Ulkomaat

Nor­sun­luu­kaup­pa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan Euroopassa – luubisnes rehottaa pahemmin kuin vuo­si­kym­me­niin

Malesialaiset virkamiehet käsittelivät Afrikasta peräisin olevia, takavarikoituja elefanttien syksyhampaita ennen niiden tuhoamista. KUVA: FAZRY ISMAIL
Ulkomaat 22.8.2019 21:10
Kirsi Hyytiäinen

EU-maissa norsunluun myynti kotimaassa on yhä sallittua. EU vastusti Genevessä kotimaankaupan rajoittamista.

Heinäkuussa Singaporen lentokentällä takavarikoitiin ennätyksellinen 8,8 tonnin laiton norsunluulähetys. Norsunluu oli peräisin noin 300 elefantin syöksyhampaista, ja sen arvoksi laskettiin lähes 13 miljoonaa dollaria.

Laiton norsunluukauppa rehottaa pahimmin vuosikymmeniin. Siksi 180 maata yrittää neuvotella Genevessä kauppaa säätelevää sopimusta. Sanotaan, että kiihkeässä kokouksessa ostetaan ääniä lahjomalla.

Geneven kokouksessa kohtaavat ääriasenteet. Esimerkiksi Etiopia, Kenia ja Norsunluurannikko vaativat kieltämään kotimaassa käytävän norsunluukaupan välittömästi. Sen sijaan Etelä-Afrikka, Zimbabwe, Botswana, Namibia ja Sambia anovat lisää norsujen ampumislupia sekä norsunluun ja -varastojen myyntimahdollisuutta.

Zimbabwen edustaja sanoi maansa kärsivän liian suuresta elefanttikannasta ja käski länsimaita noutamaan norsut muille maille ennen kuin ne ammutaan. Norsut tallovat jalkoihinsa viljelmien sadot.

Kireä kokous ei pystynyt rajoittamaan norsunluun kotimaankauppaa, jolla kierretään jatkuvasti kansainvälistä kauppakieltoa. Myöskään norsunluukaupan vapauttamista vaatineet maat eivät saaneet tahtoaan läpi.

Kotimaankauppa yhä laillista Japanissa ja EU-maissa

Uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa säätelee CITES-sopimus, joka jakaa myynti- ja ostoluvat. Vuonna 1989 se kielsi norsunluun kansainvälisen myynnin, koska afrikkalainen ja aasialainen elefantti uhkasivat kuolla sukupuuttoon. Sen jälkeen varastoitujen elefantin hampaiden myynnistä kehkeytyi salakuljettajille auvoisa ansiolähde.

Suurten norsunluumaiden kotimaankauppa jäi tuolloin lailliseksi. Vasta vuonna 2016 Yhdysvallat kielsi kaupankäynnin rajojensa sisäpuolella ja Kiina seuraavana vuonna.

Euroopan unionin maissa ja Japanissa norsunluun kauppaaminen on yhä sallittua kotimaassa. Japani alkoi ostaa toisen maailmansodan jälkeen suuria määriä työstämätöntä norsunluuta ja on yhä suurimpia ostajia.

EU:ssa voi kaupata laillisesti ennen vuotta 1947 kaadetun norsun luuta. Muuhun myyntiin tarvitaan maan hallituksen hyväksyntä. Geneven kokouksessa Japani ja EU vastustivat kotimaankaupan rajoittamista.

Norsunluutöiden alkuperä usein hämärän peitossa

Kansalaisjärjestö Avaazin mukaan norsunluuta kierrätetään antiikkiseksi, jotta sitä voidaan myydä myös Euroopassa. Sukupuuttoon kuolleiden mammuttien hampaiden kauppa kun on laillista. Markkinoilta on helppo löytää norsunluutöitä, joissa ei ole merkintää alkuperästä.

2000-luvulla laitonta luukauppaa yritettiin tukahduttaa tuhoamalla näyttävästi lähetyksiä. New Yorkin Times-aukiolla murskattiin yli tonni takavarikoitua elefantin hammasta 2015.

Elefantin metsästys on päättänyt Euroopassa myös pitkän kuningasuran. Espanjan entinen kuningas Juan Carlos metsästi vuonna 2012 norsuja Botswanassa samaan aikaan, kun hänen valtakuntansa kitui talouskurjimuksessa. Kuningas kaatui savannilla, päätyi lonkkaleikkaukseen ja joutui luovuttamaan kruunun pojalleen Felipelle.

MAINOS

Kommentoi

Maailma on sairas, hyvin sairas. Eikä tätä sairautta voi edes parantaa.

Maat jotka haluaisivat olla terveitä niin maiden pitäisi ottaa huomattavasti jyrkempi asenne jolla sairautta voitaisiin ehkäistä. Valtiot voisivat aloittaa kampanjan jossa kehoitetaan kansalaisiaan boikotoimaan sairaiden valtioiden tuotteita. Tämä saisi sairaudelle kasvot ja julkisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on mu....nta touhua joka ikisen maailman valtion johtajalta ettei tätä norsun ja sarvikuonojen tappamista luun takia saada loppumaan. Kiina pahin rosvomaa ostaa tätä luuta. Pakotteet päälle ja kunnon verot joka tuotteelle mitä Suomeenkin sieltä tilataan ja nyt heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikon mukaan norsunluukauppa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan, mutta artikkelissa sanotaan että hän kaatui savannilla ja joutui sen vuoksi luopumaan vallasta. Vai möikö kuningas norsunluuta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet järjestöt ovat vuosien aikana keränneet valtavat määrät lahjoitusrahoja norsunluukaupan lopettamiseksi ja norsunluubisnes siis vain kasvaa. Ihmisten pitäisi jo ymmärtää etteivät järjestöt pysty tekemään mitään asioiden parantamiseksi vaan se vaatii valtioiden toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama pätee kaikkien järjestöjen toimiin Afrikassa. Sotaherrat ja valtiomiehet ottaa avustukset viimeistään väkivalloin jos ei muuten saa. Kaikki kehitysapu afrikkaan tulisi välittömästi lopettaa, jos jotain muutosta joskus halutaan. Rokotteet ja lääkkeet kun saapuvat, tulevat vahvimmat jeepilllä pyssyt paukkuen omansa hakemaan ja myyvät kalliilla eteenpäin. Ja samalla ottavat poikalapset oman agendansa toteuttajaksi, eli lapsisotilaiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntija. Ilman, että kertaakaan edes olet käynyt kyseisessä maanosassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtioit voisivat tehdä asioille paljon mutta uhkana on kauppasota ja muut pakotteet jossa poliitikot laitetaan polvilleen. Kiinan ei tarvitse kuin vihjaista että kauppa loppuu ja pandat haetaan takaisin niin länsimaiden poliitikoilla alkaa polvet tutisemaan. Järjestöt eivät myöskään saa valtion tukea vaikka kaikki poliitikot ymmärtävät miten tärkeää olisi suojella luontoa ja ekosysteemejä.

Rinteen hallitus on korottamassa kehitysapua joten pitää toivoa että rahaa jaetaan eettisin perustein. Eli yhdellekään norsunluukauppa valtiolle ei anneta senttiäkään rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Jyrki Katainen nousee Sitran johtoon – Hallintoneuvosto teki päätöksensä haastattelujen jälkeen
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
20
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image