Ulkomaat

Öljyn hinta lähti nousuun Saudi-Arabian öl­jyn­ja­los­ta­moi­hin tehtyjen iskujen jälkeen

Nasan satelliittikuvassa näkyy, miten savu nousee hyökkäysten kohteeksi joutuneista öljynjalostamoista Saudi-Arabiassa lauantaina. KUVA: NASA WORLDVIEW HANDOUT
Ulkomaat 16.9.2019 8:16
Ilkka Timonen, Reuters

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi olevansa valmis vastatoimiin riippuen siitä, mitä Saudi-Arabia tahtoo. Trump sanoi tietävänsä syyllisen.

Öljyn hinta nousi maanantaina odotetusti kohoten suurimman prosenttinousun päivän sisällä sitten Persianlahden sodan vuonna 1991. Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin hyökättiin lauantaina, mikä johti noin viiden prosentin leikkaukseen maailman öljyn tuotannosta.

Brent-öljyn tynnyrihinta nousi 19,5 prosenttia liki 72 dollariin tynnyriltä.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä ja ilmahyökkäys valtion omistaman Saudi Aramcon öljynjalostuslaitoksiin Abqaiqissa ja Khuraisissa leikkasivat öljyntuotantoa 5,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä. Yhtiö ei ole ilmoittanut, milloin se pystyy taas toimittamaan normaalin määrän öljyä.

Asiaa tunteva lähde sanoi uutistoimisto Reutersille, että paluu täyteen kapasiteettiin voi kestää "viikkoja, ei päiviä".

Öljynvienti jatkuu silti normaalina

Saudi-Arabian öljynvienti jatkuu normaalina tällä viikolla, sillä kuningaskunnalla on laajat öljyvarastot, kertoi teollisuuslähde Reutersille sunnuntaina.

– Sitä miten Yhdysvallat ja Saudi-Arabia toimivat tilanteessa, seurataan tarkoin, sanoi Margaret Yang, markkina-analyytikko CMC Marketsista Singaporesta Reutersille.

– Mikäli korkeammat öljyn hinnat pysyvät, Aasian öljyriippuvaiset taloudet kuten Kiina, Japani, Intia, Etelä-Korea ja Filippiinit alkavat tuntea kivun korkeampina energia- ja raaka-aineiden hintoina, hän lisäsi.

Trump: Tiedämme syyllisen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi hyväksyneensä öljyn laskemisen markkinoille Yhdysvaltain strategisista varmuusvarastoista.

Trump sanoi Yhdysvaltain olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn hyökkäykseen. Trump sanoi tietävänsä, mikä taho oli hyökkäyksen takana, mutta ilmoitti odottavansa, miten Saudi-Arabia haluaa edetä asiassa.

"Saudi-Arabian öljyntuotantoa vastaan hyökättiin. Meillä on syytä uskoa, kuka on syyllinen. Olemme valmiina vastaamaan, mutta me odotamme, että kuulemme kuningaskunnalta, kenen he uskovat tehneen tämän hyökkäyksen, ja millä ehdoilla jatkaisimme!"

Saudi-Arabia ei ole kertonut hyökkäysten yksityiskohdista, mutta uhreja siitä ei tullut.

Abqaiq on maailman suurin öljynjalostuslaitos. Hyökkäys sinne tuli Iranin suunnalta ilmeisesti risteilyohjuksia käyttäen, sanoi johtava Yhdysvaltain virkailija Reutersille. Alustavien raporttien mukaan hyökkäys tuli Jemenistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Muut öljyntuottajatmaat kyllä pärjäävät tässä. Tuskin ovat oikeasti kovin pahoillaan vaikka tietysti julkisesta homma pitää tuomita ja esittää myötätuntoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuoden lokakuussa öljyn maailmanmarkkinahinta oli yli 80 dollaria. Tämän vuoden tammikuussa se käväisi 50 dollarin tasalla. Öljyn hinta heiluu voimakkaasti myös ilman mitään merkittävää syytä.

Tällä hetkellä Brent laadun hinta on suunnilleen 67 dollaria. Nousua on 10%, mutta hinta on muuten "ihan normaali".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Öljyn hinta ei vaihtele sen mukaan mistä öljy tulee. Öljy on maailmanmarkkinatuote, jota rahdataan suurilla tankkilaivoilla edullisesti ympäri maailman. Prosentuaalisesti hinta nousee kaikilla öljyn tuottajilla saman verran.

Öljyn hinta kyllä vaihtelee laadun mukaan. Venäjän heikkolaatuisempi Urals-laatu on hinnoiteltu paria dollaria alemmaksi, kuin hyvänlaatuinen Pohjanmeren Brent-laatu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli jo aamulla vaikuttanut heti pumpulla tankatessa, säiliöt oli puoli tyhjiä. Ihan ymmärrettävää että on pakko korottaa hintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image