Ulkomaat

Noki liikaa edelleen arktisia jäätiköitä – arktiset maat aikovat leikata mustan hiilen päästöjä vuoteen 2025 mennessä

Kun arktisen alueen jäätiköt sulavat, ne nopeuttavat ilmastonmuutosta, mutta myös heikentävät jääpeitteestä riippuvaisten lajien elinympäristöä. KUVA: VW Pics
Ulkomaat 10.8.2018 16:24
Pekka Mauno

Suurvaltajännitteet eivät ole näkyneet Arktisen neuvoston työssä Suomen puheenjohtajakauden aikana.

Arktisilta mailta tarvitaan vielä lisätoimia, jos ne aikovat päästä tavoitteeseen leikata mustan hiilen päästöjä 25–33 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

– Suunta on oikea, mutta tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan vielä toimenpiteitä, sanoo Arktisen neuvoston musta hiili -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Mikael Hildén.

Suositusluontoisesta tavoitteesta päätettiin vuonna 2017. Sen noudattaminen nousee esille, kun Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenmaan ympäristöministerit, alkuperäiskansojen edustajat ja tarkkailijajäsenet kokoontuvat lokakuussa Rovaniemellä.

Kokouksessa käsitellään tuoreimpia arvioita mustan hiilen päästöistä. Arvio perustuu valtioiden toimenpiteisiin, joilla päästöjä vähennetään.

– Suurin kysymys on, mitä Venäjällä tapahtuu. Emme ole saaneet sieltä tuoreita tietoja. Satelliittikuvat viittaavat siihen, että esimerkiksi soihdutus ei ole merkittävästi vähentynyt, sanoo Hildén.

Soihdutus tarkoittaa kaasun- ja öljynporauksessa tapahtuvaa tarpeettoman maakaasun polttamista.

Musta hiili eli noki on noussut ilmastokeskustelussa tärkeään rooliin. Liikenteestä, lämmityksestä ja epätäydellisestä palamisesta ilmaan pääsevät pienhiukkaset leijuvat arktisen alueen jäätiköille ja sulattavat niitä.

Jotkut tutkijat ovat väittäneet, että noki on arktisen alueen lämpenemisessä suurempi tekijä kuin kasvihuonekaasut yhteensä. Nokipäästöihin puuttumalla ilmastoon voidaan vaikuttaa myös nopeammin kuin kasvihuonekaasuja vähentämällä.

– Jäsenmaat ja tarkkailijajäsenet on tarkoitus saada keskustelemaan, millaisia lisäponnistuksia vielä tarvitaan, että mustan hiilen päästöjä voitaisiin edelleen leikata, sanoo neuvotteleva virkamies Henna Haapala ympäristöministeriöstä.

Neuvoston tarkkailijajäseniin kuuluu monia nokipäästöjen aiheuttajia kuten esimerkiksi Kiina, Intia ja Puola.

Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana kevääseen 2019. Suurvaltojen kiristyneet suhteet eivät ole näkyneet neuvoston työssä.

– Neuvosto on tarjonnut foorumin, jossa voidaan keskustella, vaikka muualla välit olisivat tulehtuneet, sanoo johtava asiantuntija Renè Söderman ulkoministeriöstä.

Esimerkiksi virkamieskomitean kokouksissa on ollut edustus kaikista neuvoston jäsenmaista, alkuperäiskansojen edustajat ja myös tarkkailijajäseniä.

– Osanottajamäärät ovat olleet 150 ja enemmänkin. En ole havainnut poissaoloja, sanoo Söderman.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat neuvoston varsinaisia jäseniä. Kiina on tarkkailijajäsen. Virkamieskomitea on puolestaan ministerikokousten välillä tärkein neuvoston toimielin.

Suomen toivoma arktinen huippukokous, mikä tarkoittaisi Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamista arktisten kysymysten äärellä, ei ole edennyt.

– Se on edelleen tavoitteena, eikä kukaan ole sitä torpannut, sanoo Söderman.

Arktisen neuvoston valmisteleva työ tehdään suurelta osin kuudessa pysyvässä työryhmässä ja lukuisissa erityistyöryhmissä. Ne koostuvat paitsi virkamiehistä, myös eri alojen asiantuntijoista.

– Oletus oli, että Yhdysvaltain ilmastotoimet olisivat vähentäneet panostusta arktisen neuvoston työhön. Niin ei ole kuitenkaan käynyt, sanoo Henna Haapala.

Osasyy on todennäköisesti se, että arktinen neuvosto ei tee jäsenmaita sitovia sopimuksia vaan suosituksia. Siksi valmistelussa mukana olo on helppoa silloinkin kun suositukset eivät miellytä.

Nokipäästöt uhkana

Musta hiili eli noki on ilmassa leijuva pienhiukkanen. Sitä syntyy epätäydellisessä poltossa, kun esimerkiksi öljy, kaasu, dieselpolttoaine tai kotitalouksien puu palaa huonosti. Mitä mustempi savu, sitä enemmän nokihiukkasia se sisältää.

Ilmastovaikutukset:

1. Ilmassa leijuvat pienen pienet nokipartikkelit imevät auringonvaloa ja lämmittävät ilmakehää.

2. Nokihiukkaset vaikuttavat pilvien ominaisuuksiin ja sitä kautta ilmastoon.

3. Lumen ja jään päälle laskeutunut noki aikaistaa ja nopeuttaa sulamista.

Arktisen neuvoston jäsenmaat sopivat vuonna 2016 suosituksesta, että mustan hiilen päästöjä vähennetään 25–33 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Kaikki arktiset öljyntuottajamaat sitoutuivat Maailmanpankin aloitteeseen lopettaa soihdutus vuoteen 2030 mennessä.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Viesti poistettu

Joo´o, että Helsinkikö nyt onkin arktinen jäätikkö jota noki likaa? Koittaisitte jo päästä eroon tuosta Helsinki kateellisuudestanne ja miettikään miten paljon meidän hajutehdas päästää pienhiukkasia kaupunkimme ja oululaisten iloksi ilmaan.
Nyt siis on kyse arktisen jäätikön noki ongelmasta, ei Suomen kaupunkien mitättömistä päästöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinkiä lämmitetään hiilellä. Miten pian korvataan uusiutuviin muotoihin raaka-aine?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on pientä mitä Helsingin voimala saastuttaa, verrattuna Meri- Porin voimalaan joka on Suomen suurin ja tuottaa ainoastaan sähköä.
Suomen Seitsemästä suuresta kivihiilivoimalasta vain yksi tuotti sähköä pelkällä kivihiilellä eli Meri- Pori.
Muut voimalat ovat sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia, mikä nostaa voimaloiden hyötysuhteen korkeaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinki tuottaa energiastaan 60% kivihiilellä, koska se on halpaa. Melkein sama luku on muilla pääkaupunkisudun kaupungeilla. Muutenhan Helsinki (valtuusto ja äänestäjät) on vihreä kaupunki. Vihreys loppuu kuitenkin siinä vaiheessa, kun pitäisi itse maksaa jotain ympäristönsuojelusta. Meri-Porin voimala ei Helsinkiin verrattuna ole isokaan saastuttaja ja sähkökin tulee pääasiassa Olkiluodon (niistä valmiista) ydinreaktoreista. Helsingissä on muuten useampia kuin yksi voimalaitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa Helsinki kateellisutta jälleen, mutta silti niin naiivia valetta.
Sinun aivoituksesi mukaan kaikki 5 muualla Suomessa toimivaa voimalaa ovat saasteettomia?
Meri- Porin voimala tuottaa ainoastaan sähköä ja on siksi suhteessa saastuttavun tuottoon nähden, koska polttoaineena 100% hiili.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kateellisuutta tässä on? Etkö tiedä Helsingin energiapolitiikasta vai etkö ymmärrä sitä? Katsopa faktat Helsingin energiantuotannosta ja jostain ihmeen Porin hiilivoimalasta. Porissa hikiset 84000 asukasta ja pelkästään Stadissa 660 000. Kumpi sitä sähköä enemmän tarvitsee? Toki suhteellisesti pelkkä sähköntuotanto saastuttaa enemmän, mutta vain SUHTEELLISESTI. Pyydäpä kotisi aikuista selittämään eron sinulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkupojulta meni hermo tietämättömyyden takia heh heh. Pääkaupunkisudulla 4 voimalaa, joista vain yksi toimii 100% kivihiilellä. Ja kaikki näistä 4:stä tuottaa sekä lämpöä, että sähköä. Ja Porin voimala tuottaa sähköä hiukan muuallekin kuin pelkästään Poriin. Jospa nyt lopettaisit sen lässyttämisen ja perustaisit kommenttisi edes hiukan tosiasia pohjalle.
Minä näistä asioista näemmä tiedän, mutta sinun tietosi pohjautuu näköjään tätisi kertomiin satuihin.
Mutta älä silti ole kateellinen Helsingille, äläkä varsinkaan meille jotka asioista jotain tiedetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa sekä Keski-Suomen maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image