Ulkomaat

"Oli presidentiltä asiatonta vaatia tutkintaa poliittisesta vas­tus­ta­jas­taan" – Trumpin Ukraina-puhelua kuunnelleet todistivat

Tiistaina Trumpin virkarikostutkinnan kuulemisessa todistivat Jennifer Williams ja Alexander Vindman.
Ulkomaat 19.11.2019 21:24
Katja Ihatsu, Ida Kannisto

Tiistaina todistajanaitioon nousi Irakin sodan veteraani, joka on joutunut armeijan turvatoimien kohteeksi virkarikostutkinnan aikana.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan mahdollisesti tärkeimmän viikon käynnisti Alexander Vindmanin, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston Ukraina-asiantuntijan todistus.

– Oli presidentiltä asiatonta pyytää – tai vaatia – tutkintaa poliittisesta vastustajastaan ja vieläpä ulkovallalta. Tutkinta olisi parhaimmassakin tapauksessa ollut kyseenalainen. Oli myös tiedossa, että seuraukset olisivat merkittävät, jos se olisi tullut julkiseksi, hän sanoi kongressin tiedusteluvaliokunnan kolmannessa julkisessa kuulemisessa Reutersin mukaan.

Vindmania kuultiin yhdessä varapresidentti Mike Pencen Venäjän-neuvonantajan Jennifer Williamsin kanssa. Molemmat olivat The New York Timesin mukaan kuuntelemassa Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuun 25. päivän puhelinkeskustelua reaaliaikaisesti. Puhelu on koko virkarikostutkinnan keskiössä.

Demokraattien syytökset Trumpia vastaan keskittyvät nyt siihen, että presidentti saattoi syyllistyä lahjontaan pidättäessään sotilasavun Ukrainalta.

Tunteikkaat terveiset isälle

Irakin sodassa palvellut Vindman todisti kunniamerkein koristellussa sotilasunivormussaan. Trump on kritisoinut häntä ja muita todistajia äänekkäästi. Vindman tuomitsi mustamaalauksen.

– Eri mieltä oleminen on luonnollista ja maan tapa, mutta meidän pitäisi pystyä parempaan kuin henkilöön käyviin hyökkäyksiin, hän sanoi.

Vindmanin vanhemmat muuttivat Yhdysvaltoihin Neuvostoliitosta. Hän lähetti aitiosta terveisiä isälleen.

– Todistukseni täällä on osoitus siitä, että teit oikean päätöksen lähtiessäsi. Älä huoli, minun ei käy kuinkaan kun kerron totuuden.

Vindman on joutunut armeijan turvatoimien kohteeksi, kertoi virkamieslähde kertoi Reutersille. Hänet siirretään tarvittaessa perheensä kanssa sotilastukikohtaan turvaan.

Piti puhelua poikkeavana

Williams sanoi pitäneensä Trumpin puhelua poikkeavana.

– Keskustelu koski asiaa, joka vaikutti kuuluvan kotimaan politiikkaan, hän sanoi.

Williamsin mukaan Valkoisen talon kansliapäällikkö Mick Mulvaney jäädytti Ukrainalle tarkoitetun 391 miljoonan dollarin (351 miljoonaa euroa) sotilasavun, mutta Williamsille ei koskaan selvinnyt, miksi raha maksettiin syyskuussa.

Demokraattien mukaan Trump käytti jäädytettyä avustusta ja Valkoisen talon tapaamista Zelenskyin painostukseen.

Trump katseli kuulemista

Trump sanoi tiistaina katselleensa kuulemista "vähän aikaa" ja että ihmiset saavat muodostaa siitä mielipiteensä itse.

Vindmanin ja Williamsin jälkeen todistusvuorossa olivat vielä entinen diplomaatti Kurt D. Volker ja entinen turvallisuusneuvoston virkailija Timothy Morrison.

Keskiviikkona kuulemisista odotetuin on Yhdysvaltain EU-lähettilään Gordon Sondlandin todistus. Hän on tukenut republikaanipuoluetta merkittävästi myös Trumpin aikana.

Sondland on jo aikaisemmin kertonut sanoneensa ukrainalaisille virkailijoille, että sotilasavun saaminen on kiinni siitä, taipuuko Ukraina Trumpin tahtoon ja aloittaa tutkinnat demokraattien Joe Bidenista ja tämän pojasta Hunter Bidenista. Vaatimuksena oli myös julkinen ilmoitus tutkinnan aloittamisesta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
28
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
11
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image