Ulkomaat

Norja paisuttaa tuntuvasti puo­lus­tus­me­no­jaan Venäjän takia – Suomen rajallekin uusi komppania

Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide esitteli maansa hallituksen pitkän aikavälin puolustussuunnitelman lehdistötilaisuudessa perjantaina. Norjan parlamentti käsittelee suunnitelman kesätauon jälkeen. KUVA: Torbjørn Kjosvold / Norwegian Armed Forces
Ulkomaat 17.6.2016 17:29
Henripekka Kallio

Norja aikoo lisätä merkittävästi puolustusmenojaan Venäjän kasvaneen uhan takia.

Norjan hallitus esittää, että maa osoittaa puolustusvoimille lähes 18 miljardia euroa lisärahaa seuraavan 20 vuoden aikana. Rahoitusta aiotaan lisätä asteittain niin, että vuonna 2020 puolustusvoimilla on käytössään lähes 800 miljoonaa euroa nykyistä enemmän vuosittain.

Vuosikertomuksensa mukaan Norjan puolustusvoimat käyttää tällä hetkellä vajaat neljä miljardia euroa vuosittain tehtäviensä hoitamiseen. Suomen puolustusmenot ovat noin miljardi euroa pienemmät.

Lisärahoituksella Norja aikoo parantaa puolustusvoimiensa iskukykyä, kestävyyttä, ja tiedustelukykyä. Maalla on Suomen tavoin käynnissä uusien hävittäjien hankinta. Se aikoo ostaa yhteensä 52 uutta yhdysvaltalaista F-35-hävittäjää.

Norjan hallitus suosittelee lisäksi maan sukellusveneiden ja lentotiedustelukalustonsa uusimista. Maa aikoo lisäksi päivittää keskipitkän matkan ilmatorjuntaohjuksiaan ja rakentaa uusia pitkän matkan ilmatorjuntaohjus- ja ilmavalvontajärjestelmiä. Ne aiotaan sijoittaa Trondheimin ja Narvikin tienoille, joiden kautta Nato-liittolaisten joukot todennäköisesti kulkevat tullessaan avuksi mahdollisen kriisin syttyessä.

Osana puolustusvoimiensa uudistamista Norja aikoo sulkea yksitoista nykyistä tukikohtaansa. Venäjän vastaiselle rajalleen Suomen rajan tuntumaan Norja aikoo sijoittaa yhden uuden komppanian siellä jo olevien 600 rajavartijan rinnalle. Komppania on aseistettu panssarintorjunta-asein ja kevyin ilmatorjunta-asein.

– Komppanian on tarkoitus viivyttää mahdollista hyökkääjää kunnes Norja saa apua liittolaisiltaan, perusteli hallituspuolue Høyreen kuuluva kansanedustaja Frank Bakke-Jensen perjantaina The Idependent Barents Observer -verkkolehdelle.

Norjan hallitus esitteli pitkän aikavälin puolustussuunnitelmansa perjantaina. Suunnitelmassa todetaan suorasukaisesti, että vaikka Venäjä ei muodostakaan Norjalle sotilaallista uhkaa, Norjan turvallisuusympäristö on viime vuosina muuttunut nimenomaan Venäjän kasvattaessa sotilaallista voimaansa ja käyttäessään sitä.

Puolustussuunnitelmassa todetaan, että Venäjän tekemä Krimin valloitus ja Itä-Ukrainan jatkuva horjuttaminen ovat kansainvälisen lain vastaisia toimia, joilla on dramaattisia vaikutuksia koko Euroopan turvallisuuteen.

– Venäjä on toistuvasti todistanut halukkuutensa käyttää laajaa keinovalikoimaa, myös sotilaallista voimaa, säilyttääkseen poliittisen mahtinsa ja vaikutusvaltansa, puolustussuunnitelmassa kuvaillaan.

Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide kirjoittaa puolustussuunnitelman saatesanoissa, ettei Norja voi pitää turvallisuuttaan itsestäänselvyytenä viime vuosien turvallisuuspoliittisen kehityksen jälkeen. Søreiden mukaan puolustusmenojaan kasvattamalla Norja osoittaa, että se aikoo huolehtia osaltaan turvallisuudesta niin kansallisella, alueellisella kuin liittolaistensakin tasolla.

Capable and Sustainable – Norjan pitkän aikavälin puolustussuunnitelma (englanniksi)

Barentsobserverin uutinen (englanniksi)

NRK:n uutinen (norjaksi)

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Sotaa ei tule. Venäjän sotilasjohto kyllä ymmärtää realiteetit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä pitäs ostaa sata kappaletta. Yhdellä ei mitään tee varsinkin jos ruotsi on laukaissut ainoan ja ihan väärään suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaista vouhkaamista se sitten olisi jos Natossa oltaisiin. Täysin järjetöntä ja silmitöntä rahojen syytämistä monikansalliselle sotateollisuudelle jonka edustajat sattumoisin istuvat Naton johtoryhmissä ja pitävät huolen siitä, että konflikteja riittää ympäri maailman joka vuosi. He eivät osaa mitään muuta kuin sotia eivätkä tunne mitään muuta tapaa elää tässä maailmassa. Aivan taatusti saa sodan päälle kun menet rymisten ja kolisten Venäjän rajojen tuntumaan heilumaan ja nämä sota herrat sen tietävät eivätkä kaihda korttia pelata. Nyt Norja ja varmasti moni muukin syytää miljoonittain kansalaisten rahoja sotaherrojen taskuun pelon voimalla. Näin ne ovat toimineet vuosikymmeniä ja sama taktiikka toimii aina vain uudestaan ja uudestaan.

Joskushan tuo hulluuden on loputtava. Minä sanon, että nopeasti se Trump nyt presidentiksi, sillä hän on luvannut tehdä lopullisen ja täydellisen rauhan Venäjän kanssa sekä ajaa samalla alas Naton. Trump, vapaa ja rauhaa rakastava maailma toivottaa sinut tervetulleeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet ihan oikeassa, mutta et kerro kaikkea mitä tiedät. Tiedät hyvin, että aseteollisuus on suurimpia teollisuudenaloja, ja Venäjä on yksi suurimpia aseiden myyjiä. Venäjä on viime aikoina vienyt aseita menestyksekkäästi mm. Georgiaan ja Krimin niemimaalle, sekä aiemmin mm. Baltian maihin. Venäjä on aina valmis viemään aseita naapurimaihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeksi Norjaan hyökättiin Saksasta päin! Ei ole kiveen kirjoitettu, että hyökkäysuhka tulee aina Idästä - ilmansuuntia on 4 kappaletta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattele: Pohjoisnavalla vain yksi. Tai kaikki.
Etelänavalla samoin, kaikki tai ei yhtään.
Miksi jääkarhut eivät syö pingviinejä? Asuvat eri navoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei. Jo Vekaranjärvellä opetettiin että vihollinen ei tule välttämättä idästä. Se voi tulla myös koillisesta ja kaakosta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä loistava esimerkki siitä, että natosta ei ole mitään hyötyä! Pöytälaatikko firma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, jos puolustusmenoja pitää lisätä vaikka ovat Natossa niin kyllä tuo maksullinen ja tulkinnanvarainen sopimus haiskahtaa melko turhakkeelta. Kuin sovittaisi ennen naimisiin menoa että mitkä ovat tehtävät ympäripyöresäti eli tulkinnanvaraisesti ja vieläpä vaadittaisi maksua kuukausittain että sopimus pysyy voimassa, onko tuollainen sopimus luottamisen arvoinen? Rahastamiselta ja kauppakirjalta se enemmän vaikuttaa, kauppakirjalta jonka pykälät ovat tulkinnanvaraisia ja se tulkittavuus pitää tarkastella aina tilannekohtaisesti, eli tässä tapauksessa Naton äänestys siitä että autetaanko vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnistuisiko tuo nykyisillä joukoilla paremmin kuin toisen maailmasodan aikaan. Saksa miehitti maan jokseenkin marssinopeudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Nato ei ole vitsi arvoisa Rome. Nato pystyy pelkästään ilmavoimillaan tuhoamaan Pohjois-Norjaan tunkeutuvan vihollisen päävoimat.

Yliarvioit tunnesyistä Venäjän sotilasmahdin. Venäjän armeija on huonossa hapessa, koska se ei ole saanut juurikaan uutta kalustoa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Nato saavuttaa helposti ilmaylivoiman missä tahansa puolustusliiton kolkassa, ja silloin vihollisella maan pinnalla ei todellakaan ole mukavat olot.

Lisäksi Venäjän talous ei edes mahdollista maan ryhtymistä mihinkään laajamittaiseen hyökkäyssotaan. Siksi siellä on kehitetty hybridisodankäyntiä. Tässäkin ongelmana on se, että se rasittaa voimakkaasti Venäjän taloutta lännen taloudellisten vastatoimien vuoksi, kuten jo nyt nähdään. Venäjän uhoaminen ei siksi voi kestää enää pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, Norja! Teette oikeat johtopäätöksen Venäjän uhasta ja toimitte sen mukaan! Mitä tekee Suomi? No, Suomi toiveajattelee, pistää peukun suuhun, pissaa housuun ja muistelee lämmöllä Kekkosen aikaa, kun Venäjä sanoi mitä Suomen pitää tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ja Natomaa Turkki, joka hinkuaa EU:n jäseneksi, pommittaa ja piirittää kurdeja turkissa, Syyriassa ja Irakissa. Se tuntuu olevan euroopan kansalaisille ihan OK. Ketähän vastaan ne turkkilaiset aseet seuraavaksi käännetään, Suomeako, jos ei oteta vastaan miljoonaa sikäläistä elintasopakolaista vapaan liikkuvuuden nimissä? Turkkilaisia on noin 70 miljoonaa, joten voivat helposti aseettakin miehittää vähäväkisen Suomen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

23:08
HS: Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastossa maaliskuun lopussa olleet suojaimet eivät olisi riittäneet edes yhdeksi päiväksi
22:37
Ranskassa koronakuolleita jo lähes 13 200, tehohoitopotilaiden määrä kuitenkin laskenut – Italiassa tartuntoja yli 147 500 ihmisellä
22:18
Pääsiäiskokko aiheutti hälytyksen rakennuspalosta Iissä
21:46
Kajaanilainen Eila Aavakare sairastui koronavirukseen ja toivoo kansalaisten suojaavan läheisiään tartunnoilta – "Tätä ei pidä vähätellä. Olemme kokeneet sen ja käyneet aivan rajalla" Tilaajille
20:30
Vjatsheslav Fandul oli 20 vuotta sitten sankari, jonka maalit takasivat Kärpille liiganousun – "Tiesin, mitä Kärpät ja nousu merkitsivät Oululle" Tilaajille
20:26
Vahvistettuja koronaviruskuolemia koko maailmassa jo 100 000 – USA:n Fauci: Rajoituksia ei pidä purkaa liian aikaisin tai tilanne voi pahentua entisestään
19:00
Nordea listaa yrityksille seitsemän käytännöllistä neuvoa koronan talousvaikutusten torjuntaan Kaupallinen yhteistyö
124
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
57
Pääministeri Marin: HVK:n toimitusjohtaja ei nauti luottamustani – suojainsotkusta annettuun tietoon tyytymätön työministeri Haatainen pitää tiedotustilaisuuden kello 17
35
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
32
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
31
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
22
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
12
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Johan nyt kaikki jotka katsoo Eduskunnan istuntoja, niin huomaa miten persujen edustajat haukkuvat kuin rakkikoirat tois... Lue lisää...
EIKÖ NE ITE HUOMAA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image