Ulkomaat

Normandia-kokous: Ukrainan ja Venäjän johtajilla jäykkä kohtaaminen, joka johti kah­den­vä­li­seen neuvotteluun

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (vas.) ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron (kesk.) istahtivat maanantai-iltana Pariisissa samaan neuvottelupöytään Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Tapaamisessa oli myös Saksan liittokansleri Angela Merkel. KUVA: Thibault Camus / POOL
Ulkomaat 9.12.2019 22:00
Katja Ihatsu, Daniel Wallenius, Reuters

Normandia-ryhmän nelikon yhteiskuvan ennakoitiin jäävän Pariisin tapaamisen merkittävimmäksi saavutukseksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi maanantai-iltana Pariisissa ensimmäistä kertaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Zelenskyi ja Putin neuvottelivat kahdenkesken, kertoi Élysée-palatsin lähde Reutersille.

Kokousta isännöi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja neuvotteluissa oli mukana Saksan liittokansleri Angela Merkel. Normandia-ryhmän edustajat neuvottelivat myös kaikki yhdessä. Heidän oli määrä antaa yhteinen lausunto.

Reilusti myöhästyneessä, kokouksen päättäneessä yhteisessä lehdistötilaisuudessa Zelenskyi ja Putin oli sijoitettu pöydän laitoihin Macronin ja Merkelin jäädessä heidän väliinsä.

Zelenskyin ja Putinin kehonkieli oli kokoushuoneeseen mentäessä jäykkää. He eivät kätelleet kameroiden edessä, hymyillleet toisilleen ja välttelivät katsekontaktia. Kokouksen päättävä yhteinen lehdistötilaisuus myöhästyi eikä ollut iltayhdeksän aikaan alkanut.

Normandia-ryhmän kokous oli ensimmäinen laatuaan kolmeen vuoteen ja sen tavoite oli etsiä ratkaisua rauhan saamiseksi Venäjän tukemien separatistien valtaamille Itä-Ukrainan alueille.

Tulosten ennakoitiin jäävän laihoiksi. Diplomaattien arvioissa koomikosta presidentiksi nousseen Zelenskyin kokemattomuuden arveltiin tarjoavan heikosti vastusta Putinille, joka on järkähtämätön ulkopuoliselle taivuttelulle.

Erilaiset odotukset

Mitä lähemmäs kokous tuli, sitä selvemmäksi kävivät Venäjän ja Ukrainan odotusten erot.

Zelenskyi sanoi oman painotuksensa olevan humanitaarinen. Hän haluaa laajamittaisen vankienvaihdon. Ukrainan ja Venäjän ensimmäinen vankienvaihto sitten vuoden 2014 tapahtui syyskuussa, mutta kumpikin osapuoli vapautti vain 35 vankia.

Zelenskyi on sanonut, että toinen prioriteetti on lisätä Itä-Ukrainan turvallisuustilannetta. Hän sanoi myös, että alueellisten vaalien mahdollisuudesta keskustellaan.

– Meille on tärkeää, että kaikki ukrainalaiset puolueet ovat edustettuina vaaleissa. Lisäksi on tärkeää, että paikalla on sekä ukrainalaisia että kansainvälisiä tarkkailijoita ja että toimittajilla on avoin ja turvallinen pääsy paikalle, Zelenskyi sanoi sunnuntaina talousmedia Forbesin mukaan.

Venäjä puolestaan on sanonut, että haluaa Ukrainan neuvottelevan suoraan kapinallistasavaltojen kanssa. Ukrainassa ne on luokiteltu terroristijärjestöiksi ja neuvottelu tarkoittaisi, että Ukraina tunnustaisi tasavallat.

Zelenskyi-kritiikki yltyi

Ukrainassa tapaaminen herätti suurta huolta. Tuhannet ihmiset osoittivat maanantaina mieltä Kiovassa Maidanin aukiolla.

Mielenosoituksen olivat kutsuneet koolle muiden muassa entisen presidentin Petro Poroshenkon ja entisen pääministerin Julia Timoshenkon puolueet. Protestoijat vaativat, että Zelenskyi pitää kiinni viidestä periaatteesta.

Ukrainasta ei saa tehdä liittovaltiota, Krimin tilanteesta ei saa tehdä kompromisseja ja Ukrainan on saatava suuntautua länteen. Lisäksi kapinallisten hallitsemilla alueilla ei saa pitää vaaleja ennen kuin venäläiset joukot ovat vetäytyneet eikä Venäjää vastaan nostettuja kansainvälisiä oikeusjuttuja saa vetää pois.

Zelenskyi-kritiikki yltyi kokouksen alla. Eronnut varaulkoministeri Olena Zerkal sanoi, että Zelenskyi ei valmistaudu riittävästi puheluihinsa Putinin kanssa.

– Hän soittaa tunteen mukaan. Suunnitelmaa puhelulle ei koskaan ole, Zerkal sanoo talousmedia Forbesin mukaan.

Samankaltaista kritiikki oli myös Maidanin aukiolla.

– En voi ymmärtää, onko Zelenskyi (Venäjän) kätyri ja petturi vai ainoastaan amatööri, henkilö, joka ei ole koskaan ollut politiikassa ja haluaa haastaa Putinin karismalla. Se on vain epärealistista, aktivisti Oleksiy Komarovsky sanoi Kyiv Postille.

Normandia-ryhmä

Jäsenmaat Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä.

Perustettiin kesällä 2014 Itä-Ukrainan sodan lopettamiseksi. Sodassa on kuollut 13 000 ihmistä.

Viidennen, lokakuun 2016 tapaamisen jälkeen ryhmä jäi tauolle laihojen tulosten ja odotusten takia.

Kokouksen kutsui koolle Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka on tänä syksynä sanonut, että Euroopan pitää ottaa uudenlainen lähestymistapa Venäjään.

Ukrainaa edustaa toukokuussa presidentin virassa aloittanut Volodymyr Zelenskyi, joka on luvannut tehdä lopun sodasta.

Ukrainassa leviää epäusko poliittisesti kokemattoman Zelenskyin kykyyn neuvotella Putinin kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
29
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image