Ulkomaat

Nor­sun­luu­kaup­pa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan Euroopassa – luubisnes rehottaa pahemmin kuin vuo­si­kym­me­niin

Malesialaiset virkamiehet käsittelivät Afrikasta peräisin olevia, takavarikoituja elefanttien syksyhampaita ennen niiden tuhoamista. KUVA: FAZRY ISMAIL
Ulkomaat 22.8.2019 21:10
Kirsi Hyytiäinen

EU-maissa norsunluun myynti kotimaassa on yhä sallittua. EU vastusti Genevessä kotimaankaupan rajoittamista.

Heinäkuussa Singaporen lentokentällä takavarikoitiin ennätyksellinen 8,8 tonnin laiton norsunluulähetys. Norsunluu oli peräisin noin 300 elefantin syöksyhampaista, ja sen arvoksi laskettiin lähes 13 miljoonaa dollaria.

Laiton norsunluukauppa rehottaa pahimmin vuosikymmeniin. Siksi 180 maata yrittää neuvotella Genevessä kauppaa säätelevää sopimusta. Sanotaan, että kiihkeässä kokouksessa ostetaan ääniä lahjomalla.

Geneven kokouksessa kohtaavat ääriasenteet. Esimerkiksi Etiopia, Kenia ja Norsunluurannikko vaativat kieltämään kotimaassa käytävän norsunluukaupan välittömästi. Sen sijaan Etelä-Afrikka, Zimbabwe, Botswana, Namibia ja Sambia anovat lisää norsujen ampumislupia sekä norsunluun ja -varastojen myyntimahdollisuutta.

Zimbabwen edustaja sanoi maansa kärsivän liian suuresta elefanttikannasta ja käski länsimaita noutamaan norsut muille maille ennen kuin ne ammutaan. Norsut tallovat jalkoihinsa viljelmien sadot.

Kireä kokous ei pystynyt rajoittamaan norsunluun kotimaankauppaa, jolla kierretään jatkuvasti kansainvälistä kauppakieltoa. Myöskään norsunluukaupan vapauttamista vaatineet maat eivät saaneet tahtoaan läpi.

Kotimaankauppa yhä laillista Japanissa ja EU-maissa

Uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa säätelee CITES-sopimus, joka jakaa myynti- ja ostoluvat. Vuonna 1989 se kielsi norsunluun kansainvälisen myynnin, koska afrikkalainen ja aasialainen elefantti uhkasivat kuolla sukupuuttoon. Sen jälkeen varastoitujen elefantin hampaiden myynnistä kehkeytyi salakuljettajille auvoisa ansiolähde.

Suurten norsunluumaiden kotimaankauppa jäi tuolloin lailliseksi. Vasta vuonna 2016 Yhdysvallat kielsi kaupankäynnin rajojensa sisäpuolella ja Kiina seuraavana vuonna.

Euroopan unionin maissa ja Japanissa norsunluun kauppaaminen on yhä sallittua kotimaassa. Japani alkoi ostaa toisen maailmansodan jälkeen suuria määriä työstämätöntä norsunluuta ja on yhä suurimpia ostajia.

EU:ssa voi kaupata laillisesti ennen vuotta 1947 kaadetun norsun luuta. Muuhun myyntiin tarvitaan maan hallituksen hyväksyntä. Geneven kokouksessa Japani ja EU vastustivat kotimaankaupan rajoittamista.

Norsunluutöiden alkuperä usein hämärän peitossa

Kansalaisjärjestö Avaazin mukaan norsunluuta kierrätetään antiikkiseksi, jotta sitä voidaan myydä myös Euroopassa. Sukupuuttoon kuolleiden mammuttien hampaiden kauppa kun on laillista. Markkinoilta on helppo löytää norsunluutöitä, joissa ei ole merkintää alkuperästä.

2000-luvulla laitonta luukauppaa yritettiin tukahduttaa tuhoamalla näyttävästi lähetyksiä. New Yorkin Times-aukiolla murskattiin yli tonni takavarikoitua elefantin hammasta 2015.

Elefantin metsästys on päättänyt Euroopassa myös pitkän kuningasuran. Espanjan entinen kuningas Juan Carlos metsästi vuonna 2012 norsuja Botswanassa samaan aikaan, kun hänen valtakuntansa kitui talouskurjimuksessa. Kuningas kaatui savannilla, päätyi lonkkaleikkaukseen ja joutui luovuttamaan kruunun pojalleen Felipelle.

MAINOS

Kommentoi

Maailma on sairas, hyvin sairas. Eikä tätä sairautta voi edes parantaa.

Maat jotka haluaisivat olla terveitä niin maiden pitäisi ottaa huomattavasti jyrkempi asenne jolla sairautta voitaisiin ehkäistä. Valtiot voisivat aloittaa kampanjan jossa kehoitetaan kansalaisiaan boikotoimaan sairaiden valtioiden tuotteita. Tämä saisi sairaudelle kasvot ja julkisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on mu....nta touhua joka ikisen maailman valtion johtajalta ettei tätä norsun ja sarvikuonojen tappamista luun takia saada loppumaan. Kiina pahin rosvomaa ostaa tätä luuta. Pakotteet päälle ja kunnon verot joka tuotteelle mitä Suomeenkin sieltä tilataan ja nyt heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikon mukaan norsunluukauppa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan, mutta artikkelissa sanotaan että hän kaatui savannilla ja joutui sen vuoksi luopumaan vallasta. Vai möikö kuningas norsunluuta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet järjestöt ovat vuosien aikana keränneet valtavat määrät lahjoitusrahoja norsunluukaupan lopettamiseksi ja norsunluubisnes siis vain kasvaa. Ihmisten pitäisi jo ymmärtää etteivät järjestöt pysty tekemään mitään asioiden parantamiseksi vaan se vaatii valtioiden toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama pätee kaikkien järjestöjen toimiin Afrikassa. Sotaherrat ja valtiomiehet ottaa avustukset viimeistään väkivalloin jos ei muuten saa. Kaikki kehitysapu afrikkaan tulisi välittömästi lopettaa, jos jotain muutosta joskus halutaan. Rokotteet ja lääkkeet kun saapuvat, tulevat vahvimmat jeepilllä pyssyt paukkuen omansa hakemaan ja myyvät kalliilla eteenpäin. Ja samalla ottavat poikalapset oman agendansa toteuttajaksi, eli lapsisotilaiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntija. Ilman, että kertaakaan edes olet käynyt kyseisessä maanosassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtioit voisivat tehdä asioille paljon mutta uhkana on kauppasota ja muut pakotteet jossa poliitikot laitetaan polvilleen. Kiinan ei tarvitse kuin vihjaista että kauppa loppuu ja pandat haetaan takaisin niin länsimaiden poliitikoilla alkaa polvet tutisemaan. Järjestöt eivät myöskään saa valtion tukea vaikka kaikki poliitikot ymmärtävät miten tärkeää olisi suojella luontoa ja ekosysteemejä.

Rinteen hallitus on korottamassa kehitysapua joten pitää toivoa että rahaa jaetaan eettisin perustein. Eli yhdellekään norsunluukauppa valtiolle ei anneta senttiäkään rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
137
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
69
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
53
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
23
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria
22
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image