Ulkomaat

Norjalainen nainen kuoli rabiekseen, Suomessa viimeksi rabiekseen menehtynyt vuonna 2007 – Oireiden alettua kohtalo on karu, sillä potilasta ei voida pelastaa

Oireiseen rabiekseen ei ole hoitoa. Ainoa tapa pelastaa altistunut on rokotesarja, joka on aloitettava välittömästi altistuksen jälkeen, kertoo THL. Kuvituskuva. KUVA: Mikael Rydenfelt
Ulkomaat 7.5.2019 8:51
STT

Nainen oli matkailemassa Kaakkois-Aasiassa kaksi kuukautta sitten.

Norjassa kaksikymppinen nainen on menehtynyt rabiekseen, kirjoittavat paikallismediat. Nainen oli matkailemassa Kaakkois-Aasiassa kaksi kuukautta sitten.

Matkan aikana häntä puri raivotautinen koira. Naisen tila huonontui vähitellen, ja viime viikonloppuna hän hakeutui sairaalahoitoon, mutta häntä ei voitu enää pelastaa. Sairaala julkaisi lehdistötiedotteen naisen kuolemasta.

Rabies on tappavan vaarallinen lyssaviruksen aiheuttama sairaus, joka iskee keskushermostoon ja aiheuttaa aivotulehduksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rabieksen itämisaika ihmisillä on yleensä 20–90 päivää, mutta se voi vaihdella kymmenestä päivästä vuosiin. Oireiden ilmettyä tauti johtaa kuolemaan muutaman päivän sisällä.

Oireiseen rabiekseen ei ole hoitoa. Ainoa tapa pelastaa altistunut on rokotesarja, joka on aloitettava välittömästi altistuksen jälkeen, kertoo THL.

Ulkomailla kannattaa olla valppaana

Viimeisin Suomessa varmistettu kotoperäinen rabiestartunta ihmisellä oli 1930-luvulla, Ruokavirasto kertoo. 1910–1930-luvuilla tartunnat ihmiseen tapahtuivat koiranpuremista. Lepakkorabiekseen on Suomessa menehtynyt yksi henkilö vuonna 1985.

Vuonna 2007 filippiiniläinen mies menehtyi rabiekseen Suomessa. Hänen oletetaan saaneen tartunnan kotimaassaan.

THL:n mukaan vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä kuolee rabiekseen, suurin osa heistä Afrikassa ja Aasiassa. Euroopassa rabiesta esiintyy eniten Puolassa ja Romaniassa, Suomen naapurimaista eniten Venäjällä,

Kaikki nisäkkäät voivat saada tartunnan ja levittää sitä edelleen myös ihmiseen. Eläimillä ei Suomessa ole todettu kotoperäistä raivotautia vuoden 1989 jälkeen. Lepakkoraivotautia, jonka aiheuttaa toinen lyssavirus, on Suomessa todettu viimeksi 2016.

Suomi on ollut virallisesti rabiesvapaa maa vuodesta 1991.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Suomi on maassa siis maaperällä rabiesvapaa. Lepakot ovat erikseen ja niistä ei ole yleistä tietoa riittävästi.
Rabies eli vesikauhua voi ennakkoon hoitaa 3 rokotteen sarjalla jotta jos pahin tapahtuu jossain puskassa ulkomailla on parisen päivää aikaa tulla kotiiin saamaan ainakin 5 rokotteen sarja joka sitten mahdollisesti-todennäköisesti auttaa!!!
Tässä ei sitten ole yhtään leikin asiaa tai vähättelyä. Tauti on 100% tappava jos sen saa ja ei saa hoitoa.
Suosittelen kovin asiallista suhtatumista tautiin.
Suosittelen myös erikseen ottamaan kaikkia niitä eri rokotteita joita tarjotaan Suomessa. SE on viisauden alku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin tärkeää on huolellinen haavan pesu saippualla ja vedellä (15 min ajan) ja sen jälkeen desinfiointi esim alkoholia sisältävällä desinfiointiaineella (2 min ajan) heti pureman jälkeen ennen lääkäriin hakeutumista. Jo tällä voidaan ehkäistä tartunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätähän kukaan ei kerro mutta ulkomailta muuttolinnun mukana tullut punkki myös levittää tautia että hyvää kesää =)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En pidä koirista ja nyt Suomessa on liikaa koiria ja raivotauti jos sattuu tulemaan meillekin Suomeen vaikka jonkun villi pedon kautta ja tartuttaa sen niin se leviää ja aiheuttaa vaaraa myös meille ihmisille. Koiria pitäisi olla paljon paljon vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rabiesrokotteita sisältäviä syötteitä kylvetään maastoon valtavat määrät itärajalla, lähinnä kaakossa. Harvoin koirat altistuvat Suomessa villieläimen rabiesta sisältävälle puremalle. Rokotesarja pureman jälkeen ulkomailla on hyvä ottaa. Koirien kautta Suomessa rabiesriski on pieni. 1980-luvulla tartunnan sai lepakkotutkija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rabiesriskin muodostavat nämä epämääräiset ulkomailta raahattavat rakit, joilla on jotkin höpöpaperit annetuista "rokotuksista" . Yhä enemmän on ihmisiä, joiden realiteettitaju on täysin hukassa. Jokainen rabiesepäily maksaa veronmaksajille 2000-3000 euroa eli rokotukset +ig.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En pidä ihmisistä ja nyt Suomessa on liikaa ihmisiä ja tauteja jos sattuu tulemaan meillekin Suomeen vaikka jonkun villi pedon kautta ja tartuttaa sen niin se leviää ja aiheuttaa vaaraa. Ihmisiä pitäisi olla paljon paljon vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa koirat tulee rokottaa rabiesta vastaan.
En usko, että koira inhosi ja sen julkistaminen ketään koiria rakastavaa sen kummemmin kiinnostaa. Kannattaisi ehkä perehtyä asiatietoon ja faktoihin ennen kuin alat oman ”puutteeksi” (koirainhon) perusteella höpötietoja välittämään.
Ei tartu sinulle rabies Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rabies eli vesikauhu on mahdollinen koiran ja lepakon lisäksi muista eläimistä. Tauti ei tn.leviä ruuan mukana, mutta hampaisiin jäänyt bakteeri voi levitä. Samoin muita tauteja. Taka-Intian ja -Aasian saarilla on varaani, jonka ruokailu perustuu hampaiden ja suun limakalvojen bakteereihin. Se puraisee uhriaan ja kun myrkytys on levinnyt se pystyy syömään uhrinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, voi, VOI, VOII !!!
Pitääkö tuostakin asiasta alkaa riidellä.
Olisko rokotetta riitely- / toisten loukkausoireyhtymään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden "rescue" -koirien maahantuonti pitäisi kieltää. Koirien terveystaustoja ei tunneta. Rokotustodistukset voivat olla väärennöksiä kuten tuoreessa tv dokumentissa mainittiin. Taustalla on raaka bisnes. Saadaan uusien eläintautien kanta Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun rabies-asiasta puhutaan. Kuinka kauan Suomi on rabiesvapaa maa, kun esim. Romaniasta, Bulgariasta, Kreikasta rahdataan satoja rescue-koiria. Onko ihmisiltä nykyään mennyt järki tässäkin asiassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun mukaan koira puri kaksi kuukautta sitten, mutta nainen hakeutui sairaalahoitoon vasta viime viikonloppuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän tuosta artikkelista voi helposti päätellä.
"Matkan aikana häntä puri raivotautinen koira. Naisen tila huonontui vähitellen, ja viime viikonloppuna hän hakeutui sairaalahoitoon..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

No sä et sitten lukenut juttua? Heti altistuksen saatuaan pitää aloittaa rokotesarja, se auttaa. Oireiden alettua hoitoa ei enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastarokotesarja toimii vielä puolitoista vuorokautta pureman jälkeen. Ota asioista selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

60
HS: Yli 30 Suomen eurovaaliehdokkaista on ollut syytettynä rikoksesta – joka neljännellä perussuomalaisten ehdokkaalla ollut syyte, yksi puolue silti omilla luvuillaan
40
Sebastian Tynkkynen pyytää eroa Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyydestä – perustelee eronpyyntöään kansanedustajan tehtävillä
33
Oulun kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten? Lukijalta
26
Alankomaat voitti Euroviisut, yleisöäänet ratkaisivat voiton – katso voittoisa esitys
22
Puheenaihe: Voisiko kuka tahansa valita Vuoden urheilijan? "Viimeinen pisara minulle on e-urheilu"
22
Rinteen mukaan näyttää siltä, että talousasiat ratkeavat – hallitusneuvotteluissa väännetään sunnuntaina muun muassa rahasta
15
Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Varaliittokansleri erosi salavideon paljastaman korruptiotapauksen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pankki kiimassa säähtöihini

Vuosikausiahan tuo pankki on ehdotellut aikoja sijoitusneuvojalle. Pitävät jonkun aikaa taukoa ja uudelleen, vaikka ilm... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image