Ulkomaat

Norjalainen nainen kuoli rabiekseen, Suomessa viimeksi rabiekseen menehtynyt vuonna 2007 – Oireiden alettua kohtalo on karu, sillä potilasta ei voida pelastaa

Oireiseen rabiekseen ei ole hoitoa. Ainoa tapa pelastaa altistunut on rokotesarja, joka on aloitettava välittömästi altistuksen jälkeen, kertoo THL. Kuvituskuva. KUVA: Mikael Rydenfelt
Ulkomaat 7.5.2019 8:51
STT

Nainen oli matkailemassa Kaakkois-Aasiassa kaksi kuukautta sitten.

Norjassa kaksikymppinen nainen on menehtynyt rabiekseen, kirjoittavat paikallismediat. Nainen oli matkailemassa Kaakkois-Aasiassa kaksi kuukautta sitten.

Matkan aikana häntä puri raivotautinen koira. Naisen tila huonontui vähitellen, ja viime viikonloppuna hän hakeutui sairaalahoitoon, mutta häntä ei voitu enää pelastaa. Sairaala julkaisi lehdistötiedotteen naisen kuolemasta.

Rabies on tappavan vaarallinen lyssaviruksen aiheuttama sairaus, joka iskee keskushermostoon ja aiheuttaa aivotulehduksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rabieksen itämisaika ihmisillä on yleensä 20–90 päivää, mutta se voi vaihdella kymmenestä päivästä vuosiin. Oireiden ilmettyä tauti johtaa kuolemaan muutaman päivän sisällä.

Oireiseen rabiekseen ei ole hoitoa. Ainoa tapa pelastaa altistunut on rokotesarja, joka on aloitettava välittömästi altistuksen jälkeen, kertoo THL.

Ulkomailla kannattaa olla valppaana

Viimeisin Suomessa varmistettu kotoperäinen rabiestartunta ihmisellä oli 1930-luvulla, Ruokavirasto kertoo. 1910–1930-luvuilla tartunnat ihmiseen tapahtuivat koiranpuremista. Lepakkorabiekseen on Suomessa menehtynyt yksi henkilö vuonna 1985.

Vuonna 2007 filippiiniläinen mies menehtyi rabiekseen Suomessa. Hänen oletetaan saaneen tartunnan kotimaassaan.

THL:n mukaan vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä kuolee rabiekseen, suurin osa heistä Afrikassa ja Aasiassa. Euroopassa rabiesta esiintyy eniten Puolassa ja Romaniassa, Suomen naapurimaista eniten Venäjällä,

Kaikki nisäkkäät voivat saada tartunnan ja levittää sitä edelleen myös ihmiseen. Eläimillä ei Suomessa ole todettu kotoperäistä raivotautia vuoden 1989 jälkeen. Lepakkoraivotautia, jonka aiheuttaa toinen lyssavirus, on Suomessa todettu viimeksi 2016.

Suomi on ollut virallisesti rabiesvapaa maa vuodesta 1991.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Suomi on maassa siis maaperällä rabiesvapaa. Lepakot ovat erikseen ja niistä ei ole yleistä tietoa riittävästi.
Rabies eli vesikauhua voi ennakkoon hoitaa 3 rokotteen sarjalla jotta jos pahin tapahtuu jossain puskassa ulkomailla on parisen päivää aikaa tulla kotiiin saamaan ainakin 5 rokotteen sarja joka sitten mahdollisesti-todennäköisesti auttaa!!!
Tässä ei sitten ole yhtään leikin asiaa tai vähättelyä. Tauti on 100% tappava jos sen saa ja ei saa hoitoa.
Suosittelen kovin asiallista suhtatumista tautiin.
Suosittelen myös erikseen ottamaan kaikkia niitä eri rokotteita joita tarjotaan Suomessa. SE on viisauden alku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin tärkeää on huolellinen haavan pesu saippualla ja vedellä (15 min ajan) ja sen jälkeen desinfiointi esim alkoholia sisältävällä desinfiointiaineella (2 min ajan) heti pureman jälkeen ennen lääkäriin hakeutumista. Jo tällä voidaan ehkäistä tartunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätähän kukaan ei kerro mutta ulkomailta muuttolinnun mukana tullut punkki myös levittää tautia että hyvää kesää =)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En pidä koirista ja nyt Suomessa on liikaa koiria ja raivotauti jos sattuu tulemaan meillekin Suomeen vaikka jonkun villi pedon kautta ja tartuttaa sen niin se leviää ja aiheuttaa vaaraa myös meille ihmisille. Koiria pitäisi olla paljon paljon vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rabiesrokotteita sisältäviä syötteitä kylvetään maastoon valtavat määrät itärajalla, lähinnä kaakossa. Harvoin koirat altistuvat Suomessa villieläimen rabiesta sisältävälle puremalle. Rokotesarja pureman jälkeen ulkomailla on hyvä ottaa. Koirien kautta Suomessa rabiesriski on pieni. 1980-luvulla tartunnan sai lepakkotutkija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rabiesriskin muodostavat nämä epämääräiset ulkomailta raahattavat rakit, joilla on jotkin höpöpaperit annetuista "rokotuksista" . Yhä enemmän on ihmisiä, joiden realiteettitaju on täysin hukassa. Jokainen rabiesepäily maksaa veronmaksajille 2000-3000 euroa eli rokotukset +ig.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En pidä ihmisistä ja nyt Suomessa on liikaa ihmisiä ja tauteja jos sattuu tulemaan meillekin Suomeen vaikka jonkun villi pedon kautta ja tartuttaa sen niin se leviää ja aiheuttaa vaaraa. Ihmisiä pitäisi olla paljon paljon vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa koirat tulee rokottaa rabiesta vastaan.
En usko, että koira inhosi ja sen julkistaminen ketään koiria rakastavaa sen kummemmin kiinnostaa. Kannattaisi ehkä perehtyä asiatietoon ja faktoihin ennen kuin alat oman ”puutteeksi” (koirainhon) perusteella höpötietoja välittämään.
Ei tartu sinulle rabies Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rabies eli vesikauhu on mahdollinen koiran ja lepakon lisäksi muista eläimistä. Tauti ei tn.leviä ruuan mukana, mutta hampaisiin jäänyt bakteeri voi levitä. Samoin muita tauteja. Taka-Intian ja -Aasian saarilla on varaani, jonka ruokailu perustuu hampaiden ja suun limakalvojen bakteereihin. Se puraisee uhriaan ja kun myrkytys on levinnyt se pystyy syömään uhrinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, voi, VOI, VOII !!!
Pitääkö tuostakin asiasta alkaa riidellä.
Olisko rokotetta riitely- / toisten loukkausoireyhtymään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden "rescue" -koirien maahantuonti pitäisi kieltää. Koirien terveystaustoja ei tunneta. Rokotustodistukset voivat olla väärennöksiä kuten tuoreessa tv dokumentissa mainittiin. Taustalla on raaka bisnes. Saadaan uusien eläintautien kanta Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun rabies-asiasta puhutaan. Kuinka kauan Suomi on rabiesvapaa maa, kun esim. Romaniasta, Bulgariasta, Kreikasta rahdataan satoja rescue-koiria. Onko ihmisiltä nykyään mennyt järki tässäkin asiassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun mukaan koira puri kaksi kuukautta sitten, mutta nainen hakeutui sairaalahoitoon vasta viime viikonloppuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän tuosta artikkelista voi helposti päätellä.
"Matkan aikana häntä puri raivotautinen koira. Naisen tila huonontui vähitellen, ja viime viikonloppuna hän hakeutui sairaalahoitoon..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

No sä et sitten lukenut juttua? Heti altistuksen saatuaan pitää aloittaa rokotesarja, se auttaa. Oireiden alettua hoitoa ei enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastarokotesarja toimii vielä puolitoista vuorokautta pureman jälkeen. Ota asioista selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

19:54
MTV Uutiset Livessä silminnäkijän haastattelu Hietalahden ampumakohtauksen tapahtumapaikalta
19:15
Vesilinnut vieraslajipoliiseina: Mustatäplätokosta voi tulla merimetson suosikkisaalis Tilaajille
19:00
Torihotellin työmaa-aita ahdistaa aittayrittäjiä – kaivuutyöt jatkuvat vielä pari viikkoa, betonitöihin päästään elokuussa Tilaajille
18:27
Helsingin keskustassa ammuttiin kahta henkilöä - Katso video tapahtumapaikalta
18:20
Räisälän ja Kervisen välinen lauttaliikenne keskeytetty huoltotöiden ajaksi
18:14
Puunkaatotyöt katkaisivat sähkölinjan Rovaniemellä ja kipinä sytytti maastopalon – pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaroituksesta
18:00
Ensi viikonlopuksi on Ouluun luvassa hellettä – kysyimme lääkäriltä, miten Qstock-kävijä voi tunnistaa ja välttää nestehukan Tilaajille
126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
92
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
35
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Sinähän eläke 850e luulet, että kaketsukin on huippua. Noh, ehkä sinunlaisille se on. Lue lisää...
Huipulla? Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image