Ulkomaat

Oikeus tuomitsi ASAP Rockyn ehdolliseen vankeuteen pa­hoin­pi­te­lys­tä

ASAP Rockyn eli Rakim Mayersin on määrä esiintyä Tampereella perjantaina. KUVA: LAURENT GILLIERON
Ulkomaat 14.8.2019 15:13 | Päivitetty 14.8.2019 15:43
Daniel Wallenius

Räppärille luettiin tuomio kesäkuussa Tukholmassa tapahtuneesta katutappelusta.

Tukholman käräjäoikeus on tuominnut amerikkalaisen räppärin ASAP Rockyn eli Rakim Mayersin ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä. Myös kaksi muuta syytteessä ollutta räppärin seuralaista sai ehdollisen tuomion.

Oikeuden puheenjohtajan mukaan oikeus katsoi, ettei pahoinpitely ollut niin vakava, että vankeus olisi perusteltua. Tuomio ei myöskään sisällä yhdyskuntapalvelua eikä sakkoja.

Kolmikko määrättiin maksamaan uhrilleen korvauksia yhteensä 12 500 kruunua eli noin 1 150 euroa. Lisäksi he joutuvat maksamaan uhrin oikeudenkäyntikulut.

Tuomiosta on mahdollista valittaa kolmen viikon sisällä. Mikäli jompikumpi osapuolista tekee valituksen, etenee asia hovioikeuden käsittelyyn. ASAP Rockyn asianajaja Slobodan Jovovic sanoi pian tuomion lukemisen jälkeen, että on liian aikaista sanoa, aikovatko he valittaa tuomiosta.

Jovovicin mukaan räppäri on erittäin pettynyt tuomioon.

Pahoinpitely tapahtui kesäkuun lopussa Tukholmassa, missä Mayers oli esiintymässä. Mayers pidätettiin heinäkuun alussa ja hän vietti tutkintavankeudessa kuukauden.

Tapausta käsiteltiin käräjäoikeudessa elokuun alussa, minkä jälkeen Mayers vapautettiin. Hän ei ollut Ruotsissa kuulemassa tuomiota.

Mayers vetosi itsepuolustukseen

Osapuolten kertomukset Tukholman yön tapahtumista olivat hyvin erilaiset.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun mies lähestyi Mayersiä yöllä kadulla. Miehen mukaan hän etsi kaveriaan, räppärin mukaan miehiä oli kaksi ja he kysyivät tietä.

Räppärin mukaan miehet lähtivät pois, mutta palasivat. Kun hänen henkivartijansa pyysi heitä poistumaan, mies kävi henkivartijan päälle.

Miehen itsensä mukaan henkivartija käski häntä poistumaan ja alkoi itse töniä. Kun mies alkoi ihmetellä vartijan käytöstä, tämä otti hänestä kuristusotteen.

Tässä yhteydessä mies yritti ilmeisesti lyödä vartijaa kuulokkeillaan, jotka menivät rikki. Mies halusi kuulokkeensa takaisin ja lähti seuraamaan seuruetta. Tässä vaiheessa tapahtui ilmeisesti uusi pahoinpitely, jossa myös räppäri itse oli osallisena.

Mayers sanoo toimineensa tilanteessa itsepuolustukseksi. Myös pahoinpitelyn uhrista aloitettiin esitutkinta heinäkuun puolessa välissä, mutta se lopetettiin vain joitakin päiviä myöhemmin. Miestä ei epäillä enää rikoksesta.

Kiistaa oli myös siitä, löikö räppäri uhriaan lasipullolla vai ei. Käräjäoikeuden mukaan uhrilla oli vammoja, mutta niiden syntytapaa ei voitu todistaa.

Mayers sanoi toimineensa itsepuolustukseksi, mutta oikeuden mukaan tästä ei ollut kyse.

Sadattuhannet allekirjoittivat vetoomuksen

Mayersin heinäkuinen vangitseminen kuohutti tunteita ympäri maailmaa. Fanit, muut julkisuuden henkilöt ja poliitikot vaativat kovaan ääneen hänen vapauttamistaan. Verkkoon luotiin useita vetoomuksia Mayersin vapauttamisen puolesta. Yhteensä ne keräsivät satojatuhansia allekirjoituksia.

Mayersin tukijoihin liittyi myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, joka oli yhteydessä Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniin. Trump kuitenkin sai Löfveniltä sekä entiseltä pääministeriltä Carl Bildtiltä kovasanaiset pakit sekaantumisyrityksistään.

ASAP Rockyn pidätys poiki myös toisen pidätyksen, sillä räppärin fani kävi riehumassa Ruotsin Yhdysvaltain-suurlähetystössä. Nainen roiski nestettä lähetystön oveen ja uhkasi räjäyttää rakennuksen. Hän palasi myöhemmin häiriköimään lähetystön henkilökuntaa ja vierailijoita sekä potki lähetystön irtaimistoa, minkä jälkeen hänet pidätettiin.

Räppäri joutui perumaan useita esiintymisiä tutkintavankeutensa vuoksi. Hän palasi lavalle noin puolitoista viikkoa vapautumisensa jälkeen. Mayersin on määrä esiintyä Tampereella Blockfestilla perjantaina, ja tapahtumajärjestäjä on vakuuttanut, että keikka toteutuu.

Juttuun lisätty tietoa kello 15.43.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

En voi ymmärtää, että pahoinpitelijää puolustellaan ja sympatisoidaan, koska hän sattuu olemaan julkkis. Ei toisia ihmisiä yksinkertaisesti vain hakata ja piestä. Todella hienoa, Ruotsin oikeuslaitos! Hattu päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katso ne videot, niin voi kanta muuttua. Kyllä se tuomio olisi saanut mennä niiden päällekävijöiden suuntaan.
Johtopäätös, Ruotsi ei ole turvallinen maa ihmiselle joka puolustaa itseään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin "lain kirjaimen" mukaan tehtiin oikeansuuntainen päätös. Mutta ehkä päätökseen kuitenkin vaikutti eniten se, että tappelun aloittanut "uhri" oli taustaltaan keskiaasialainen. Tuomarien päätös lienee ollut vaikea, kun kumpaakaan osapuolta ei voitu syyttää rasismista. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, lisääkö tämä ulkomaisiin kohdistuvaa väkivaltaa Ruotsissa - muutamat jengit saattavat todeta "uhriutuneelle" maksetun korvaussumman kuultuaan: "Hei, mehän tienataan tällä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusvaltio toimii. "Mies tulee ja mies menee, mutta vastaa itse tekemisistään". Härskeintä asiassa oli, että Trump vaati tyyppiä vapautettavaksi ihan tuosta vaan. Oli yhteydessä Ruotsin pääministeriinkin, ja laittoi edustajansa oikeudenkäyntiin. Selvä yritys kalastella latinojen ääniä ensi vuoden vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otappa vähän selvää ennen kuin kirjoittelet. Trump vaati lunnaiden maksua ja vapauttamista ENNEN oikeudenkäyntiä joka yleinen käytäntö USA:ssa. Ja tietenkin asianajaja palkattiin edustamaan räppäriä. Ruotsin oikeusvaltio idea on per——tä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni Ruotsin lakien mukaan, ei Yhdysvaltain. Maassa maan tavalla tai maasta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image