Ulkomaat

NSA-johtaja: Pariisin iskuja ei olisi tapahtunut ilman salattuja viestejä

Pariisissa kuoli viime marraskuussa 130 ihmistä, kun terroristit iskivät konserttisaliin ja muihin kohteisiin. KUVA: FRANCIS PELLIER/DICOM/MINISTRY OF INTERIOR/HANDOUT / EPA
Ulkomaat 18.2.2016 2:34 | Päivitetty 18.2.2016 8:39
STT

Pariisin viime vuoden tuhoisat terrori-iskut eivät olisi olleet mahdollisia ilman salattuja eli kryptattuja viestejä, sanoo Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n johtaja. Michael Rogers korostaa, että terroristit onnistuivat viestisalauksen avulla välttämään paljastumisen ennen iskuja.

Rogersin mukaan hyökkääjät käyttivät osassa viestejään salaustekniikkaa.

Pariisissa kuoli viime marraskuussa 130 ihmistä, kun terroristit iskivät konserttisaliin ja muihin kohteisiin.

NSA:n johtaja yhtyi Yhdysvaltain useiden viranomaisten varoituksiin siitä, että kryptauskeinot tekevät salakuuntelun vaikeaksi tai mahdottomaksi jopa silloin, kun epäillyistä on saatu vihje etukäteen.

Rogers tähdensi, että hän kannattaa salauksen käyttöä nettiturvallisuuden lisäämisessä. Hänen mukaansa ongelma ovat laitteet, joiden kryptausta ei voida purkaa edes tilanteissa joissa laki sen sallisi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

NSA:n johtaja Michael Rogers on tässä elämöidessään kyllä niin ala-arvoinen inhimillisyyden täydellisessä puutteessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Apple ole jo myöntänytkin, että se laitteissa, näissä ipateissa, on komponetti, joka antaa NSA:lle kuuntelu- ja viestien seuranramahdollisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopas nyt on katkeraa tekstiä.
No, muistakaa että jos te huutelette sinne puhelimeen että kulta laita potut tulelle tulen kohta, missä olet (bussissa, kaupassa, yms) ei kiinnosta nsa:ta eikä yhtikäs muutakaan ketään. Että se siitä yksityisyyden varjelemisesta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina löytyy se "persoona", jota kiinnostavat muiden asiat enemmän kuin omat. Syytä en ole vielä kyennyt paikallistamaan, mutta muun väittäminen on naiivia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No todennäköisesti itsekkin säätelet päivittäin asioita joita ihmisille kerrot, koska et halua paljastaa kaikkea vaikke sinulla varsinaisesti ole mitään salattavaa, kaikki tekevät tätä tiedostamattaankin. Epäilen että tuskin olet kaikkea kertonut julkisesti mitä olet mahdollisesti lääkärin, psykologin tai asianajajan kanssa keskustellut tai ainakaan haluaisi näitä kaikkien tietoon vai onko ok että muutama ylimääräinen voi nämä kuulla? Tai jos nämä muutama ottaisi asian esille yllättävissä tilanteissa? Varmaan olisi ok, jos kaikki kirjeet/sähköpostit skannataan ja säilytetään myöhempää käyttöä varten?

Teknisten keinojen mahdollistaminen tarkoittaa vain sitä että käytännössä on mahdollista valvoa ketä tahaansa ja missä tahaansa ilman että sinulla on välttämättä kontrollia asiaan ainakaan täysin esim. nyky Äly-tv joka olohuoneessa on kokoajan päällä ja verkossa, tämä lähettää puheentunnistustoimintoa varten palvelimelle kaiken puheen analysoitavaksi, joka tämän kuulo etäsyydellä puhutaan, samaa voi tehdä puhelin ja mikä tahaansa laite jossa tarpeeksi toimintoja.

Kyse ei ole yksittäisestä asiasta, kyse on periaatteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salauksia ei saa purkaa, siitä ei ole kahta puhetta. Jos laitteiden salaus kuitenkin purettaisiin, olisi terroristeillä kyllä heti omat salauksensa omille laittelle joka tapauksessa. Laitteiden lisäksi ei vaadi ihmeitä käyttää koodikieltä puhuessaan vaikka avoimessa verkossa, ihan takuulla onnistuu tehdä iskuja entiseen malliin, ainoa kärsijä on tavallinen kansalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se toki suuri piikki tiedustelupalvelujen lihassa jos eivät pääse kaikkien toimia urkkimaan. Nykyiset uusimmat käyttöjärjestelmät eri laitteissa (Windows ja Android) ja suosituimmat internet selaimet (Internet Explorer ja Firefox) ovat tällaisia aukkoja täynnä jotka ovat varta vasten tehty sitä silmälläpitäen, että tietty taho pääsee niihin sisälle, halusi käyttäjä tai ei.
Jos joku haluaa vähän piilottaa omaa nettikäyttäytymistään, asentakaa TOR selain. Helppokäyttöinen, ilmainen ja esimerkiksi valtion vainojen ja tappokäskyjen kohteeksi joutuvat lehdistön jäsenet käyttävät tuota monissa maissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni niillä oli YKSI pleikkari jolla ne kommunikoivat keskenään. Näinhän uutinen oli kun pleikkaria hakkeroitiin. Joko on tieto mitä laitetta NSA hakkeroi paskaksi nyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat haluavat saada käyttöönsä mahdollisuuden päästä kenen hyvänsä ihmisen matkapuhelimessaan ja muissa laitteissaan oleviin yksityisiin tietoihin ja henkilökohtaisten keskusteluiden ja viestien sisältöihin. Jopa oikeus on antanut määräyksen puhelinvalmistajalle kehittämään sellaisen ohjelman, jolla valmistaja pääsisi sellaisiin asiakkaiden tietoihin käsiksi joihin ei edes se itse ole päässyt. Siis laitevalmistajan pitäisi oikeuden määräyksestä kehittää sellainen ohjelma jolla se voisi purkaa omat turvallisuuslukkonsa jotka on kehittänyt ja antanut vain asiakkaidensa omaan käyttöön niin, ettei se itsekään ole niihin päässyt sisään. Puhelinvalmistaja luonnollisesti on moisesta oikeuden kieltäytynyt määräyksestä.

Mitä seuraa jos ei Yhdysvaltain oikeuden määräystä noudata maan kansallinen yritysylpeys? Antaako valtio periksi vai lähteekö se jopa vaikka yrittämään tuollaisen änkyrän pudottamista yritysten hohtopaikoilta hankaloittamalla sen toimintoja eri keinoin?

Niin, ja entäs sellainen, että ainakaan medioitten tiedonvälityksen kautta en ole kuullut, että Yhdysvallat olisi muille kuin yhdelle laitevalmistajalle antanut määräyksen avata kaikki tietoturvalukkonsa viranomaisten käyttöön. Jos ei niin ole oikeus määrännyt niin sehän tarkoittaa sitä, että joko muilla laitevalmistajilla ei ole ollut olemassakaan antaa asiakkailleen murtoturvallisia puhelimia ym. laitteita, tai ne ovat antanet koko ajan asiakkaidensa yksityistiedot viranomaisten ja ehkä muidenkin käyttöön. Tai sitten Yhdysvallat ja yksi laitevalmistaja ei vaan ole päässeet vielä hinnasta yksimielisyyteen päästäkseen asiakkaidensa tietoturvan murtamisesta. Pahoin pelkään, että kun asiasta tehtiin vielä kovasti näkyvä maailmalla, on kysymys viimeksimainitsemastani. Jos Yhdysvallat todella haluaa voittaa riidan, nousee Apple sillä rahalla nopeasti takaisin juuri menettämänsä maailman varakkaimman yrityksen tittelin listalla kärkeen. Ja psyy kauna sillä rahalla myös siellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekös NSA:ta harmittaa että automaattinen massavalvonta ei saa poimittua kaikkia viestejä. Ongelmana vain on se että jos yksikin ylimääräinen taho saa salatun viestin auki, niin kaikki saa. Toinen NSA:n ongelma on että salaustekniikat eivät ole vain yhden-kahden yrityksen osaamisen varassa joita voisi hallita, vaan periaatteessa kuka tahaansa vähänkin perehtynyt voi salata viestejä ja vieläpä purkamattomalla salauksella joka on yleisesti tiedossa (wikipedia One-time pad), näin helppona esimerkkinä.

NSA:n viestissä ongelmallista on se että keskimäärin kuluttajilla ja kunnollisilla kansalaisilla ei ole viitseliäisyyttä suojata omia tietojaan kunnolla (ellei tätä tehdä helpoksi), jolloin helpommin joutuvat rikollisten tai valtiollisen vakoilun uhriksi, kun taas terrorismissa ja rikollisuudessa on ainakin teoriassa enemmän intressiä suojata viestintää/laitteita. Eli pahimmillaan lopputulema on se että vain kunnon kansalaisten yksityisyys on menetetty, mutta rikollisten/terroristien ei, eikä tämä hyödytä kuin korkeintaan tulevaisuuden "hitlereitä" ja rikollisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä olis oleellista kysyä että miten ne tietää että terroristit käytti kryptattyja viestikanavia jos ne käytti kryptattyja viestikanavia? (salauksen tarkoitus on salata..)

Onko täysin mahdotonta että koko operaatio euroopan puolella vedettiin täysin analogisesti ihmispuheen välityksellä terroristisolun sisällä?

"Hänen mukaansa ongelma ovat laitteet, joiden kryptausta ei voida purkaa edes tilanteissa joissa laki sen sallisi."

Laite jonka ulkopuolinen voi purkaa ei ole oikeasti salattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaa: haluamme rikkoa teidän yksityisyydensuojan, sallipa laki tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen vastaan avosylin Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Mitä ihmettä – Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
12:19
Mies laittoi toisen miehen kuvan Facebook-ryhmään ja väitti sarjakuristajaksi – Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maksamaan sakkoja ja korvauksia
133
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
53
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
24
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
24
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image