Ulkomaat

Olosuhteet Intian "kaa­su­kam­mios­sa" hellittivät hiukan tiistaina – peltojen polttaminen jatkuu, vaikka ilmanlaatu on heikko

Intian pääkaupunki Delhiä on verhonnut vaarallinen savu usean päivän ajan. KUVA: RAJAT GUPTA
Ulkomaat 5.11.2019 17:45
Ida Kannisto

Intia yrittää keksiä ratkaisun saasteongelmaan. Pääkaupunki Delhiä on verhonnut sakea savu jo useiden päivien ajan.

Sankka harmaa savu on verhonnut Intian pääkaupunkia Delhiä useiden päivien ajan. Tiistaina ilmalaatu hellitti hiukan tuulen ansiosta.

Kovin turvalliseksi ilmaa ei vielä tiistainakaan voinut kutsua. Reutersin mukaan ilmanlaatu oli yhä Delhissä vaarallisella tasolla eli yli viisi kertaa suositeltua, turvallista tasoa korkeammalla.

BBC:n toimittaja kuvailee, että astuessaan ulkoilmaan naapurustossaan Delhissä, silmät alkoivat vuotaa, kurkku tuntui hiekkapaperilta ja yskä tuntui henkeäsalpaavalta. BBC:n mukaan saasteet vaarantavat terveyden monella tapaa, ja ne voivat altistaa esimerkiksi keuhkosyövälle, sydänsairauksille ja aivohalvaukselle.

Saasteongelmaa on yritetty Delhissä helpottaa muun muassa rajoittamalla yksityisautoilua. Maanantaina kaupungissa otettiin käyttöön määräys, jonka mukaan kuljettajat saavat ajaa vuoropäivinä sen mukaan, päättyykö rekisterikilpi parilliseen vai parittomaan numeroon.

Intian pääkaupungissa asuu yli 20 miljoonaa ihmistä. Viime päivinä vakavaa saastetilannetta on yritetty helpottaa esimerkiksi rajoittamalla yksityisautoilua rajoittamalla.

Maanantaina kaupungissa otettiin käyttöön määräys, jonka mukaan kuljettajat saavat ajaa vuoropäivinä sen mukaan, päättyykö rekisterikilpi parilliseen vai parittomaan numeroon. Määräyksen on tarkoitus olla voimassa ainakin 15. marraskuuta saakka.

Delhissä on suljettu myös kouluja maanantaina ja tiistaina. Rakentaminen on kiellettyä, kuten myös peltojen kulotus.

Maanviljely on tärkeä elinkeino

Ajoneuvojen päästöt ovat kuitenkin BBC:n mukaan vain yksi useista tekijöistä, jotka ovat muuttaneet kaupungin "kaasukammioksi". Useat lähteet kertovat, että yksi suurimmista syistä ennätyksellisten ilmansaasteiden takana on peltojen polttaminen.

Tähän aikaan vuodesta maanviljelijät valmistautuvat uuteen kylvökauteen puhdistamalla viljelysmaata ja riisipeltoja. Tämä tapahtuu polttamalla, mikä on monille köyhille maanviljelijöille ainoa mahdollinen keino.

Polttaminen saa kuitenkin aikaan vaarallisen yhdistelmän pienhiukkasia ja kaasuja. Reutersin mukaan pelloilta nouseva savu sekoittuu ajoneuvojen ja teollisuuden saasteisiin, mikä tekee Delhistä maailman saastuneimman kaupungin.

Pyöräilijä polki lähellä savuun peittyneitä maatiloja kylässä Amritsarin laitamilla Intiassa.

Ilmastoaktivistien vetoomus sai korkeimman oikeuden antamaan maanantaina määräyksen, jonka mukaan maatilojen on lopetettava peltojen polttaminen. Maanviljelijöitä määräys on suututtanut, ja The Guardianin mukaan he ovat valittaneet joutuneensa syntipukeiksi.

Kylvökausi on parhaillaan Intiassa vasta alulla, ja sen takia polttamisen odotetaan jatkuvan ainakin seuraavien kahden viikon ajan.

Viranomaiset yrittävät hillitä peltojen polttamista myös Delhin naapuriosavaltioissa Haryanassa ja Punjabissa, joissa maanviljelys on tärkeä elinkeino. Maanantaina Punjab kirjasi 5 953 paloa maatiloilla yhden päivän aikana, mikä on toistaiseksi korkein lukumäärä tänä vuonna.

Korkein oikeus moitti maanantaina Punjabin ja Haryanan viranomaisia siitä, että nämä ovat antaneet laittoman toiminnan jatkua tarkkailunsa alla.

Maailman saastunein kaupunki

Viime viikon perjantaina kaupunkiin julistettiin kansanterveydellinen hätätila. Tuolloin kaupunki oli kärsinyt saastuneesta ilmasta jo yhdeksän päivää yhteen menoon.

Ilmanlaatu Delhissä on jatkunut vaarallisena pisimpään mittaushistorian aikana.

Vielä maanantaina Delhi oli maailman saastunein kaupunki. Asia selvisi ilmanlaatua mittaavalta AirVisual -verkkosivustolta. Taakse jäi muun muassa Kiinan pääkaupunki Peking.

Maanantaina Yhdysvaltojen suurlähetystön reaaliaikainen ilmanlaatuindeksin mukaan hiukkaspitoisuus oli tiistaina 331, kun vielä maanantaina luku ylitti suurlähetystön mittauksen mukaan 500.

MAINOS

Kommentoi

Eiköhän tämäkin ongelma ole ilmastonmuutoksen syytä tai vähintään Antti Rinteen hallituksen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Intiassa ja Kiinassa ja muuallakin yksi ainoa suurkaupunki voi saastuttaa enemmän kuin koko Suomi niin silti meillä vouhotetaan kuin Suomi yksin tuottaisi kaikki maailman saasteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Intian kansan sivistymättömyys on huippuluokkaa. Suomessa on myös lukutaidottomia, syntyperäisiä suomalaisia, toiminta on samalla tasolla kuin Intiassa.

Kotiplaneettamme tarvitsee älykkäitä valtiomiehiä ja -naisia. Trumpin tasoiset täytyy siirtää muihin ja vähemmän vaativiin tehtäviin. Atlantin takana on herätty todellisuuteen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vein eilen karjalanpaistilihat kompostiin ja söin papuja ja ituja! Heti tehosi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän sopisi hyvin näyte Yrjö Jylhän runokokoelmasta Kiirastuli:

"Idässä palaa, tänne tulvii sauhu,
tiet kattaa, järvenselät, metsät, pellot;
sen uhkaa vastaan soivat hätäkellot,
sen alla hiipii hiljaisuus ja kauhu."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image