynnistymässä eksoplaneettojen löytämiseksi, minkä johdosta voimme ennen pitkää löytää vastauksen ikuiseen kysymykseen siitä, onko maapallon ulkopuolella elämää, Nobel-lautakunta toteaa.

Korjattu kello 18.59: virheellinen titteli astrologi korjattu astronomiksi.

MAINOS

Kommentoi

Ihminen luulee olevansa kaiken napa ja pitää kaikkea kaikkea muita elollisia koe kaniineina mutta jos tuolla jossain suurempi napa kuin me ihmiset ja pitää meitä ihmisiä koe kaniineina. Ei tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai astrologi saanut Nobelin? Nyt pitää alkaa tutkimaan omaa tähtikarttaa tarkemmin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajat ovat muuttuneet. Itse oli keski-ikäinen ja niin ovat ystävänikin. En tunne ketään joka ei uskoisi siihen, että Maan ulkopuolella on elämää. Tätä pidetään yleisesti ottaen aivan selvänä asiana ja nykyään katsotaan kummasti jos joku uskoo, että elämää on vain Maassa. Vain muutama vuosikymmen sitten asiat olivat vielä toisinpäin, mutta nykyään on äärimmäisen harvinaista tai jopa mahdotonta löytää joku joka uskoo tulenpalavasti, että universumissa ei ole missään mitään elämää. Nyt kun asian näin sanoin, niin itse asiassa en usko, että löytyy ainoatakaan ihmistä enää joka väittäisi koko universumin olevan täysin eloton Maata lukuunottamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

maapallon asukkaista uskoo johonkin yliluonnolliseen gubbeen. Näiden imbesillien keskuudessa ihmiskeskeinen universumi on yhä se ainoa todellinen vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä sinunkin kannattaisi uskoa, ihan vaan varmuuden vuoksi, eipä siitä kovin paljon haittaakaan ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiasta ei ole mitään todisteita ei se ole uskon asia. Ottaen huomioon maailmankaikkeuden iän, sen muun elämän tai merkin siitä pitäisi olla jo täällä. Jos elämää olisi yhdelläkin muulla planeetalla, sitä olisi maailmankaikkeudessa kaikkialla. Vaan ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaen huomioon maailmankaikkeuden valtavat mittasuhteet ja tähystysvälineidemme rajallisuuden, ei ole mitenkään ihmeellistä ettemme ole vielä havainneet ulkopuolista elämää sivilisaatioista puhumattakaan. Etäisimmistä kohteista edes valo ei ole vielä saapunut tänne.

Tilanne on vähän sinnepäin kuin että linnunradan eri puolilla eläisi vain kolme pientä bakteerikasaa jokainen omalla planeetallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se huikeata, että myös ASTROLOGI on nyt saanut oikean Nobelin palkinnon! Tähän asti astrologit ovat saaneet korkeintaan ns. Huu-haa nobeleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän avaruudessa voi olla elämää . Olemmehan meki täällä ja avaruus on rajaton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ehkäpä alkurajähdyksen jälkeen elämä on kehittynyt maapallolla pisimmälle. Varmasti muuallakin jotain on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teorian mukaan alkuräjähdys tapahtui 15 miljardia vuotta sitten. Siinä ehtii yksi jos toinenkin elämä syntyä.
Yhdessä galaksissa on 250 miljardia tähteä ja galakseja on 400 miljardia. Eli kun nuo kertoo keskenään, niin tulee aika iso luku mahdollisia paikkoja. Olisi äärimmäisen epätodennäköistä, että olisimme ainoa elämä avaruudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
34
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
33
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
11
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image