Ulkomaat

Notre Dame on Ranskan symboli, jonka vallankumous tärveli ja suurromaani pelasti – "se vaikutti ikuiselta"

Kyttyräselkä Quasimodon ja mustalaistyttö Esmeraldan romanssi elää, mutta alun perin heidän tarinansa kunnioitti itse Notre Damen kirkkoa. Kuva vuoden 1996 Disney-elokuvasta. KUVA: ©Buena Vista Pictures/Courtesy
Ulkomaat 16.4.2019 16:45 | Päivitetty 16.4.2019 17:02
Ilkka Hemmilä

Merkittävät historialliset tapahtumat selittävät, miksi kirkon palo ravistelee ranskalaisia. Ranskan-tuntija Tarmo Kunnas kertoo, että yli 800-vuotias kirkkovanhus on muistuttanut maan loistosta vaikeuksienkin keskellä.

Edes ranskalaiset eivät olleet huomanneet, kuinka iso osa Notre Damen katedraali on heidän identiteettiään. Merkityksen oivaltamiseen tarvittiin tuho.

Näin arvioi emeritusprofessori Tarmo Kunnas katedraalin menetystä Lännen Medialle Marseillesta käsin.

– Notre Dame oli säilynyt sentään yli 150 vuotta ilman merkittäviä vaurioita. Se vaikutti ikuiselta.

Entinen kirjallisuuden professori Kunnas on toiminut vierailevana professorina Pariisin yliopistossa sekä Suomen Ranskan-instituutin ensimmäisenä johtajana. Hän on asunut ja oleskellut Pariisissa lähes 20 vuotta eri vaiheissa.

Kunnaksen mukaan ranskalaisten tulevaisuudenusko on lähivuosikymmeninä vaihtunut pessimismiin. Poliittisten ja taloudellisten kiistojen keskellä yli 800-vuotias kirkkovanhus on muistuttanut maan loistosta.

– Sitä ovat kunnioittaneet kansallisena monumenttina myös he, jotka he eivät ole kuuluneet kirkkoon tai ovat suhtautuneet siihen kriittisesti.

Rahapula venytti rakentamista toistasataa vuotta

Notre Dame on rakennettu Pariisiin vanhaan keskustaan. Katedraali sijaitsee keskellä Seine-jokea Île de la Cité -saarella (kirjaimellisesti "kaupunki- tai linnoitussaari"). 20 hehtaarin kokoisella saarella ovat pitäneet linnoitusta ja kauppapaikkaa jo keltit ja roomalaiset.

– Se on aivan keskeistä Pariisia. Kyseinen paikka on ollut asutettu hyvin pitkään, noin 2 500 vuotta.

Saarelle syntyi myös palvontapaikka, jonka otti lopulta haltuun katolinen kirkko. Paikalla ehti sijaita useita kirkkorakennuksia ennen kuin Notre Damen rakennustyöt alkoivat vuonna 1163. Ne kestivät vaiheittain lähes kaksi vuosisataa, vuoteen 1345.

Rakennuksen valmistumista hidasti varojen puute, jota aiheuttivat niin nälänhätä kuin satavuotinen sota. Kirkko otettiin käyttöön toki jo aiemmin, 1100-luvun loppupuoliskolla.

– Rakentaminen ei ollut intensiivistä. Kyllähän tuollainen kirkko pystyttiin rakentamaan muutamassa kymmenessä vuodessa.

Notre Dame oli ensimmäisiä goottilaisia kirkkoja. Siitä kokonainen rakennusperinne levisi muualle Ranskaan ja koko Eurooppaan.

Vallankumous tärveli, romaani pelasti

Notre Dame oli käytössä vuosisatoja palvontapaikkana, mutta ranskalaisten yhteiseksi symboliksi rakennuksen nosti kirjailija Victor Hugo. Hän julkaisi vuonna 1831 kuulun romaaninsa Notre-Dame de Paris, eli Pariisin Notre-Dame.

Elokuvinakin tunnettu romaani muistetaan nykyään ennen kaikkea romanssista kellonsoittaja Quasimodon ja mustalaistyttö Esmeraldan välillä.

Hugon huomion kohteena oli itse rappeutunut rakennus, jonka arkkitehtuuriset ja taiteelliset saavutukset hän halusi nostaa uuteen arvoon. Siitä kielii kirjan nimi, jossa ei kellonsoittajaa mainita.

– Hugon romaani nosti kirkon rappeutumisen esille. Sen jälkeen alettiin kiinnittää vakavaa huomiota kirkon restaurointiin.

Quasimodon hahmo on elänyt omaa elämäänsä myös Notre Damen katedraalin ulkopuolella. Vuonna 2012 hän vieraili animaatioseikkailussa Hotel Transylvania.

Katedraalin rappiossa oma osuutensa oli Ranskan suurella vallankumouksella. Sen aikana kirkko julistettiin järjen palvonnan temppeliksi, jossa muun muassa järjestettiin juhlia.

Monarkiaa ja uskontoa vastaan käytiin myös vandalismilla. Vallankumouksen humussa kirkkoa koristaneita 28 Juudan kuninkaan patsaita erehdyttiin luulemaan Ranskan kuninkaallisiksi. Tämän vuoksi patsaiden päät hakattiin pois. Valtaosa päistä löytyi rakennustyömaalta vasta vuonna 1977.

Maallisen tasavallan hyväksymä

Ennen Hugoa kirkon profiilia ehti nostaa vallankumouksen päättänyt Napoleon Bonaparte. Hän kruunasi itsensä keisariksi juuri Notre-Damen kirkossa. Rituaalilla oli suuri merkitys, koska Ranskan kuninkaalliset kruunattiin yleensä Reims'n tuomiokirkossa.

– Napoleon teki kirkosta merkittävän ranskalaisen kirkon, suuren kansallisen näytelmän näyttämön.

Kirkkoa kunnioitti myös kenraali ja myöhempi presidentti Charles de Gaulle, joka osallistui siellä toisen maailmansodan päätteeksi messuun, vaikka Ranskan tasavalta on virallisesti maallinen.

Merkittävät historialliset tapahtumat selittävät, miksi kirkon palo ravistelee ranskalaisia.

– Notre Dame on ikään kuin puolivirallisesti valtion hyväksymä ja tietenkin myös tavattoman kaunis kirkko.

Voimakas suhde kirkkoon on myös Kunnaksella. Hän on Pariisissa asunut aina kirkon lähellä ja kertoo käyneensä siellä "varmaan 500 kertaa".

– Olen voinut ihailla rakennusta kerralla jopa tunnin ajan.

Kunnas lohduttautuu sillä, että tuhoista huolimatta kirkon pohjarakenne on säilynyt, minkä pohjalta rakennusta on mahdollista lähteä restauroimaan.

Romaani palautti kirkon kunnian

Notre Damen katedraali on merkittävässä roolissa Victor Hugon romaanissa Pariisin Notre-Dame (alkup. Notre-Dame de Paris, 1831).

Teos tunnetaan englanninkielisessä maailmassa käännösnimellä Notre Damen kellonsoittaja (engl. The Hunchback of Notre-Dame).

Englanninkielisellä käännösnimellä teos on sovitettu esimerkiksi elokuvaksi ja tv-sarjaksi useita kertoja.

Hugon kirjassa huomion kohteena on kellonsoittajan sijaan itse katedraali. Kirjoitusaikana rakennus oli huonossa kunnossa ja Hugo halusi palauttaa sen kunniaansa.

Romaani saavutti aikanaan suuren suosion. Vuonna 1844 kuningas Ludvig Filip I määräsi kirkon korjattavaksi. Restaurointi kesti vuoteen 1864.

Alun perin kirkko rakennettiin vuosivälillä 1163–1345.

Katedraalissa vierailee vuosittain noin 14 miljoonaa matkailijaa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:50
Juokse vain, satelliitit seuraavat – NUTS Karhun­kier­roksen 166 kilometrin pinkojia voi seurata GPS:n avulla livenä netissä
17:45
Roskienpoltosta alkanut maastopalo tuhosi saunarakennuksen Muoniossa – yksi henkilö hengitti savua
17:14
Oulun käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta – oikeuden mukaan syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily
16:45
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
16:21
Epätietoisuutta soten ympärillä – sotea valmistelleet organisaatiot on ajettu lähes alas, juuri kun pitäisi alkaa rakentaa uutta
15:36
Granlundin ilmaveivi keväällä 2011 ja Ahon tuplamaalit edellisessä keskinäisessä MM-välierässä – Leijonilla on monta maukasta arvokisavoittoa Venäjän karhusta
15:17
Ilmatieteen laitoksen sensorit haistelevat kasvihuonekaasuja ympäri vuorokauden ja läpi vuoden
50
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
31
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
29
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
23
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
22
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
19
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
18
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työttömälle oikeus lomaan

Kyllä! kannatetaan. Minäkin haluan lomalle ahneiden eläkeläis vanhempieni luokse Espanjaan. He suurten ikäluokkien tapaa... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image